Γενικά => Εισαγωγή στον κόσμο του αεροβόλου => Μήνυμα ξεκίνησε από: harry 22 στις 28 Σεπτεμβρίου, 2009, 21:49:21 μμ

Τίτλος: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: harry 22 στις 28 Σεπτεμβρίου, 2009, 21:49:21 μμ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


Αγαπητοί φίλοι,δημιουργόντας αυτό το θέμα θα ήθελα να σας παρουσιάσω το εγχειρίδιο επιλογής διόπτρας.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου φίλοι ή ακόμα και μέλη του φόρουμ που δεν γνωρίζω προσωπικά,να με ρωτούν την γνώμη μου σχετικά με το ποιά διόπτρα να αγοράσουν για το όπλο τους.
Προσπαθώντας να τους καλύψω τις απορίες,διαπιστώνω ότι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά περί μίας διόπτρας.Παρ'όλα αυτά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην αγορά της με αμφίβολα αποτελέσματα.
Έχοντας μία μικρή εμπειρία με το θέμα(και όσον αφορά την άμεση εμπλοκή μου αγοράζοντας για κάποιο όπλο μου,είτε δοκιμάζοντας φίλων και γνωστών)έχω αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες.
Ας δούμε όμως τα πράγματα απο την αρχή.
Η σκοπευτική διόπτρα είναι ένα εξάρτημα το οποίο μας βοηθάει(και μόνο αυτό),να στοχεύουμε καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μακρινές αποστάσεις.
Η διόπτρα λοιπόν ασχέτως της μάρκας της απαρτίζεται απο τα ίδια εξαρτήματα-χαρακτηριστικά.
Για να τα δούμε λοιπόν με την σειρά.
(http://i675.photobucket.com/albums/vv119/harry_22/walther%20lg300/rifle-scope-6.gif)
(η φωτογραφία είναι ενδεικτική και μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφορές ανάμεσα σ'αυτή και άλλες διόπτρες)

Παρατηρώντας την φωτό της διόπτρας βλέπουμε κάποια βασικά μέρη της.
Θα τα αναλύσουμε ένα-ένα,αναφέροντας πως λέγονται αυτά και τι κάνουν.
1)Αντικειμενικός Φακός ή Objective Lens:
Είναι ο φακός που υπάρχει στο εμπρός μέρος της διόπτρας και μετριέται σε mm.Είναι υπεύθυνος για την εισροή του φωτός στην διόπτρα και είναι πολύ σημαντικός όπως καταλαβαίνετε.Συνήθως έχουν ειδικές επιστρώσεις(coats) έτσι ώστε να μην επηρεάζονται απο ομίχλη,υγρασία,βροχή.Επίσης οι επιστρώσεις αυτές λειτουργούν και υπέρ της διάχυσης του φωτός στα εσωτερικά τμήματα της διόπτρας.Το Α και το Ω σε μία διόπτρα.Η διάχυση και μεταφορά του φωτός μετριέται σε ποσοστιαίες μονάδες και καλές διόπτρες φθάνουν μέχρι και το 97%.Δηλαδή μεταφέρουν το 97% του φωτός που βλέπουμε με γυμνό μάτι μέσα στην διόπτρα.
Συνήθως οι διαστάσεις αυτών των φακών ξεκινούν στα 40mm(υπάρχουν και μικρότεροι αλλά είναι σπανιότεροι) και συνεχίζουν στα 44mm,50mm,56mm,60mm και υπάρχουν και κάποιοι στα 72mm.Όπως καταλαβαίνετε όσο μεγαλύτερος είναι ο αντικειμενικός φακός τόσο περισσότερο φώς περνάει μέσα στην διόπτρα.Δεν είναι πανάκεια πάντως ότι ένας φακός μεγαλύτερης διαμέτρου κάνει και σωστότερη δουλεία.Μεγάλος αλλά φθηνός φακός,μπορεί να σημαίνει μικρότερη φωτεινότητα και διαύγεια απο άλλον μικρότερο αλλά καλύτερης ποιότητας.
Επίσης ο αντικειμενικός φακός είναι υπεύθυνος για την διαύγεια και το contrast των χρωμάτων.Όσο καλύτερος είναι τόσο πιό ζωντανά και καθαρά είναι τα χρώματα.

2)Κομβία ρύθμισης ή Adjustment knobs:
Είναι τα κυκλικά κουμπιά που βρίσκονται περίπου στο μέσω του σώματος της διόπτρας κάθετα μεταξύ τους.Αυτά είναι υπεύθυνα για την εσωτερική κίνηση του νηματόσταυρου έτσι ώστε να ρυθμίσουμε την διόπτρα μας.Το κάθετο ονομάζεται elevation adjustment knob ή ρύθμιση καθ'ύψος.Συνήθως φέρουν διαγραμμίσεις έτσι ώστε να μετράμε τα clicks για να προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσης.Στις περισσότερες διόπτρες τα clicks είναι 1/4 ΜΟΑ και σε πιό ακριβές διόπτρες σε 1/8 ΜΟΑ(θα δούμε αργότερα και χωριστά τι σημαίνει ΜΟΑ).Με το elevation λοιπόν ρυθμίζουμε το ΡΟΙ(point of impact)δηλ. το σημείο που χτυπάει η βολίδα κατά τον κάθετο άξονα(πάνω-κάτω).Αντίστοιχα λειτουργεί και το οριζόντιο κουμπί που ονομάζεται Windage(από την λέξη Wind που σημαίνει "αέρας").Απο αυτό το κουμπί ρυθμίζουμε αντίστοιχα και με τον ίδιο τρόπο την απόκλιση του οριζόντιου άξονα(αριστερά-δεξιά).Σημαντικό στοιχείο εδώ είναι τα click να είναι αισθητά και στον ήχο αλλά και στην αίσθηση και να είναι διακριτά και όχι να έχουν κυλιόμενη αίσθηση.

3)Μέγεθος σωλήνα ή Tube size:
Όπως φανερώνει και η περιγραφή πρόκειται για το μέγεθος της διαμέτρου του κεντρικού σωλήνα(που φιλοξενεί όλα τα οπτικά και μη μέρη).Μετριέται και αυτός σε mm αλλά και σε ίντσες.Συνήθως σε ίντσες αναφερόμαστε στο 1" σωλήνα,ενώ για τους υπόλοιπούς σε mm.Έτσι λοιπόν έχουμε σωλήνες 1",26mm,30mm και 34mm.
Ισχύει εδώ ότι και για τον αντικειμενικό φακό.Όσο μεγαλύτερος είναι ο σωλήνας σε διάμετρο τόσο περισσότερο φώς περνάει,αλλά και καλύτερο διανέμεται.Επίσης μεγαλύτερος σωλήνας σημαίνει και περισσότερο χώρο για τα κινούμενα εσωτερικά μέρη μίας διόπτρας με συνέπεια καλύτερους μηχανισμούς και ακριβέστερους.

4)Δακτυλίδι ρύθμισης μεγέθυνσης ή Power ring:
Είναι το εξάρτημα που μας βοηθάει να αυξομειώνουμε το μέγεθος της μεγέθυνσης ανάλογα με τις ανάγκες της σκόπευσης.Αυτό πρέπει να λειτουργεί μαλάκα αλλά και σφικτά χωρίς διακυμάνσεις σε όλο το εύρος της περιστροφής.Δεν πρέπει να έχει "μπόσικα" και πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά.Επάνω σ'αυτό υπάρχουν αριθμοί που δηλώνουν τα "Χ" της μεγέθυνσης,για παράδειγμα:3,4,5,6,7,8 και 9 για μία διόπτρα όπου το zoom της είναι 3-9.Πάνω στο σώμα της διόπτρας υπάρχει(συνήθως)μία κουκίδα λευκού ή κόκκινου χρώματος,όπου μας υποδυκνείει το μέγεθος του zoom.Σε διόπτρες με μεγαλύτερο εύρος zoom δεν υπάρχει αρίθμηση για κάθε ένδειξη,αλλά συνήθως ανα δεκάδες με ενδιάμεσες διαγραμμίσεις.Για παράδειγμα σε μία διόπτρα 6-24 θα δούμε ενδείξεις στο δακτυλίδι 6,8,10,12,14,16,18,20,24 και πάλι ενδοιάμεσα διαγραμμίσεις.

5)Οφθαλμικός Φακός ή Ocular lens:
Πρόκειται για τον φακό μέσω του οποίου βλέπουμε μέσα απο την διόπτρα.Συνήθως εμπρός απο αυτόν βρίσκεται ένα δακτυλίδι με το οποίο ρυθμίζουμε τις διοπτρίες ανάλογα με την ορασή μας(μυωπία,πρεσβυωπία,αστιγματισμό κ.τ.λ.)έτσι ώστε να βλέπουμε καθαρά και ευδιάκριτα το νηματόσταυρο.



Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας(τι να προσέξετε).
Αποστολή από: harry 22 στις 28 Σεπτεμβρίου, 2009, 21:50:18 μμ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Για το τέλος άφησα την ρύθμιση του λάθος της παράλλαξης και αυτό γιατί δεν την συναντάμε σε όλες τις διόπτρες.Αυτή η ρύθμιση γίνεται είτε με κάποιο δακτυλίδι που βρίσκεται ενσωματωμένο στον αντικειμενικό φάκο,είτε με ειδικό περιστροφικό κουμπί που βρίσκεται αριστερά του σωλήνα απέναντι από το windage knob.Και τα δύο είδη δακτυλιδιών έχουν επάνω τους διαγραμμίσεις είτε σε μέτρα είτε σε γιάρδες.Κάποιες εταιρείες προσφέρουν και τα δύο.

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία διόπτρα για να καλύψει τις απαιτήσεις σκόπευσης με αεροβόλο όπλο.
Ξεκινώντας καλό θα ήταν να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό.Τα όπλα εμβόλου(ελατηρίου ή Gas Ram)λόγω ανακρουσής που διαθέτουν καλό είναι να χρησιμοποίουν διόπτρες πιστοποιημένες για κραδασμούς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!
Διόπτρες που απευθύνονται για πυροβόλα όπλα,δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν και σε αεροβόλα όπλα εμβόλου.Και αυτό γιατί η ανάκρουση ενός πυροβόλου όπλου εκδηλώνεται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με ένα αεροβόλο όπλο.

Πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή διόπτρας είναι(εκτός από το όπλο)το είδος σκοποβολή που εξασκούμε.
Διαφορετική διόπτρα θα χρειαστούμε για την ενασχόληση μας με το FT,διαφορετική για κοντινούς στόχους,διαφορετική για plinking,διαφορετική για bench rest και ούτω καθ'εξης.Βέβαια μπορεί κάποιος αν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη διόπτρα να καλύψει όλα τα παραπάνω με αντίστοιχο αντίτιμο βέβαια πάντα.

Άλλο ένα κριτήριο είναι η αξία του όπλου η οποία πρέπει να συνάδει μ'αυτή της διόπτρας.
Τελευταίο κριτήριο είναι η αξία της διόπτρας και πόσα μπορούμε να διαθέσουμε.Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αξία του όπλου.Ακούω και διαβάζω πολλούς φίλους να ρωτάνε τι όπλο να αγοράσουν,για παράδειγμα,με 700€.Αφού προχωρήσουν στην αγορά του όπλου όμως ρωτούν ποιά διόπτρα να πάρουν με 100€.
ΛΑΘΟΣ!!!Όπως το όπλο συνδυάζεται με την διόπτρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,έτσι πρίν την αγορά του όπλου,πρέπει να έχουμε προβλέψει την αγορά ΚΑΙ της διόπτρας.Ο συνδυασμός δεν πρέπει να αρκείται μόνο σ'αυτό αλλά και στην αξία αυτών.

Τώρα τελευταία και λόγω ανταγωνισμού αλλά και λόγω της τεχνολογικής ανέλιξης,μπορούμε να βρούμε αξιοπρεπέστατες διόπτρες σε πολύ καλές τιμές,αλλά και τεράστια ποικιλία.Οι εταιρείες προσφέρουν όλο και καλύτερα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές στα προιόντα τους,βοηθώντας εμάς να κάνουμε την πιό συμφέρουσα αγορά.Δεν πρέπει να έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις όσον αφορά τις εταιρείες.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές αρχές για την σωστή αγορά μίας διόπτρας.

ΑΠΟ ΠΟΥ?

