Πριν λίγο καιρό είχα ακούσει κάπου -ή το είχα διαβάσει- για κάποιον που παράγγειλε από ένα Αμερικάνικο site μία διόπτρα.
Γνωρίζω πως σε γενικές γραμμές οι Αμερικάνοι δε στέλνουν τέτοιου είδους εξαρτήματα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Κάτι θυμάμαι ότι ανέφερε ήταν πως, αφού ελέγχθηκε –από το κατάστημα- πως η Ελλάδα δεν είναι σε λίστα κρατών που απαγορεύεται η πώληση τέτοιων προϊόντων ξεκίνησε τη διαδικασία παραγγελίας μέσα από το site.
Δεκαπέντε ημέρες μετά τον ειδοποίησε η εταιρεία courier οτι το δέμα έφτασε αλλά λόγω του οτι το τιμολόγιο ήταν μεγαλύτερης αξίας των 35,00€ έπρεπε να πληρωθούν οι σχετικοί δασμοί (κάτι που δεν ήξερα για παράδειγμα είναι ότι για να αγοράσει κάποιος από Αμερική πρέπει να πληρώσει δασμούς). Του είπαν να πάει από εκεί, να βρεί ένα εκτελωνιτή και να πληρώσει τα εκτελωνιστικά έξοδα ή να το αναλάβει η εταιρεία courier με συνεργαζόμενο εκτελωνιστή (με το σχετικό αντίτιμο πάντα) και να φτάσει στο σπίτι του το δέμα μετά από μια-δυό μέρες. Για να μπορέσουν να κάνουν τον υπολογισμό της αξίας των δασμών τον ρώτησαν τι περιείχε το δέμα. Αυτός τους είπε κατί σαν οπτικά ή κυάλια, και αυτοί του επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το τιμολόγιο που είχαν στα χέρια τους και αφού τον ενημέρωσαν με το ύψος των εκτελωνιστικών εξόδων, ξεκίνησε η διαδικασία και παρέλαβε το δέμα σπτίτι του. Από ότι έλεγε ήταν απείραχτο. Μάλλον ήταν κολόφαρδος!
Πρόσφατα διάβασα σε άλλο forum τη περίπτωση κάποιου ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με τη παραγγελία διόπτρας που είχε κάνει από Αμερική. Συγκεκριμένα το παληκάρι μετά από αναμονή αρκετών ημερών τελικά ειδοποιήθηκε οτι ηρθε το δέμα αλλά κατά τον δεύτερο έλεγχο βρέθηκε να έχει μέσα προϊόν που απαγορεύεται και για να το παραλάβει πρέπει να τους πάει άδεια από τη ΓΑΔΑ και τιμολόγιο αγοράς. Όπως διάβασα αποφάσισε να μη πάει από εκεί και να επιστραφεί το δέμα. Τώρα τι έγινε με τα χρήματα του δε μάθαμε ποτέ.
Η γνώμη μου είναι πως δεν αξίζει να παραγγέλνεις από Αμερική για πολλους λόγους. Δε ξέρω αν σου έρχεται και φθηνότερα (αφου πληρώνεις δασμούς) σύν ότι απαγορεύεται και τελικά μπορεί να μη φτάσει και ποτέ στα χέρια σου.