Πλέον με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου(πέρα απο τις συμβατικές μεθόδους αγοράς)έχουμε πρόσβαση σε εικονικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο.Ενημερωθείτε από φίλους,site και reviews για το ποιά είναι τα αξιόπιστα καταστήματα και με τις καλύτερες τιμές και χρόνους παράδοσης.Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για την αναζήτηση των σωστών καταστημάτων για να μην βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση να χάσετε χρήματα.Αποφύγετε αγορές απο καταστήματα εκτός Ευρωπαικής Ένωσης διότι ελοχεύουν κίνδυνοι αυξημένων φόρων,μέχρι κατάσχεση της διόπτρας.

ΠΟΣΟ?

Κάντε σύγκριση τιμών μεταξύ διαφόρων καταστημάτων ΜΟΝΟ για τα ίδια προιόντα!!Δώστε βάση στα μεταφορικά,γιατί απο ένα κατάστημα με υψηλά μεταφορικά μπορεί να χρεωθείτε περισσότερα τελικά σε σχέση με ένα κατάστημα όπου πουλά ακριβότερα αλλά έχει φθηνότερα μεταφορικά.
Επίσης δώστε σημασία σε τυχόντα παρελκόμενα(mounts,sunshades,covers κ.α.)γιατί ίσως να συμφέρει να τα αγοράσετε από άλλο κατάστημα για τους ίδιους λόγους που ανάφερα πιό πάνω.Επίσης μην ξεχνάτε ότι "το φθηνό κοστίζει ακριβά".Μην έχοντας τα κατάλληλα κεφάλαι για την αγορά μιας καλής διόπτρας,αγοράζουμε κάποια φθηνή η οποία σύντομα χαλάει ή έχει χαμηλή ποιότητα,με αποτέλεσμα να χρειαστεί να την αντικαταστήσουμε παίρνοντας μία άλλη φθηνή ξοδεύοντας τελικά όσα θα δίναμε απο την αρχή για μία καλή η οποία θα μας κάλυπτε ολοκληρωτικά.

Και ερχόμαστε στο κεντρικό ερώτημα,ΠΟΙΑ?

Όλοι μας εντυπωσιαζόμαστε απο κάποια χαρακτηριστικά,όπως το μέγεθος του zoom,το μέγεθος του αντικειμενικού φάκου κ.τ.λ.
Καλό όμως είναι να τα βάλουμε λίγο στην άκρη όλα αυτά έτσι ώστε η επιλογή μας να είναι η πιο συνετή και κατάλληλη.
Μεγάλα μεγέθη σε zoom και φακούς σημαίνει ταυτόσημα και μεγάλο κόστος,αλλά και μεγάλο συνολικό μήκος και βάρος.
Κάποιες διόπτρες λοιπόν εξ'αιτίας αυτών των χαρακτηριστικών είναι απαγορευτικές για την χρήση πάνω σε αεροβόλο σπαστής κάννης.Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας εξυπηρετεί μία τέτοια διόπτρα πάρτε μεζούρα και κάντε μετρήσεις προσεκτικά προτού δώσετε την παραγγελία σας.
Το μεγάλο βάρος επίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας εάν συνηθίζετε να ρίχνετε όρθιοι ή εκτός bench rest γενικότερα.
Επίσης δώστε προσοχή στην περίπτωση που διαθέτετε PCP με γεμιστήρα.Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να υπάρχει πρόβλημα με τα δακτυλίδια,αλλά και με το μέγεθος του φακού(όσο μικρότερος σε διάμετρο είναι,τόσο πιό κοντά mounts έχει με αποτέλεσμα να "βρίσκει" η διόπτρα πάνω στον γεμιστήρα.Το ίδιο ισχύει και για κάποιους μηχανισμούς bolt action και κλείστρα.
Πιό συγκεκριμένα τώρα θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω(σύμφωνα με το είδος σκοποβολής αλλά και όπλου)κάποιες προτάσεις σε προδιαγραφές που πρέπει να πληρουν οι εκάστοτε διόπτρες.









Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας(τι να προσέξετε).
Αποστολή από: harry 22 στις 28 Σεπτεμβρίου, 2009, 21:50:44 μμ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Διόπτρες για χρήση FT

Εδώ προτιμούμε τις διόπτρες με μεγάλες μεγεθύνσεις επειδή ως γνωστόν στο άθλημα του FT απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους range finder.Οι μεγάλες μεθύνσεις μας επιτρέπουν μέσω του parallax να κάνουμε range finding.Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση τόσο πιο μεγάλη είναι και η ακρίβεια της αποστασιομέτρησης.Επίσης επειδή οι στόχοι ποικίλουν σε αποστάσεις(να θυμήσω ότι μπορεί να βρίσκονται απο 10-50m)η μεγάλη διακύμανση του Zoom εξυπηρετεί στην καλύτερη σκόπευση.Συνηθισμένα μεγέθη zoom γι'αυτές τις διόπτρες είναι απο 6-24 και πάνω.Όλες διαθέτουν διόρθωση παράλλαξης και συνήθως είναι side parallax αλλά όχι απαραίτητα.Βασική προυπόθεση όμως είναι,η διόρθωση της παράλλαξης να ξεκινάει από τα 10m.

Διόπτρες για χρήση Bench rest

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά,μιάς και η απόσταση είναι συγκεκριμένη(25m).Ένα καλό zoom είναι απαραίτητο έτσι ώστε να έχουμε πλήρη και άμεσο έλεγχο του αποτελέσματος της βολής.Για χρήση αποκλειστικά για Bench rest μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διόπτρα με σταθερή μεγέθυνση.Θα πρότεινα zoom Χ12,Χ18 ή ακόμα και Χ20.Το μέγεθος του φακού δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο εδώ αν και καλό θα ήταν να μην είναι πιό μικρός απο 40mm.Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στο βάρος μιάς και το όπλο είναι συνέχεια ακουμπισμένο στο rest.

Κλείνοντας,θα ήθελα να διατυπώσετε απορίες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας οδηγός αγοράς για διόπτρες σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.Θα παρακαλούσα να είσθε Λακωνικοί και να μην παρεκλίνουμε με συγκεκριμένες προθέσεις αγοράς(εταιρεία,μοντέλο και κατάστημα),παρά να αναφέρουμε την χρήση της διόπτρα που πρόκειται να έχει και σε ποιό όπλο θα προσαρμοστεί,έτσι ώστε να είναι εύκολο μέσω της μηχανής αναζήτησης να βοηθηθούν όλοι.

Φιλικά,Harry.

Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: nio0 στις 20 Αυγούστου, 2011, 16:48:57 μμ
ξεχασα να σου πω οτι το κειμενο σου ηταν πολυ διαφωτιστικο για εμας τους αρχαριους
συγχαρητηρια και συνεχισε την καλη δουλεια
φιλικα Νικος
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: T4s0s gr στις 29 Αυγούστου, 2011, 11:42:22 πμ
μηπως ξερει κανεις για το bam26 καμια οικονομικη διοπτρα αλλα και να ειναι αντικραδασμικη?


ευχαριστω εκ των προτερων!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: iraklis2010 στις 29 Αυγούστου, 2011, 13:42:55 μμ
μηπως ξερει κανεις για το bam26 καμια οικονομικη διοπτρα αλλα και να ειναι αντικραδασμικη?


ευχαριστω εκ των προτερων!
Nikko Stirling  airking   (Οπλοεμπορικη Κυπρου)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: pcpgunner στις 02 Αυγούστου, 2012, 19:53:48 μμ
την  διοπτρα εγω οταν την βγαζω απο οπλο την αποθηκευω με τα δακτυλιδια πανω της πειραζει αυτο γενικα?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: GEORGEGR στις 02 Αυγούστου, 2012, 19:56:05 μμ
την  διοπτρα εγω οταν την βγαζω απο οπλο την αποθηκευω με τα δακτυλιδια πανω της πειραζει αυτο γενικα?

Δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: kyriakos nik στις 16 Σεπτεμβρίου, 2012, 10:22:06 πμ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
ΕΧΩ ΕΝΑ DIANA 34 TO5 CLASSIC CAL 4,5/177 KAI ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΩ ΟΦΘΑΜΙΔΑ!
ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΩ?
ΒΡΗΚΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΔΩ:  http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=188
ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ?
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ,ΚΑΙ ΤΙ ΒΑΣΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΜΟΥ?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ..
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: AGGELOS A στις 16 Σεπτεμβρίου, 2012, 22:27:35 μμ
Mια χαρά είναι αυτές εγώ θα σου πρότεινα και τη nikko stirling 3x9x42 η 4x12x42 γύρω στα 85-95 ευρώ απο κύπρο...τώρα για βάση βάλε μια μονοκόματη βάση της sportmach και είσαι πολύ οκ...μη δώσεις περισότερα χρήματα για οφθαλμίδα για αρχή και σε αυτό το όπλο είναι υπεραρκετές και η stirling και η xawke.Αν το όπλο σου παίρνει τη χαμηλή βάση δηλ..op 25 βάζεις αυτήν, εάν όχι παίρνεις την op26...
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: kyriakos nik στις 18 Σεπτεμβρίου, 2012, 02:31:31 πμ
Mια χαρά είναι αυτές εγώ θα σου πρότεινα και τη nikko stirling 3x9x42 η 4x12x42 γύρω στα 85-95 ευρώ απο κύπρο...τώρα για βάση βάλε μια μονοκόματη βάση της sportmach και είσαι πολύ οκ...μη δώσεις περισότερα χρήματα για οφθαλμίδα για αρχή και σε αυτό το όπλο είναι υπεραρκετές και η stirling και η xawke.Αν το όπλο σου παίρνει τη χαμηλή βάση δηλ..op 25 βάζεις αυτήν, εάν όχι παίρνεις την op26...
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: miltosri στις 15 Νοεμβρίου, 2012, 09:39:56 πμ
πείτε μου αν νομικά άλλαξε κάτι περί των "οπτικών" και των "ησυχαστήρων"....

τα βλέπω παντού.
σε παρουσιάσεις.
σε φωτό από αγώνες, 
εδώ μέσα σεντόνια περί "οπτικών"

λοιπόν;
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Thorin στις 15 Νοεμβρίου, 2012, 10:34:12 πμ
Δεν εχει αλλαξει κατι
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: miltosri στις 15 Νοεμβρίου, 2012, 11:19:08 πμ
και αφού δεν έχει αλλάξει κάτι,
πως τέτοιο, συγχωρέστε με , ξεσάλωμα;
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: tieton στις 15 Νοεμβρίου, 2012, 11:36:39 πμ
και αφού δεν έχει αλλάξει κάτι,
πως τέτοιο, συγχωρέστε με , ξεσάλωμα;
Eιδες, ειδες ,εχει γεμισει snipers ο πανελληνιο! :D ;)To chairgun στην πρωτοκαθεδρια!!Φτωχος(o Ελληνας) αλλα sniper ;D ;D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Christos Ni στις 15 Νοεμβρίου, 2012, 13:04:43 μμ
και αφού δεν έχει αλλάξει κάτι,
πως τέτοιο, συγχωρέστε με , ξεσάλωμα;

Εδω ολα εχουν καταλυθει πια στο ανυπαρκτο κρατος μας ...το δικο μας το ξεσαλωμα τους μαρανε

Το χωριο μας καιγονταν και το μ#%^* χτενιζονταν λεει ο σοφος λαος ;)

Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 15 Νοεμβρίου, 2012, 13:12:38 μμ
και αφού δεν έχει αλλάξει κάτι,
πως τέτοιο, συγχωρέστε με , ξεσάλωμα;

Εδω ολα εχουν καταλυθει πια στο ανυπαρκτο κρατος μας ...το δικο μας το ξεσαλωμα τους μαρανε

Το χωριο μας καιγονταν και το μ#%^* χτενιζονταν λεει ο σοφος λαος ;)



...στην ουσία, αυτό που λέμε μ#%^* καλλιγραφία !!!  ;D
...είμαστε καλλιτέχνες οι Έλληνες  :)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 00:01:30 πμ
Πολύ καλή δουλειά!!! συγχαρητήρια και μπράβο για το κόπο σου φιλε harry 22!!!

Μπορείς να γράψεις και για τη διαφορά FFP και SFP.
Μετά είναι και η ανάλυση στα διάφορα σταυρονήματα πχ 30/30, mil dot, moa, bdc κλπ επίσης παίζει ρόλο και το εύρος του οπτικού πεδίου που πάει αντιστρόφως ανάλογα με τη μεγένθυση της εκάστοτε διόπτρας.
και τέλος τους τύπους για αποστασιομέτρηση και διορθώσεις... (Αυτά θυμάμαι μεχρι τωρα)

Θα τα εγραφα εγώ αλλά θα πρεπει να περιμένουν οι φίλοι μέχρι το σαββατοκύριακο για να βρω λίγο χρονο.
Μ άρεσε πολύ το θέμα σου και είμαι προθυμος να βοηθήσω στο να καλυφθουν κάποια πεδία του θέματος διοπτρα αν χρειαστεί.

Και πάλι 1000 μπράβο :D!
 
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: old rookie στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 14:28:54 μμ
χαιρετω!!
μια ερωτησουλα θα μου επιτρεψετε. σε wh97kt και για διοπτρα με 1'' σωληνα και 50αρη αντικειμενικο, χρειαζεται mid or high βαση? ???
καποιος που εχει το συγκεκριμενο συνδιασμο αεροβολου-διοπτρας μπορει να βοηθησει?
ευχαριστω πολυ!! :)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 14:40:11 μμ
High ειδικα αν εχει την παραλλαξη μπροστα.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: dpkexm στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 16:22:45 μμ
Οι medium βάσεις παίρνουν συνήθως έως 45 φακό.  45άρι φακό έχουν ελάχιστες είναι όμως για να καλύπτουν 44άρι ΑΟ.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: old rookie στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 19:05:15 μμ
High ειδικα αν εχει την παραλλαξη μπροστα.
ευχαριστω πολυ!! κατι υποψιαζομουνα :D αλλα καλυτερα να εχει κανεις μια πιο εμπεριστατωμενη γνωμη. ναι,μπροστα εχει την παραλλαξη.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: luger42 στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 21:45:56 μμ
Πολύ καλή δουλειά!!! συγχαρητήρια και μπράβο για το κόπο σου φιλε harry 22!!!

Μπορείς να γράψεις και για τη διαφορά FFP και SFP.
Μετά είναι και η ανάλυση στα διάφορα σταυρονήματα πχ 30/30, mil dot, moa, bdc κλπ επίσης παίζει ρόλο και το εύρος του οπτικού πεδίου που πάει αντιστρόφως ανάλογα με τη μεγένθυση της εκάστοτε διόπτρας.
και τέλος τους τύπους για αποστασιομέτρηση και διορθώσεις... (Αυτά θυμάμαι μεχρι τωρα)

Θα τα εγραφα εγώ αλλά θα πρεπει να περιμένουν οι φίλοι μέχρι το σαββατοκύριακο για να βρω λίγο χρονο.
Μ άρεσε πολύ το θέμα σου και είμαι προθυμος να βοηθήσω στο να καλυφθουν κάποια πεδία του θέματος διοπτρα αν χρειαστεί.

Και πάλι 1000 μπράβο :D!
 

αληθεια που χαθηκε αυτος (harry 22)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Christopher στις 16 Νοεμβρίου, 2012, 21:59:35 μμ
Mεγαλη ιστορια.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 15 Φεβρουαρίου, 2013, 01:34:09 πμ
Ας γράψει κάποιος που ξέρει και είναι γνώστης τι είναι τελικά οι διόπτρες FFP και SFP γιατί εγώ την πάτησα και πήρα μια διόπτρα που δεν ξέρω τι κάνει, απλά όπως και οι περισσότεροι την χρησιμοποιούμε σαν bullet drop ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα, τα mil dots και τα άλλα μπλιμπλίκια που έχουν οι διόπτρες πάνω μας βοηθούν να βρούμε την απόσταση από τον στόχο καθώς και άλλα πράγματα. Εάν λοιπόν ξέρεις την απόσταση και τα grain από το pellet σου μπορείς να βρεις είτε από ειδικά προγράμματα σε υπολογιστές είτε από τα specs που έχει στο internet και το elevation και το windage. π.χ εάν ξέρω ότι έχω έναν στόχο διαμέτρου 10cm και με ζοομ 1Χ πιάνει στην διόπτρα μου 1 mil dot τότε ο στόχος είναι στα 100 μέτρα. Τέλος πάντων θα ήθελα πάντως μια ανάλυση από κάποιον έμπειρο γιατί κάποια πράγματα είναι κινέζικα για μένα καθότι νέος στο άθλημα, όπως και ωραίο θα ήταν να υπάρχει και μία ανάλυση για τα ανοιχτά σκοπευτικά.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 15 Φεβρουαρίου, 2013, 14:30:18 μμ
Ας γράψει κάποιος που ξέρει και είναι γνώστης τι είναι τελικά οι διόπτρες FFP και SFP γιατί εγώ την πάτησα και πήρα μια διόπτρα που δεν ξέρω τι κάνει, απλά όπως και οι περισσότεροι την χρησιμοποιούμε σαν bullet drop ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα, τα mil dots και τα άλλα μπλιμπλίκια που έχουν οι διόπτρες πάνω μας βοηθούν να βρούμε την απόσταση από τον στόχο καθώς και άλλα πράγματα. Εάν λοιπόν ξέρεις την απόσταση και τα grain από το pellet σου μπορείς να βρεις είτε από ειδικά προγράμματα σε υπολογιστές είτε από τα specs που έχει στο internet και το elevation και το windage. π.χ εάν ξέρω ότι έχω έναν στόχο διαμέτρου 10cm και με ζοομ 1Χ πιάνει στην διόπτρα μου 1 mil dot τότε ο στόχος είναι στα 100 μέτρα. Τέλος πάντων θα ήθελα πάντως μια ανάλυση από κάποιον έμπειρο γιατί κάποια πράγματα είναι κινέζικα για μένα καθότι νέος στο άθλημα, όπως και ωραίο θα ήταν να υπάρχει και μία ανάλυση για τα ανοιχτά σκοπευτικά.

Διάβασε εδώ για FFP και SFP: http://aerovolo.gr/forum/index.php/topic,7158.0.html
Πές μου τι διόπτρα έχεις και τι σύστημα(Μετρικό ή αυτοκρατορικό) χρησιμοποιείς
 για να κάνω ένα παράδειγμα βασισμένο στο οπτικό σου εδώ στο θέμα.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 15 Φεβρουαρίου, 2013, 14:53:37 μμ
Ας γράψει κάποιος που ξέρει και είναι γνώστης τι είναι τελικά οι διόπτρες FFP και SFP γιατί εγώ την πάτησα και πήρα μια διόπτρα που δεν ξέρω τι κάνει, απλά όπως και οι περισσότεροι την χρησιμοποιούμε σαν bullet drop ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα, τα mil dots και τα άλλα μπλιμπλίκια που έχουν οι διόπτρες πάνω μας βοηθούν να βρούμε την απόσταση από τον στόχο καθώς και άλλα πράγματα. Εάν λοιπόν ξέρεις την απόσταση και τα grain από το pellet σου μπορείς να βρεις είτε από ειδικά προγράμματα σε υπολογιστές είτε από τα specs που έχει στο internet και το elevation και το windage. π.χ εάν ξέρω ότι έχω έναν στόχο διαμέτρου 10cm και με ζοομ 1Χ πιάνει στην διόπτρα μου 1 mil dot τότε ο στόχος είναι στα 100 μέτρα. Τέλος πάντων θα ήθελα πάντως μια ανάλυση από κάποιον έμπειρο γιατί κάποια πράγματα είναι κινέζικα για μένα καθότι νέος στο άθλημα, όπως και ωραίο θα ήταν να υπάρχει και μία ανάλυση για τα ανοιχτά σκοπευτικά.

Διάβασε εδώ για FFP και SFP: http://aerovolo.gr/forum/index.php/topic,7158.0.html
Πές μου τι διόπτρα έχεις και τι σύστημα(Μετρικό ή αυτοκρατορικό) χρησιμοποιείς
 για να κάνω ένα παράδειγμα βασισμένο στο οπτικό σου εδώ στο θέμα.

"Μετρικό ή αυτοκρατορικό"
...έξυπνο !  ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 15 Φεβρουαρίου, 2013, 14:59:51 μμ
Στα αγγλικά Λέγεται metric και imrerial...
 ::)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: GEORGEGR στις 15 Φεβρουαρίου, 2013, 19:28:35 μμ
Στα αγγλικά Λέγεται metric και imrerial...
 ::)

imperial ;D ;D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 15 Φεβρουαρίου, 2013, 19:36:09 μμ
Έχω proficiency...
Αυτό που δεν έχω είναι η πληκτρολόγηση... Δε το ΄χω καθόλου όμως... ;D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 16 Φεβρουαρίου, 2013, 21:22:52 μμ
Η διόπτρα μου δεν έχει έρθει ακόμα και έκανα βλακεία που παρήγγειλα μια φτηνή χωρίς να ξέρω τι είναι διόπτρα απλά βιάστηκα. Τέλος πάντων βρήκα κάποια προγράμματα για το κινητό που βοηθάνε, θα ήθελα όμως μία μεγαλύτερη ανάλυση αν μπορείς 1987legion1987. Τα προγράμματα είναι για iphone και είναι από το παρακάτω site:
http://www.deben.com/chairgun-mobile.html
http://www.deben.com/brc-mobile.html
βέβαια είναι για συγκεκριμένη διόπτρα αλλά μπορείς πιστεύω να βγάλεις κάποια δεδομένα. Τέλος αν υπάρχει κάποια ανάρτηση για τα στοιχεία που πρέπει να εισάγεις στο πρόγραμμα και το τι είναι το καθένα θα ήταν χρήσιμο και σωτήριο για μένα ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα το παράδειγμα να είναι σε μετρικό είναι πιο αντρικό από το αυτοκρατορικό :-P
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 16 Φεβρουαρίου, 2013, 21:44:07 μμ
Αν μου δώσεις το link της διόπτρας, να δώ ποιά είναι, θα σου λύσω όσες περισσότερες απορίες μπορώ και θα σου γράψω και τους τύπους.
Οσο για τα προγράμματα... σου είναι άχρηστα μέχρι να πάρεις τη διόπτρα να την τοποθετήσεις, να μετρήσεις τη στομιακή ταχύτητα, και το ύψος από την κάννη.
Αλλιώς θα κάτσει στο δικό μου όπλο το ίδιο οπτικό και αλλιώς σε κάποιο άλλο.
 Μη νιώθεις ασχημα! Με όλες τις διόπτρες βγαίνει άκρη! ;)
Απλά πρέπει να ξέρω ποι'α είναι και τί σταυρόνημα φοράει.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 16 Φεβρουαρίου, 2013, 21:56:41 μμ
Αν μου δώσεις το link της διόπτρας, να δώ ποιά είναι, θα σου λύσω όσες περισσότερες απορίες μπορώ και θα σου γράψω και τους τύπους.
Οσο για τα προγράμματα... σου είναι άχρηστα μέχρι να πάρεις τη διόπτρα να την τοποθετήσεις, να μετρήσεις τη στομιακή ταχύτητα, και το ύψος από την κάννη.
Αλλιώς θα κάτσει στο δικό μου όπλο το ίδιο οπτικό και αλλιώς σε κάποιο άλλο.
 Μη νιώθεις ασχημα! Με όλες τις διόπτρες βγαίνει άκρη! ;)
Απλά πρέπει να ξέρω ποι'α είναι και τί σταυρόνημα φοράει.
Ευτυχώς δεν έδωσα πολλά λεφτά και πήρα μια κινέζικη άλλα θα μπορούσα να δώσω και άλλα για να πάρω μια FFP νομίζω ότι μου κάθεται καλύτερα από άποψη μετρήσεων και ευκολίας στην χρήση, διάβασα όλο το νήμα που μου είπες παραπάνω και κατέληξα στις FFP. Είναι η παρακάτω
http://www.ebay.com/itm/130840317025?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 16 Φεβρουαρίου, 2013, 22:33:04 μμ
Μια χαρά διόπτρα πήρες! Ντάξει δε λέω οτι είναι και US Optics αλλα αν τη ρυθμίσεις σωστα θα κάνεις κάτσε καλά βολές.
Είναι μια ελαφριά διόπτρα που σου επιτρέπει να κάνεις αποστασιομέτρηση με 2 τρόπους οπτικά ή μαθηματικά.

Δές πως γίνεται με το δαχτυλίδι της παράλλαξης εύκολα γρήγορα και χωρίς μαθηματικά.



1. Παίρνεις το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας (γιατί εχει γράμματα σε πολλά μεγέθη) ή κατεβάζεις και εκτυπώνεις ένα στόχο για οπτικά (κάτι σαν τέστ οφθαλμίατρου) http://www.aig-imaging.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=AIIPI&Product_Code=AP-DD&Category_Code=. Πήγαινεις σε ανοιχτό χώρο μαρκάρεις ανα 10 μέτρα απόσταση και στηνεις το στόχο (σελίδα) στα 10 μετά στα 20 στα 30 και πάει λέγοντας!
Βάζεις τη διόπτρα σου στη μέγιστη δυνατή μεγένθυση και στη θέση που δείχνει καθαρά το παραλαξ μαρκάρεις με ενα μικρό κομμάτι χρωματιστή μονοτική ταινία στο δαχτυλίδι.
Οπότε όταν καθαρίζει η εικόνα κοιτάς το δαχτυλίδι και βλέπεις ποιο σημαδάκι εχεις βάλει και βρίσκεις την απόσταση.
Μ αυτό τον τρόπο δε μπλέκεις με μαθηματικά και δε χρειάζεται να ξέρεις ακριβώς το μέγεθος στόχου.
Συνήσταται για αποστάσεις μεχρι τα 100μ περιπου.

2. Ο δευτερος τρόπος είναι με την κλασική εξισωση mil dot που σου δείχνω παρακάτω

 Dot step = 100/ μεγένθυση (για μέτρα)

Απόσταση = (dot step * μέγεθος στόχου σε cm) / mil dots (δηλαδή πόσα mils πιάνει)

Παράδειγμα για στόχο ύψους 10cm που πιάνει 1 mil dot

Dot step=100/ 5 (για μεγένθυση *5) = 20

200m =( 20 * 10cm) / 1



Dot step = 277.78/ μεγένθυση ( για γυάρδες)

Απόσταση= (dot step * μέγεθος στόχου σε ιντσες) / mil dots (δηλαδή πόσα mils πιάνει)

Παράδειγμα για στόχο ύψους 3,6  ιντσών που πιάνει 1 mil dot

Dot step= 277.78/ 5 (για μεγένθυση *5)= 55,556

200γυάρδες = (3,6 * 55,556) / 1

 Αλλά πρεπει να γνωρίζεις ακριβώς το μέγεθος του στόχου
και ακριβώς που μετράει η διόπτρα σου σωστά (συνήθως το δαχτυλίδι της μεγένθυσης έχει σφάλμα, μικρό μεν αλλά σημαντικο ώστε να χάσεις το στόχο).

για να σου δώσω χοντρικά να καταλάβεις, η διοπτρα σου για να βρίσκεται στο πραγματικό x9 τοτε θα πρεπει
να έχει στα 100μέτρα από βουλα σε βούλα 11,111... εκατοστά (100/9= 11,111cm) Δηλαδή στα 25 μέτρα (το 1/4 του 100)
θα έχεις 2,777cm... (11,111/4= 2,7777cm). H αλλιώτικα τα 11,111cm θα σου πιάνουν 4 βούλες στα 25μ.

Με λίγα λόγια αν στησεις στα 25 μέτρα ενα χαρτί με μία γραμμή 11,1 εκατοστών τοτε για να σαι ακριβως στο x9 πρεπει να πιάνει 4 βουλες.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 16 Φεβρουαρίου, 2013, 23:32:40 μμ
Ο πρώτος τρόπος πρακτικός και εύκολος. Ο δεύτερος δεν δουλεύει με την καμία όμως καθώς όπως λες και εσύ υπάρχει σφάλμα στο φακό με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βρείς την ακριβή απόσταση όπως κάνουν οι ελεύθεροι σκοπευτές που ξέροντας ας πούμε την διάμετρο μιας πινακίδας STOP μπορούν να βρουν με τα mil dots την απόσταση. Έτσι δεν μπορείς να υπολογίσεις και το πόσα mil dots πρέπει να ανέβεις ή να κατέβεις έχοντας pellets με συγκεκριμένα grains γιατί αν ξέρεις τα specs από τα pellets που ρίχνεις και τα specs από το όπλο σου, μπορείς από διάγραμμα να βγάλεις το πόσα mil dots πρέπει να ανέβεις ή να κατέβεις τα έχεις λοιπόν σε ένα χαρτάκι δίπλα σου γραμμένα και μετά ξέροντας την απόσταση τα βάζεις στην διόπτρα σου και πέφτεις κοντά στο στόχο και όχι να βαράς στο περίπου και να μην βλέπεις ούτε που σκάνε οι στόχοι, γιατί μετά τα 60 μέτρα δυσκολεύουν τα πράγματα, τουλάχιστον με τα ανοιχτά σκοπευτικά που ρίχνω τώρα δεν βλέπεις τίποτα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για της απαντήσεις σου και θα με βοηθούσε να μου πεις εσύ πια μέθοδο ακολουθείς για να ξέρεις πόσα mil dots πάνω ή κάτω είσαι αναλόγως την απόσταση ...?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 00:06:00 πμ
Όπα! Το δαχτυλίδι έχει σφάλμα όχι ο φακός.
Αν αφιερώσεις χρόνο στο ρύθμισμα και βρείς τα πραγματικά επί(x) στο δαχτυλίδι και ξέρεις ακριβώς το μέγεθος του στόχου σου, χρησιμοποιώντας την εξίσωση κάνεις πολύ καλή αποστασιομέτρηση.

Τωρα για το πού θα ρίξεις είναι άλλο καπέλο.
Ο πιο παλιός τρόπος είναι να στήσεις ανα 5-10μ στόχους να σημειώσεις μεγένθυση καιρικές συνθήκες και υψόμετρο και να καταγράψεις τί πτώση έχεις στο POI ανάλογα την απόσταση.

Εγώ έκανα την κάρτα με το προγραμματάκι (chairgun 3) αφού μέτρησα ταχύτητα βλήματος, βαλλιστικό συντελεστή, ύψος διοπτρας από την κάνη και καταγραφή καιρικών συνθηκών.

Δουλεύει μια χαρά!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 00:21:26 πμ
Ναι συγνώμη από κεκτημένη ταχύτητα έγραψα ο φακός.... τα mil dots πως τα υπολογίζεις όμως με το Χ3 το Χ4 ή το Χ9 στην ίδια απόσταση ας πούμε δεν αλλάζουν? Αλλάζουν για αυτό λέω ότι είναι δύσκολος ο υπολογισμός σε SFP εκτός και εαν δεν έχω καταλάβει κάτι καλά !!!! Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για την επιμονή μου αλλά το έχω μεγάλη απορία και νομίζω ότι είναι δύσκολος ο υπολογισμός γιατί και το προγραμματάκι που λες το διάγραμμα στο φτιάχνει για το Χ10 , έτσι δεν είναι ?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξ
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 00:29:22 πμ
Έτσι είναι! Θα κάνεις διαφορετική κάρτα για κάθε μεγένθυση που θες να χρησιμοποιείς (στις SFP).
Στο πρόγραμμα μπορείς να αλλάζεις μεγένθηση κατα το δοκούν.
Μεγάλες για τα κοντά (για να βλεπεις καλύτερα), μικρές για μακριά (για να έχεις οπτικό πεδίο).
Τίτλος: Απ: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξ
Αποστολή από: sparkie στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 00:34:54 πμ
Άρα έχω δίκιο που λέω για FFP για να μην κυκλοφορείς με τραπουλόχαρτα στην τσέπη.... Αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω και σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: luger42 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 00:36:34 πμ
Απο Jay Williams

Εάν πάντα αναρωτιόταν για ποιο λογο υπαρχουν εκείνες οι μικρές τελείες  (mil-dot) πανω στο σταυρόνημα (cross-hair reticle)  ένος τηλεφακου σε ενα στρατιωτικό τουφέκι  , τότε μην ψαχνετε περαιτέρω. Ελπίζω να εξηγήσω, με σαφή και συνοπτικό τρόπο, πώς οι mil-dot χρησιμοποιουναι  και επίσης τι σημαινε  "minute-of-angle"

"minute-of-angle"

Ο όρος "minute-of-angle" (MOA) χρησιμοποιείται τακτικά από σκοπευτές στην περιοχή, αλλά είναι μάλλον κατανοητό, καλά, απο λιγους(το ίδιο ισχύει και για τα  mil-dots). Ορίζεται χαλαρά, ένα MOA = 1 "@ 100 yards  Έτσι, αν πυροβόλησε το όπλο σας 5 φορές μέσα σε ένα στόχο στις 100- yards και κάθε βολη πήγε σε ένα κύκλο  1 ιντσας που είχε σχεδιάσει στο χαρτί, τότε το όπλο σας θα μπορούσε να ειπωθεί οτι πυροβολει 1 MOA. Ομοίως, εάν κάθε βολή πηγαίνει σε δύο ιντσών κύκλο σε 200 μέτρα, τότε ριχνετε 1 MOA. Ένα 10-ιντσών γκρουπ στα 500 μέτρα θα είναι 2 MOA.

Τώρα για το αστειο της υποθεσης. Υπάρχουν 360 μοίρες σε ένα κύκλο. Κάθε βαθμός μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω σε λεπτά. Υπάρχουν 60 λεπτά σε ένα βαθμό. Ομοίως, υπάρχουν 60 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό. Τώρα, για να καταλάβω την απόσταση που τέμνεται από 1 λεπτό σε κάθε συγκεκριμένη απόσταση, πρέπει απλώς να συνδέσετε αυτές τις δύο τιμές σε μια απλή εξίσωση τριγωνομετρική. Η συνάρτηση της εφαπτομένης ταιριάζει το νομοσχέδιο όμορφα. Εδώ είναι η εξίσωση:
tan (γωνία) = απόσταση που τέμνεται / απόσταση από το στόχο (οι μονάδες πρέπει να είναι συνεπείς - π.χ., 1/36 της γυαρδας[1 "] διαιρειται δια 100 γυαρδας)

Τώρα, ξέρουμε τη γωνία (1 λεπτό ή 1/60 του ενός βαθμού) και γνωρίζουμε την απόσταση από το στόχο (100 γυαρδες), αλλά πρέπει να καταλάβουμε την πραγματική απόσταση που τέμνεται με το στόχο (δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα 1 MOA 1 ιντσα @100 μέτρα; ) Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να λύσουμε για" απόσταση περιεχόμενη "Εδώ είναι τελική εξίσωση μας.:
tan (γωνία) * απόσταση από το στόχο = απόσταση που τέμνεται

Βεβαιωθείτε ότι η αριθμομηχανή είναι σε "βαθμός" mode (σε αντίθεση με το "ακτίνιο" ή "gradian")  πληκρολογηστε στο 1/60 (για τους βαθμούς) και πατήστε το "εφαπτομένη" κουμπί. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε το με 100 γυαρδες. Αυτό θα σας δώσει την απόσταση (σε γυαρδες) που τέμνεται σε 100 γυαρδες. Πολλαπλασιάστε αυτό κατά 36  για να πάρετε ιντσες. Η απάντηση πρέπει να είναι:
1,047197580733 "
Αυτή είναι κατι ελαχιστο πάνω από το διαδεδομένο "μια ίντσα." Στα 1000 μέτρα, αυτό θα ήταν σχεδόν 10 1/2 ίντσες. Προφανώς, αυτό είναι απλά μια σύμπτωση ότι το 1 MOA συμβαίνει να είναι πραγματικά κοντά στο 1 "@ 100 μέτρα. Είναι, όμως, πολύ βολικό.

Το Mil-Dot

Το "Mil" σε "Mil-Dot" δεν σημαίνει "Στρατιωτικό" Αυτό σημαίνει "χιλιοστό του ακτινίου." Το ακτίνιο είναι μια μετρηση χωρίς προσυναρμολογημένες μονάδες που είναι ισοδύναμο, κατά τη χρήση, σε μοίρες. Αυτό σας λέει πόσο μακριά γύρω από ένα κύκλο  έχετε φύγει. 2 PI ακτίνια = 360 μοίρες. Χρησιμοποιώντας 3,14 η αξία του PI, 6,28 ακτίνια σας δινει ολη την περιμετρο ενος κύκλου. Χρησιμοποιώντας ένα καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "Χ" - και "y"-να καθορίσει τις τιμές σε οποιοδήποτε σημείο του επιπέδου.

Ακτίνια χρησιμοποιούνται σε ένα σύστημα συντεταγμένων που ονομάζεται «πολικές συντεταγμένες." Ένα σημείο στο επίπεδο ορίζεται, στο σύστημα πολικής συντεταγμένης, χρησιμοποιώντας το ακτίνιο και την ακτίνα. Το ακτίνιο καθορίζει το μέγεθος της περιστροφής και η ακτίνα δίνει την απόσταση από την αρχή (σε αρνητική ή θετική κατεύθυνση).

Τέλος πάντων, το ακτίνιο είναι μια άλλη μέτρηση της περιστροφής (ο βαθμός / λεπτό / δευτερόλεπτο-το σύστημα είναι η πρώτη). Αυτό είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται στο mil-dot σταυρόνημα. Χρησιμοποιούμε την ίδια εξίσωση που χρησιμοποιήσαμε πριν, αλλά, αντί του υπολογιστή σας να είναι σε "βαθμό" λειτουργία, μεταβείτε στο "ακτίνιο" mode. Ένα χιλιοστό του ακτινίου = 1/1000 (0.001) ακτίνια. Έτσι, πληκτρολογήστε 0.001 σε υπολογιστή σας και πατήστε το "εφαπτομένη" κουμπί. Κατόπιν πολλαπλασιάστε αυτό με «απόσταση από το στόχο." Τέλος, πολλαπλασιάστε το με 36 ίντσες για να τέμνεται σε δεδομένη απόσταση. Με την αριθμομηχανή στο "ακτίνιο" mode, πληκτρολογήστε:
εφαπτομένη (.001) * 100 * 36 = 3,6000012 "

Έτσι, το ένα χιλιοστό του ακτινίου είναι μόλις πάνω από 3,6 ίντσες σε 100 γυαρδες. Αν κάνουμε τις αναγωγές, δύο χιλιοστά του ακτινίου ίση περίπου 6 πόδια σε  χίλιες γυαρδες. Θα δείτε τη σημασία αυτού του γεγονότος, σύντομα.

 Mil-Dot Σταυρόνημα

Το mil- dot σταυρόνημα σχεδιάστηκε γύρω από τη μονάδα μέτρησης της χιλιοστό του ακτινίου. Οι κουκίδες, σχεδιάστηκαν με αυτό κατά νου και η απόσταση των κουκκίδων επίσης βασίζεται στην χιλιοστό του ακτινίου. Αυτό επιτρέπει στο σκοπευτή να υπολογίσει την απόσταση σε ένα αντικείμενο γνωστoύ ύψους ή πλάτους. Ύψος του στόχου σε γυαρδες διαιρούμενο με το ύψος του στόχου σε χιλιοστά του ακτινίου πολλαπλασιασμένο επί 1000 ισούται με την απόσταση από το στόχο σε γυαρδες. Για παράδειγμα, πάρτε έναν άνδρα 6-πόδια-ψηλό (2 μέτρα). Ας πούμε ότι η  γραμμη του κεφάλιου του συμπιπτει με μία τελεία και η γραμμή των πόδιων  του κάτω τέσσερις τελείες. Έτσι: (2/4) * 1000 = 500 γυαρδες μακριά. Αυτό η τεχνικη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί προβάδισμα σε ένα κινούμενο στόχο ή για την αντιστάθμιση εκτροπής σε μια θυελλώδη ημέρα.

Η απόσταση από το κέντρο του μίας κουκίδας με το κέντρο της επόμενης κουκίδας είναι 1 χιλιοστό του ακτινίου. Μας λένε (από την Leupold) ότι η διαμετρος μίας κουκίδας είναι 1/4 χιλιοστό του ακτινίου ή 3/4 MOA (Λαμβάνοντας αυτο υπόψη  μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η απόσταση μεταξύ των κουκίδων είναι 3/4 χιλιοστό του ακτινίου.). * I χρησιμοποιούν τον όρο «μήκος», επειδή το mil-dot δεν είναι στρογγυλο. Είναι επίμηκες. Οι "κουκίδες" στο κατακόρυφο σταυρόνημα   ειναι επιμήκεις κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Οι τελείες στο οριζόντια διαδρομή σταυρονήματος επιμήκεις κατά την οριζόντια κατεύθυνση (δηλαδή, αυτά ευρίσκονται επί των πλευρών τους). Το πλάτος της κάθε τελείας είναι μία αυθαίρετη απόσταση και δεν χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε πρακτικό σκοπό. Όπως ενα αμφίδρομο σταυρόνημα(duplex reticle), το mil-dot. σταυρόνημα είναι παχύτερο προς τα άκρα και χρησιμοποιεί λεπτές γραμμές στο κέντρο όπου βρίσκονται οι κουκκίδες και ο σταυρόw του στόχαστρου. Το παχος στα παχιά τμήματα είναι 10 χιλιοστά του ακτινίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1/4 χιλιοστό του ακτινίου=   .9 "και 3/4 MOA = 0.785", έτσι, προφανώς, ένα mil-dot  δεν μπορεί να είναι και τα δύο 1/4 χιλιοστό του ακτινίου και 3/4 MOA. Καλεσα την Premier reticles (κατασκευαζουν τα mil-dot της Leupold ) και πήρα μια εξήγηση: οι τελείες στα mil-dot reticles τους είναι 1/4 mil . Δεν είναι 3/4 MOA. Προφανώς, αυτοί (Leupold?) Μόλις κατάλαβαν ότι οι περισσότεροι σκοπευτές καταλαβαίνουν MOA παρα milliradians, έτσι το μόνο που έδωσαν μια εικόνα (σε MOA) που ήταν κοντά, αλλά όχι σούπερ ακριβής. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Premier reticles μέσω e-mail για ερωτήσεις.

Περίληψη
Για να χρησιμοποιήσετε ένα mil-dot  σταυρόνημα αποτελεσματικά, το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι η απόσταση μεταξύ των κέντρων κουκίδας είναι 36 "σε 1000 γυαρδες. Αυτό σας επιτρέπει να καθορίσετε το εύρος του στόχου του γνωστού μεγέθους. Σε εκείνο το σημείο, μπορείτε να χρησιμοποιησετε το φακο  για τη σωστή ανύψωση Ή χρησιμοποιήστε τις τελείες για να κρατήσει πάνω από το κατάλληλο ποσό. Οι κουκίδες στον οριζόντιο σταυρόνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να οδηγήσει ένα στόχο (αν γνωρίζετε την αποσταση του στόχου, τότε θα ξέρετε την απόσταση μεταξύ των mil-dot, και ως εκ τούτου η αποσταση να οδηγήσει) ή για να αντισταθμίσει εκτροπή.

Όλα όσα θέλατε να μαθετε για τελείες εκατ. και τα λεπτά-από-γωνία  ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 00:55:36 πμ
Σε όλα αυτά λοιπόν πρέπει να προστεθεί και ο υπολογισμός του ΧΑ,Χ5 του επί κάτι τέλος πάντων εάν δεν έχεις διόπτρα FFP αλλά SFP. Αναλυτική η εξήγηση σου και για το ΜΟΑ και του mil dot!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 01:00:45 πμ
Ευχαριστώ για τη βοήθεια Luger!
To 'χα διαβάσει πρίν καιρό αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να γράψω μεταφράση... Δεν είχα την υπομονή!

Μπράβο κι ευχαριστώ για το κόπο!
Τίτλος: Απ: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξ
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 01:03:40 πμ
Άρα έχω δίκιο που λέω για FFP για να μην κυκλοφορείς με τραπουλόχαρτα στην τσέπη.... Αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω και σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σου.

Δε κάνει τίποτα φίλε sparkie!
Kαλώς να δεχτείς τη νέα διόπτρα σου και να πειραματιστείς με την ησυχία σου!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: luger42 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 13:49:21 μμ
Ευχαριστώ για τη βοήθεια Luger!
To 'χα διαβάσει πρίν καιρό αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να γράψω μεταφράση... Δεν είχα την υπομονή!

Μπράβο κι ευχαριστώ για το κόπο!


ουτε εγω φιλε   ;)
δεν θυμαμαι τι υποσχεθηκα στην μικρη για να το κανει  :o
πιθανον καπου να εχει λαθακια λογω ορολογιας αν και το εψαξα
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 16:36:20 μμ
Ευχαριστώ για τη βοήθεια Luger!
To 'χα διαβάσει πρίν καιρό αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να γράψω μεταφράση... Δεν είχα την υπομονή!

Μπράβο κι ευχαριστώ για το κόπο!


ουτε εγω φιλε   ;)
δεν θυμαμαι τι υποσχεθηκα στην μικρη για να το κανει  :o
πιθανον καπου να εχει λαθακια λογω ορολογιας αν και το εψαξα

Μια χαρά είναι!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 16:47:33 μμ
...μπράβο της μικρής !  ;)
...luger42, του μικρού, του Αγίου άμα τάξεις και της γυναίκας... ::)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Kyriakos87 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 16:59:55 μμ
...μπράβο της μικρής !  ;)
...luger42, του μικρού, του Αγίου άμα τάξεις και της γυναίκας... ::)


Ξέρει, γιαυτο εμενα δεν μου τάζει τιποτα. >:( >:( >:( >:( >:(
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: luger42 στις 17 Φεβρουαρίου, 2013, 17:21:10 μμ
...μπράβο της μικρής !  ;)
...luger42, του μικρού, του Αγίου άμα τάξεις και της γυναίκας... ::)


Ξέρει, γιαυτο εμενα δεν μου τάζει τιποτα. >:( >:( >:( >:( >:(

μα πως εσενα ::)
εκπαιδευση ....δωρεαν φυσικα  ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 23 Φεβρουαρίου, 2013, 16:54:35 μμ
Πολύ διαφωτιστικό θέμα για τις διόπτρες. Μπράβο σε όσους έχουν γράψει τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ένα θέμα που δεν έχει θιχτεί (εδώ τουλάχιστον), και μια συναφή ερώτηση:

Αν κάποιος δεν ασχολείται με field target και προφανώς δεν κυνηγάει με αεροβόλο αφού απαγορεύεται, γιατί να πάρει διόπτρα με mil dot? Η μάλλον, για το κάνω πιο συγκεκριμένο το ερώτημα και να απαντιέται πιο εύκολα, κάποιος που κάνει σκοποβολή bench-rest, άντε και μη σοβαρή σκοποβολή για να χτυπάει κουτάκια κλπ σε τι θα του χρειαστεί το mil-dot?

Από κάποια πράγματα που διάβασα, οι "επαγγελματίες" του bench-rest προτιμούν σταθερή μεγέθυνση (όπως έχει ειπωθεί), x30 και πάνω, και το σταυρόνημα το θέλουν όσο πιο λεπτό γίνεται, με κάποιους να προτιμούν και με κενό στο κέντρο, και σίγουρα όχι με mil-dot καθώς το πάχος των κουκίδων δεν βοηθάει. Χωρίς να έχω ρίξει ποτέ με διόπτρα, και από την μικρή μου εμπειρία με ανοιχτά σκοπευτικά στα 9-10m, νομίζω έχει λογική όλο αυτό.Το πιο δύσκολο για μένα είναι να στοχεύω στο ίδιο ακριβώς σημείο, το οποίο με τα χοντρά ανοιχτά σκοπευτικά και την μυωπική μου όραση είναι μπελάς. Με μια διόπτρα όμως με μεγάλη μεγέθυνση, και πολύ λεπτό σταυρόνημα που θα μπορείς με ακρίβεια να επιλέγεις σε πιο σημείο θα το βάζεις (με την όποια απόκλιση/δυσκολία λόγω αστάθειας/μεγέθυνσης κλπ) θα μπορείς να επιτύχεις (θεωρητικά) πιο "καλές" βολές (γκρουπ/κέντρο).

Αν κάποια στιγμή αποφασίσω (το πορτοφόλι μου πιο σωστά) να πάρω διόπτρα, η οποία θα είναι για bench-rest και χαζό-σκοποβολή μάλλον δεν θα είναι με mil-dot και θα διαβάσω λίγο ακόμα για τα μειονεκτήματα του ζουμ για να αποφασίσω αν θα πάρω κάποια 4-9/12/16 ή με σταθερή μεγέθυνση αν και δεν έχω δει κάποια με σταθερή στο x12 ή λίγο μεγαλύτερη στα χρήματα που κοιτάω.

Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Byron22 στις 23 Φεβρουαρίου, 2013, 19:23:33 μμ
Περιληπτικα:

Αν κανεις μονο bench rest δεν τα χρειαζεσαι τα mil dots. Αν το θες και για plinking (κουτακια, καλυκακια κτλ) σε βοηθαει γιατι αυτα δεν θα ειναι μονιμα σε Χ αποσταση. Το λεπτο σταυρονημα οντως ειναι απαραιτητο για το bench rest, χωρις να σημαινει ομως αυτο οτι δεν υπαρχει και λεπτο mil dot σταυρονημα αν θες κατι all around.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 01:05:37 πμ
Λοιπόν η διόπτρα ήρθε για τα λεφτά της είναι super επιτέλους είδα φως στα 60 μέχρι τα 70+ μέτρα γιατί με τα ανοιχτά σκοπευτικά δεν έβλεπα που σκάει η βολή. Μου αρέσει να χτυπάω κουτάκια μετά τα 40 μέτρα βαριέμαι τα group και το σταθερό όπλο, άλλοι την βρίσκουν περί ορέξεως για τον καθένα, κολοκυθόπιτα, που λέει και ο σοφός λαός μας. Τώρα λοιπόν με την διόπτρα τα πράγματα άλλαξαν υπέρ μου, αυτό που παρατήρησα είναι πόσο απότομη είναι η πτώση των σφαιριδίων μετά τα 40 μέτρα τρελές αποκλείσεις ανά 5 μέτρα μην πω ανά δύο αλλά τέλος πάντων, έτσι λοιπόν εάν δεν είχα τα mil dots θα βάραγα ακόμα στον γάμο του καραγκιόζη, άσε που μπορεί να κατέβαζα και καμιά μπεκάτσα κατά λάθος και να είχα το κρίμα στο λαιμό μου. Αυτό που μένει τώρα είναι το μηδένισμα της διόπτρα και ρωτώ στα πόσα μέτρα να την μηδενίσω ?
Εγώ λέω για τα μέτρα που ρίχνω να μηδενίσω στα 55 .... ο λόγος να κατεβάζω 2 με 2,5 mil dots (μπορεί και 3!!) σε αποστάσεις 10m γιατί το έχω αυτό μια πάω μακριά μια κοντά βίτσια είναι τι να κάνουμε.
Υ.Γ: το δεξί μάτι κάπως το ένιωθα μετά την χρήση της διόπτρα ισχύει ή τυχαίο?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων ....
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: goldwhisky στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 08:25:51 πμ
Λοιπόν η διόπτρα ήρθε για τα λεφτά της είναι super επιτέλους είδα φως στα 60 μέχρι τα 70+ μέτρα γιατί με τα ανοιχτά σκοπευτικά δεν έβλεπα που σκάει η βολή. Μου αρέσει να χτυπάω κουτάκια μετά τα 40 μέτρα βαριέμαι τα group και το σταθερό όπλο, άλλοι την βρίσκουν περί ορέξεως για τον καθένα, κολοκυθόπιτα, που λέει και ο σοφός λαός μας. Τώρα λοιπόν με την διόπτρα τα πράγματα άλλαξαν υπέρ μου, αυτό που παρατήρησα είναι πόσο απότομη είναι η πτώση των σφαιριδίων μετά τα 40 μέτρα τρελές αποκλείσεις ανά 5 μέτρα μην πω ανά δύο αλλά τέλος πάντων, έτσι λοιπόν εάν δεν είχα τα mil dots θα βάραγα ακόμα στον γάμο του καραγκιόζη, άσε που μπορεί να κατέβαζα και καμιά μπεκάτσα κατά λάθος και να είχα το κρίμα στο λαιμό μου. Αυτό που μένει τώρα είναι το μηδένισμα της διόπτρα και ρωτώ στα πόσα μέτρα να την μηδενίσω ?
Εγώ λέω για τα μέτρα που ρίχνω να μηδενίσω στα 55 .... ο λόγος να κατεβάζω 2 με 2,5 mil dots (μπορεί και 3!!) σε αποστάσεις 10m γιατί το έχω αυτό μια πάω μακριά μια κοντά βίτσια είναι τι να κάνουμε.
Υ.Γ: το δεξί μάτι κάπως το ένιωθα μετά την χρήση της διόπτρα ισχύει ή τυχαίο?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων ....


Θέμα συνήθειας είναι μην ανησυχείς....προσπάθησε να σημαδεύεις και με τα δυο μάτια ανοικτά...
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: accuracy lover στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 19:45:00 μμ
 

Υ.Γ: το δεξί μάτι κάπως το ένιωθα μετά την χρήση της διόπτρα ισχύει ή τυχαίο?


             Έκανες  σωστά την ρύθμιση  του προσοφθάλμιου φακού; (δηλ. το "νετάρισμα" του σταυρονήματος)   Μέσα στο πακέτο πρέπει να έχει και οδηγίες για την ρύθμιση. 
         
            Ασφαλώς τα οπτικά στοιχεία στις φθηνές διόπτρες δεν είναι και τα καλύτερα σε ποιότητα και προδιαγραφές - από την άλλη πλευρά πάλι η παρατήρηση αντικειμένων μέσω τηλεσκοπικών διοπτρών, κυαλιών κλπ κουράζει  το μάτι  ειδικά όταν η εστίαση του μηχανισμού δεν είναι ακριβής ή δεν έχει γίνει η κατάλληλη ρύθμιση για το μάτι μας (δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο, ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο τα δύο μάτια του δεν έχουν την ίδια απόδοση) ή όταν τα οπτικά έχουν χονδροειδή σφάλματα.

Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ikuzusfanis στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 20:20:23 μμ
Λοιπόν η διόπτρα ήρθε για τα λεφτά της είναι super επιτέλους είδα φως στα 60 μέχρι τα 70+ μέτρα γιατί με τα ανοιχτά σκοπευτικά δεν έβλεπα που σκάει η βολή. Μου αρέσει να χτυπάω κουτάκια μετά τα 40 μέτρα βαριέμαι τα group και το σταθερό όπλο, άλλοι την βρίσκουν περί ορέξεως για τον καθένα, κολοκυθόπιτα, που λέει και ο σοφός λαός μας. Τώρα λοιπόν με την διόπτρα τα πράγματα άλλαξαν υπέρ μου, αυτό που παρατήρησα είναι πόσο απότομη είναι η πτώση των σφαιριδίων μετά τα 40 μέτρα τρελές αποκλείσεις ανά 5 μέτρα μην πω ανά δύο αλλά τέλος πάντων, έτσι λοιπόν εάν δεν είχα τα mil dots θα βάραγα ακόμα στον γάμο του καραγκιόζη, άσε που μπορεί να κατέβαζα και καμιά μπεκάτσα κατά λάθος και να είχα το κρίμα στο λαιμό μου. Αυτό που μένει τώρα είναι το μηδένισμα της διόπτρα και ρωτώ στα πόσα μέτρα να την μηδενίσω ?
Εγώ λέω για τα μέτρα που ρίχνω να μηδενίσω στα 55 .... ο λόγος να κατεβάζω 2 με 2,5 mil dots (μπορεί και 3!!) σε αποστάσεις 10m γιατί το έχω αυτό μια πάω μακριά μια κοντά βίτσια είναι τι να κάνουμε.
Υ.Γ: το δεξί μάτι κάπως το ένιωθα μετά την χρήση της διόπτρα ισχύει ή τυχαίο?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων ....


Θέμα συνήθειας είναι μην ανησυχείς....προσπάθησε να σημαδεύεις και με τα δυο μάτια ανοικτά...
Καλησπέρα φίλε
 Εγώ θα έβρισκα σε ένα βαλλιστικό πρόγραμμα  το ζενίθ  της τροχιάς του βλήματος που χρησιμοποιώ και θα μηδένιζα στο τελευταίο άνω dot (μετρώντας από το σταυρό προς τα πάνω) περίπου η απόσταση είναι τα 22 μέτρα μέχρι τα 27 κάπου εκεί ανάμεσα .
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είτε κοντά είτε μακριά θα χρησιμοποιείς τα υπόλοιπα dots μέχρι το τελευταίο  κάτω από το σταυρό  χωρίς να χρειάζεσαι να κάνεις μια hold over  στην  απόσταση και μια hold under στην άλλη αφού σταθερά αναλογικά την απόσταση  θα παίζεις (με σημείο μηδενισμού το τελευταίο dot μετρώντας από το σταυρό προς τα πάνω όπως είπα ) σε hold over σε όλες τις αποστάσεις .
Δηλαδή προ σκόπευση και μόνο προς τα πάνω με όλα τα dot  στη διάθεση σου. ;)
Συγγνώμη αν σας κούρασα και σας μπέρδεψα η κανω λαθος στις ορολογιες  ???
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ajax στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 21:34:59 μμ
Λοιπόν η διόπτρα ήρθε για τα λεφτά της είναι super επιτέλους είδα φως στα 60 μέχρι τα 70+ μέτρα γιατί με τα ανοιχτά σκοπευτικά δεν έβλεπα που σκάει η βολή. Μου αρέσει να χτυπάω κουτάκια μετά τα 40 μέτρα βαριέμαι τα group και το σταθερό όπλο, άλλοι την βρίσκουν περί ορέξεως για τον καθένα, κολοκυθόπιτα, που λέει και ο σοφός λαός μας. Τώρα λοιπόν με την διόπτρα τα πράγματα άλλαξαν υπέρ μου, αυτό που παρατήρησα είναι πόσο απότομη είναι η πτώση των σφαιριδίων μετά τα 40 μέτρα τρελές αποκλείσεις ανά 5 μέτρα μην πω ανά δύο αλλά τέλος πάντων, έτσι λοιπόν εάν δεν είχα τα mil dots θα βάραγα ακόμα στον γάμο του καραγκιόζη, άσε που μπορεί να κατέβαζα και καμιά μπεκάτσα κατά λάθος και να είχα το κρίμα στο λαιμό μου. Αυτό που μένει τώρα είναι το μηδένισμα της διόπτρα και ρωτώ στα πόσα μέτρα να την μηδενίσω ?
Εγώ λέω για τα μέτρα που ρίχνω να μηδενίσω στα 55 .... ο λόγος να κατεβάζω 2 με 2,5 mil dots (μπορεί και 3!!) σε αποστάσεις 10m γιατί το έχω αυτό μια πάω μακριά μια κοντά βίτσια είναι τι να κάνουμε.
Υ.Γ: το δεξί μάτι κάπως το ένιωθα μετά την χρήση της διόπτρα ισχύει ή τυχαίο?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων ....


Θέμα συνήθειας είναι μην ανησυχείς....προσπάθησε να σημαδεύεις και με τα δυο μάτια ανοικτά...
Καλησπέρα φίλε
 Εγώ θα έβρισκα σε ένα βαλλιστικό πρόγραμμα  το ζενίθ  της τροχιάς του βλήματος που χρησιμοποιώ και θα μηδένιζα στο τελευταίο άνω dot (μετρώντας από το σταυρό προς τα πάνω) περίπου η απόσταση είναι τα 22 μέτρα μέχρι τα 27 κάπου εκεί ανάμεσα .
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είτε κοντά είτε μακριά θα χρησιμοποιείς τα υπόλοιπα dots μέχρι το τελευταίο  κάτω από το σταυρό  χωρίς να χρειάζεσαι να κάνεις μια hold over  στην  απόσταση και μια hold under στην άλλη αφού σταθερά αναλογικά την απόσταση  θα παίζεις (με σημείο μηδενισμού το τελευταίο dot μετρώντας από το σταυρό προς τα πάνω όπως είπα ) σε hold over σε όλες τις αποστάσεις .
Δηλαδή προ σκόπευση και μόνο προς τα πάνω με όλα τα dot  στη διάθεση σου. ;)
Συγγνώμη αν σας κούρασα και σας μπέρδεψα η κανω λαθος στις ορολογιες  ???



οχι καλα τα λες...νομιζω καταλαβα τι εννοεις ..

αλλα καντο λιγο πιο απλα..

ανεβαζεις η κατεβαζεις dot αναλογα με την αποσταση..?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ikuzusfanis στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 21:59:56 μμ
Λοιπόν η διόπτρα ήρθε για τα λεφτά της είναι super επιτέλους είδα φως στα 60 μέχρι τα 70+ μέτρα γιατί με τα ανοιχτά σκοπευτικά δεν έβλεπα που σκάει η βολή. Μου αρέσει να χτυπάω κουτάκια μετά τα 40 μέτρα βαριέμαι τα group και το σταθερό όπλο, άλλοι την βρίσκουν περί ορέξεως για τον καθένα, κολοκυθόπιτα, που λέει και ο σοφός λαός μας. Τώρα λοιπόν με την διόπτρα τα πράγματα άλλαξαν υπέρ μου, αυτό που παρατήρησα είναι πόσο απότομη είναι η πτώση των σφαιριδίων μετά τα 40 μέτρα τρελές αποκλείσεις ανά 5 μέτρα μην πω ανά δύο αλλά τέλος πάντων, έτσι λοιπόν εάν δεν είχα τα mil dots θα βάραγα ακόμα στον γάμο του καραγκιόζη, άσε που μπορεί να κατέβαζα και καμιά μπεκάτσα κατά λάθος και να είχα το κρίμα στο λαιμό μου. Αυτό που μένει τώρα είναι το μηδένισμα της διόπτρα και ρωτώ στα πόσα μέτρα να την μηδενίσω ?
Εγώ λέω για τα μέτρα που ρίχνω να μηδενίσω στα 55 .... ο λόγος να κατεβάζω 2 με 2,5 mil dots (μπορεί και 3!!) σε αποστάσεις 10m γιατί το έχω αυτό μια πάω μακριά μια κοντά βίτσια είναι τι να κάνουμε.
Υ.Γ: το δεξί μάτι κάπως το ένιωθα μετά την χρήση της διόπτρα ισχύει ή τυχαίο?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας εκ των προτέρων ....


Θέμα συνήθειας είναι μην ανησυχείς....προσπάθησε να σημαδεύεις και με τα δυο μάτια ανοικτά...
Καλησπέρα φίλε
 Εγώ θα έβρισκα σε ένα βαλλιστικό πρόγραμμα  το ζενίθ  της τροχιάς του βλήματος που χρησιμοποιώ και θα μηδένιζα στο τελευταίο άνω dot (μετρώντας από το σταυρό προς τα πάνω) περίπου η απόσταση είναι τα 22 μέτρα μέχρι τα 27 κάπου εκεί ανάμεσα .
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είτε κοντά είτε μακριά θα χρησιμοποιείς τα υπόλοιπα dots μέχρι το τελευταίο  κάτω από το σταυρό  χωρίς να χρειάζεσαι να κάνεις μια hold over  στην  απόσταση και μια hold under στην άλλη αφού σταθερά αναλογικά την απόσταση  θα παίζεις (με σημείο μηδενισμού το τελευταίο dot μετρώντας από το σταυρό προς τα πάνω όπως είπα ) σε hold over σε όλες τις αποστάσεις .
Δηλαδή προ σκόπευση και μόνο προς τα πάνω με όλα τα dot  στη διάθεση σου. ;)
Συγγνώμη αν σας κούρασα και σας μπέρδεψα η κανω λαθος στις ορολογιες  ???



οχι καλα τα λες...νομιζω καταλαβα τι εννοεις ..

αλλα καντο λιγο πιο απλα..

ανεβαζεις η κατεβαζεις dot αναλογα με την αποσταση..?
σχεδιαζω προχειρα μια mil dot απο κατω δεν μπορω να ανεβασω σχεδιο τωρα sorry (ζενιθ τροχιασ =ανωτερο σημειο τροχιασ σφαιρας)


                                       .  25m ζενιθ σημειο μηδενισμου
                                       .  34
                                       .  40                                                                                        
                                       .  46                                                                                            
                                      +  52  κεντρικο σταυρονημα
                                       .  56
                                       .  60
                                       .  65
                                       .
ελπιζω να καταλαβε ;D ;D  (οι τιμεσ ειναι ενδεικτικες)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ikuzusfanis στις 24 Φεβρουαρίου, 2013, 22:59:50 μμ
                             

                                  22m  .  25m ζενιθ σημειο μηδενισμου
                                   18m .  34
                                  15m  .  40                                                                                       
                                 12m   .  46                                                                                           
                                   10m +  52  κεντρικο σταυρονημα
                                    8m  .  56
                                    7m  .  60
                                          .  65
                                          .
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 25 Φεβρουαρίου, 2013, 01:41:30 πμ
Σωστός ο ikuzusfanis .
Απλά αν θές να χρησιμοποιείς όλο το εύρος των μεγεθύνσεων μηδενίζεις τέρμα πάνω στη μέγιστη μεγέθυνση.
Έτσι σε μια διόπτρα 3-12 πας και μηδενίζεις στο x10 τέρμα πάνω. με το που πάς στο x5 to zero εχει μεταφερθεί στη μέση του άνω μέρους του σταυρονήματος.
Πρακτικά σε μια standard mil dot  με 5 mils πάνω και άλλα 5 κάτω μηδενίζεις στο 5ο mil dot επάνω στο 10x.
Aν τώρα το γυρίσεις στο x5 το zero είναι στα 2,5 mil dot επάνω από το κέντρο.
Και κάθε mil τότε έχει 2πλάσια αξία.
Δηλαδή αν στο x10 ένα mil έχει αξια 10cm στα 100m
                 στο x5   ένα mil έχει αξια  20cm στα 100m.
άρα αν μεταφράσουμε σε hold over στο x10 έχεις 5 πάνω και 5 κάτω σύνολο 10mils
                                                ενώ  στο x5   έχεις (2,5*2=5 η διπλάσια αξία που λέγαμε...) άρα 5 πάνω και 5*2=10 κάτω Σύνολο 15 mils.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ikuzusfanis στις 25 Φεβρουαρίου, 2013, 09:50:18 πμ
Σωστός ο ikuzusfanis .
Απλά αν θές να χρησιμοποιείς όλο το εύρος των μεγεθύνσεων μηδενίζεις τέρμα πάνω στη μέγιστη μεγέθυνση.
Έτσι σε μια διόπτρα 3-12 πας και μηδενίζεις στο x10 τέρμα πάνω. με το που πάς στο x5 to zero εχει μεταφερθεί στη μέση του άνω μέρους του σταυρονήματος.
Πρακτικά σε μια standard mil dot  με 5 mils πάνω και άλλα 5 κάτω μηδενίζεις στο 5ο mil dot επάνω στο 10x.
Aν τώρα το γυρίσεις στο x5 το zero είναι στα 2,5 mil dot επάνω από το κέντρο.
Και κάθε mil τότε έχει 2πλάσια αξία.
Δηλαδή αν στο x10 ένα mil έχει αξια 10cm στα 100m
                 στο x5   ένα mil έχει αξια  20cm στα 100m.
άρα αν μεταφράσουμε σε hold over στο x10 έχεις 5 πάνω και 5 κάτω σύνολο 10mils
                                                ενώ  στο x5   έχεις (2,5*2=5 η διπλάσια αξία που λέγαμε...) άρα 5 πάνω και 5*2=10 κάτω Σύνολο 15 mils.
;) ;) ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 25 Φεβρουαρίου, 2013, 17:13:53 μμ
Ακριβώς έτσι λέω να το κάνω το μόνο πρόβλημα είναι ότι η διόπτρα μου είναι Χ9. Αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα γιατί δεν θα έχω το σετάρισμα που λέτε παίδες στο Χ5. Εκτός και αν υπάρχει άλλος τρόπος.(υπάρχει?)
Για τον μηδενισμό καλά θα τον κάνω στα 55 που λέω για τα μέτρα που παίζω ?
αααα και κάτι άλλο το windage πως το υπολογίζεται ? (φαντάζομαι εμπειρία?)

Ευχαριστώ πάλι εκ των προτέρων!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 25 Φεβρουαρίου, 2013, 17:19:57 μμ
  Έκανες  σωστά την ρύθμιση  του προσοφθάλμιου φακού; (δηλ. το "νετάρισμα" του σταυρονήματος)
Εάν κατάλαβα καλά αυτό είναι το πρώτο δακτυλίδι +0- που παίζεις για να βλέπεις καθαρά αν έχεις μυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια. Αν εννοείς αυτό φίλε μου καλέ το ρύθμισα για να βλέπω καθαρά αλλά επειδή έκλεινα το ένα μάτι ίσως είχα για αυτό το λόγο μια διαφορετική αίσθηση στο μάτι μου.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: goldwhisky στις 25 Φεβρουαρίου, 2013, 17:28:02 μμ
  Έκανες  σωστά την ρύθμιση  του προσοφθάλμιου φακού; (δηλ. το "νετάρισμα" του σταυρονήματος)
Εάν κατάλαβα καλά αυτό είναι το πρώτο δακτυλίδι +0- που παίζεις για να βλέπεις καθαρά αν έχεις μυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια. Αν εννοείς αυτό φίλε μου καλέ το ρύθμισα για να βλέπω καθαρά αλλά επειδή έκλεινα το ένα μάτι ίσως είχα για αυτό το λόγο μια διαφορετική αίσθηση στο μάτι μου.

Εάν μάθεις να κρατάς και τα δυο μάτια ανοικτά κατά την σκόπευση, θα σου είναι η όλη διαδικασία πιό ξεκούραστη...
Αυτό ειναι βέβαια λίγο υποκειμενικό....δοκίμασε το.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: diana350magnum στις 25 Φεβρουαρίου, 2013, 18:43:49 μμ
  Έκανες  σωστά την ρύθμιση  του προσοφθάλμιου φακού; (δηλ. το "νετάρισμα" του σταυρονήματος)
Εάν κατάλαβα καλά αυτό είναι το πρώτο δακτυλίδι +0- που παίζεις για να βλέπεις καθαρά αν έχεις μυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια. Αν εννοείς αυτό φίλε μου καλέ το ρύθμισα για να βλέπω καθαρά αλλά επειδή έκλεινα το ένα μάτι ίσως είχα για αυτό το λόγο μια διαφορετική αίσθηση στο μάτι μου.

Εάν μάθεις να κρατάς και τα δυο μάτια ανοικτά κατά την σκόπευση, θα σου είναι η όλη διαδικασία πιό ξεκούραστη...
Αυτό ειναι βέβαια λίγο υποκειμενικό....δοκίμασε το.

Σωστός ο Γιώργης.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: costas68gr στις 26 Φεβρουαρίου, 2013, 23:48:08 μμ
Θελω να βαλω διοπτρα στο hw77k και ειμαι σε αναζητηση φθηνης πρωτης διοπτρας μαξιμουμ τα 100μ(ισως και πολλα λεω!) προτεινετε καποιο μοντελο???
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 27 Φεβρουαρίου, 2013, 00:42:13 πμ
1ον. H φτήνια τρώει τον παρά (ειδικά στα ελατήρια... έχεις ενα όπλο στολίδι! μη το χαντακώσεις με ένα ακατάλληλο οπτικό)!
2ον. Καλύτερα να μας πεις για ποιές ενδιαφέρεσαι και πόσα διαθέτεις για να σου πούμε απόψεις.  ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: costas68gr στις 27 Φεβρουαρίου, 2013, 13:51:56 μμ
Ναι σιγουρα θ φθηνια τρωι τον παρα αλλα ειμαι ζορισμενος με την αγορα.
Δεν εχω κατι υποψιν μου μια και δεν γνωριζω τιποτα ελεγα μηπως εχετε εσεις καποια μοντελα αντικραδασμικα στο μυαλο σας αυτο που λεμε value of money
Νομιζω πανω απο 100 μου ειναι δυσκολο να διαθεσω αν δεν υπαρχει κατι θα το καθυστερησω
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: map31 στις 27 Φεβρουαρίου, 2013, 14:07:48 μμ
Ναι σιγουρα θ φθηνια τρωι τον παρα αλλα ειμαι ζορισμενος με την αγορα.
Δεν εχω κατι υποψιν μου μια και δεν γνωριζω τιποτα ελεγα μηπως εχετε εσεις καποια μοντελα αντικραδασμικα στο μυαλο σας αυτο που λεμε value of money
Νομιζω πανω απο 100 μου ειναι δυσκολο να διαθεσω αν δεν υπαρχει κατι θα το καθυστερησω

Φιλε Κωστα δες και τις αγγελιες του forum λιγο. Τωρα τελευταια εχω την εντυπωση πως εχει παρκαρει ενα φορτηγο γεματο οπτικα!! ;) ;) ;) ;)
Κατι καλο και οικονομικο θα βρεις και με λιγοτερα απο τα χρηματα που αναφερεις!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 27 Φεβρουαρίου, 2013, 15:19:14 μμ
Για δες αυτή.
http://www.arms.bg/en/product/1782/leapers-4-16x50-full-size-a-o-range-estimating-mil-dot-illuminated.html
ή αυτή
http://www.thegunsworld.com/index.php?page=shop.product_details&product_id=185&category_id=57&flypage=flypage.tpl&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: costas68gr στις 27 Φεβρουαρίου, 2013, 21:40:18 μμ
Ναι σιγουρα η φθηνια τρωει τον παρα αλλα ειμαι ζορισμενος με την αγορα.
Δεν εχω κατι υποψιν μου μια και δεν γνωριζω τιποτα ελεγα μηπως εχετε εσεις καποια μοντελα αντικραδασμικα στο μυαλο σας αυτο που λεμε value of money
Νομιζω πανω απο 100 μου ειναι δυσκολο να διαθεσω αν δεν υπαρχει κατι θα το καθυστερησω
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 06 Μαρτίου, 2013, 16:25:45 μμ
Καλησπερα εγω εχω δει μια στο  ebay και δεν ξερω ακριβως αν ειναι καληκαι σε μαρκα και σε ποιοτητα αλλα και για τα λεφτα τις..δεν ξερω αν εχω καποιο προβλημα με το αν παραγγειλω απο to ebay.Το τυφεκιο που θα παρω ειναι  cometa fusion Star 5.5 μπορειτε να μου πειτε αν οντως τεριαζει και αν θα εχω καποια αλλη οικονομικη επιβαρυνση εκτος απο την τιμη τις και τα μεταφορικα?

                                                                                                  Με εκτιμηση Σπυρος!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 06 Μαρτίου, 2013, 16:27:06 μμ
Συγνωμη ξεχασα να βαλω το Link αυτη ειναι : http://www.ebay.com/itm/BSA-Mil-Dot-6-24x40-mm-Adjustable-Objective-Scope-Brand-NEW-/350729396248?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51a919e018
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 06 Μαρτίου, 2013, 17:18:01 μμ
Θα σου πούνε και οι υπόλοιποι που ξέρουν καλύτερα, αλλά από Αμερική δεν θα αγόραζα διόπτρα ακόμα και αν την στείλει με USPS. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει από τελωνείο και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σου ζητήσουν (άδεια) εκτός από τα έξοδα εκτελωνισμού/φόρους κλπ. Καλύτερα από ευρωπαϊκή ένωση, εκτός αν το δηλώσει ως δώρο, ή πολύ μικρή αξία ( < 20-25E) ή τηλεσκόπιο... και πάλι όμως είναι λίγο ρίσκο. Από την άλλη μπορεί και να κάνω λάθος. Για την ποιότητα δεν έχω άποψη, κι εγώ το ψάχνω ακόμα για την πρώτη.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ikuzusfanis στις 06 Μαρτίου, 2013, 17:28:25 μμ
http://www.ebay.com/itm/BSA-8-32x44-Mil-Dot-SIDEWHL-Focus-Rifle-Scope-w-Mount-2-/360395183106?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53e93a1402
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Yiannis στις 06 Μαρτίου, 2013, 18:06:03 μμ
Προσεχε τα οπτικα με μεγαλες μεγενθυσεις εχουν και μεγαλο μηκος που μπορει να εμποδιζει την οπλιση του οπλου..
Με την 6-24 θα εισαι οριακα αν και πιστευω οτι και παλι ειναι μεγαλη..
Οσο για τις αγορες απο Αμερικη δεν προτεινονται, δες απο ΕΕ ή Κινα..
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 06 Μαρτίου, 2013, 18:13:31 μμ
ΟΚ.Σας ευχαριστω ολους!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: diana350magnum στις 06 Μαρτίου, 2013, 18:23:59 μμ
Προσεχε τα οπτικα με μεγαλες μεγενθυσεις εχουν και μεγαλο μηκος που μπορει να εμποδιζει την οπλιση του οπλου..
Με την 6-24 θα εισαι οριακα αν και πιστευω οτι και παλι ειναι μεγαλη..
Οσο για τις αγορες απο Αμερικη δεν προτεινονται, δες απο ΕΕ ή Κινα..

Σωστά όλα αυτά και να συμπληρώσω επίσης πως οι μεγάλες μεγενθύσεις (Χ20-Χ24) σε συνδιασμό με τον μικρό προσοφθάλμιο (40mm-45mm) σε φθηνά οπτικά, είναι σίγουρο πως θα σημαίνει χαμηλή καθαρότητα και φωτισμό.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 07 Μαρτίου, 2013, 21:26:39 μμ
Θα σας πω τι θελω απο θεμα διοπτρας και θελω να μου πειτε αν ζηταω πολλα...θελω η διοπτρα να ειναι μεγαλη πανω στο οπλο να ξεκιναει λιγο πισω απο την σκανδαλη η και απο την σκανδαλη αλλα να μην με ενοχλει στην οπλιση.Υπαρχει τετοια διοπτρα αλλα να μην την πληρωνω εναν αιωνα..Αν ναι και ξερετε στειλτε μου κανενα link..



                                                                                                                                                                          Με εκτιμηση Σπυρος
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 08 Μαρτίου, 2013, 01:36:43 πμ
Φίλε Σπύρο δεν έχεις παρά να μετρήσεις τις διαστάσεις του όπλου και της διόπτρας και να δεις αν σε "παίρνει".
Το πόσο πίσω ή μπροστά θα τη βάλεις να κάτσει, είναι θεμα εργονομίας και έχει να κάνει αποκλειστικά με ΄σένα σα σωματότυπο.
Δεδομένου του οτι έχεις ελατήριο (= ιχυροί κραδασμοί) καλά θα ΄ναι να να πάρεις μια αξιοπρεπή διόπτρα, για να μη σου σπάσει αλλά και να κρατάει το zero.
Δώσε ένα link και μια περιγραφή του τι έχεις δεί ή τι έχεις στο μυαλό σου και γράψε και γιατί χρήση που προορίζεις το οπτικό, να δούμε τι να προτείνουμε.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 08 Μαρτίου, 2013, 03:08:09 πμ
Σε ευχαριστω θα σου στειλω πμ καλο βραδυ..!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: geozac1977 στις 11 Μαρτίου, 2013, 00:28:44 πμ
Καλημέρα έχω βρεί μια τέτοια http://www.simmonsoptics.com/riflescopes/8-point.cfm την 3-9χ40.Τι λέτε λέει,σε Bam B26 θα μπεί με μονοκόματη βάση.θα αντέξει?Την έχει δοκιμάσει κανείς?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 11 Μαρτίου, 2013, 09:23:14 πμ
Φίλε Σπύρο δεν έχεις παρά να μετρήσεις τις διαστάσεις του όπλου και της διόπτρας και να δεις αν σε "παίρνει".
Το πόσο πίσω ή μπροστά θα τη βάλεις να κάτσει, είναι θεμα εργονομίας και έχει να κάνει αποκλειστικά με ΄σένα σα σωματότυπο.
Δεδομένου του οτι έχεις ελατήριο (= ιχυροί κραδασμοί) καλά θα ΄ναι να να πάρεις μια αξιοπρεπή διόπτρα, για να μη σου σπάσει αλλά και να κρατάει το zero.
Δώσε ένα link και μια περιγραφή του τι έχεις δεί ή τι έχεις στο μυαλό σου και γράψε και γιατί χρήση που προορίζεις το οπτικό, να δούμε τι να προτείνουμε.


Εχω καταληξη σε αυτην πανω στο COMETA FUSION PREMIER STAR 5.5 mm με την μονοκοματη βαση επισης τις HAWKE και η πιοπτρα ειναι η HAWKE SPORT HD 3-9 X 40AO Mil-dot
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 11 Μαρτίου, 2013, 09:24:41 πμ
Φίλε Σπύρο δεν έχεις παρά να μετρήσεις τις διαστάσεις του όπλου και της διόπτρας και να δεις αν σε "παίρνει".
Το πόσο πίσω ή μπροστά θα τη βάλεις να κάτσει, είναι θεμα εργονομίας και έχει να κάνει αποκλειστικά με ΄σένα σα σωματότυπο.
Δεδομένου του οτι έχεις ελατήριο (= ιχυροί κραδασμοί) καλά θα ΄ναι να να πάρεις μια αξιοπρεπή διόπτρα, για να μη σου σπάσει αλλά και να κρατάει το zero.
Δώσε ένα link και μια περιγραφή του τι έχεις δεί ή τι έχεις στο μυαλό σου και γράψε και γιατί χρήση που προορίζεις το οπτικό, να δούμε τι να προτείνουμε.


Εχω καταληξη σε αυτην πανω στο COMETA FUSION PREMIER STAR 5.5 mm με την μονοκοματη βαση επισης τις HAWKE και η πιοπτρα ειναι η HAWKE SPORT HD 3-9 X 40AO Mil-dot


http://www.hawkeoptics.com/hawke-sport-hd-riflescopes/hawke-sport-hd-3-9x40-ao-mil-dot.html
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 11 Μαρτίου, 2013, 17:51:33 μμ
1).Εχω δει και αυτην http://viewitem.eim.ebay.gr/Nikko-Mountmaster-412x50-Parallax-Illuminated-Rifle-Scope-with-38-Mount-Rings/330873279327/item ειναι εντος ΕΕ μπορω να την παρω χωρις να εχω προβλημα με τελωνεια?

2).ειναι καλη?

3).Μπορω να προσθεσω και αυτο? http://viewitem.eim.ebay.gr/Nikko-Stirling-Platinum-Nighteater-100mm-Sidewheel/370764359709/item

4)για οπιοδηποτε λαθος συγχωρεστε με!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 11 Μαρτίου, 2013, 19:44:15 μμ
1).Εχω δει και αυτην http://viewitem.eim.ebay.gr/Nikko-Mountmaster-412x50-Parallax-Illuminated-Rifle-Scope-with-38-Mount-Rings/330873279327/item ειναι εντος ΕΕ μπορω να την παρω χωρις να εχω προβλημα με τελωνεια?

2).ειναι καλη?

3).Μπορω να προσθεσω και αυτο? http://viewitem.eim.ebay.gr/Nikko-Stirling-Platinum-Nighteater-100mm-Sidewheel/370764359709/item

4)για οπιοδηποτε λαθος συγχωρεστε με!

Θα έμενα στη Hawke... Πιο πολύ για να αποφύγω τελωνεια και άλλα τέτοια κέρατα...
Σα διοπτρα και η Nikko μια χαρα είναι.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: geozac1977 στις 11 Μαρτίου, 2013, 21:14:46 μμ
Καλησπέρα  ξέρει κανείς τίποτε για τις Simmons έχω βρεί μια τέτοια http://www.simmonsoptics.com/riflescopes/8-point.cfm την 3-9χ40.Τι λέτε λέει,σε Bam B26 θα μπεί με μονοκόματη βάση.θα αντέξει?Την έχει δοκιμάσει κανείς?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Yiannis στις 11 Μαρτίου, 2013, 21:34:23 μμ
Καλησπέρα  ξέρει κανείς τίποτε για τις Simmons έχω βρεί μια τέτοια http://www.simmonsoptics.com/riflescopes/8-point.cfm την 3-9χ40.Τι λέτε λέει,σε Bam B26 θα μπεί με μονοκόματη βάση.θα αντέξει?Την έχει δοκιμάσει κανείς?
το αν λεει ή οχι ειναι αναλογο με την τιμη και την χρηση που την θες.. δωσε πληροφοριες..
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: geozac1977 στις 11 Μαρτίου, 2013, 21:59:08 μμ
Η τιμή που την βρήκα είναι 39$ και η χρήση της θα είναι σκοποβολή στο χάρτι στα 25μ, και θα τοποθετηθεί  σε BAM B26 αγνό και απείραχτο.Η ερώτηση έχει να κάνει με την αντοχή στους κραδασμούς της ανάκρουσης αλλά και στην αξιοπιστία της.Δεν έχω δει καθόλου σχόλια για την μάρκα και τον τύπο αυτόν και με την ευκαιρία ότι μπορώ να την πάρω άμμεσα χωρίς έξοδα αποστολής την βρίσκω καλή περίπτωση.Τι λέτε?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Yiannis στις 11 Μαρτίου, 2013, 22:22:58 μμ
αν και δεν εχω εμπειρια απο την συνγκεκριμενη μαρκα απο οτι εχω καταλαβει η αντοχη διοπτρων αυτης της κλασης-τιμης ειναι θεμα τυχης..
μπορει να σου κρατησει για παντα μπορει να σπασει στις πρωτες βολες..
http://aerovolo.gr/forum/index.php/topic,6003.msg113241.html#msg113241
δωσε και λιγη προσοχη στην χωρα προελευσης για να μην μπλεξεις με τελωνια..
προσωπικα θα προτιμουσα την hawke που αναφερθηκε τρια μηνυματα πιο πανω..
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: geozac1977 στις 11 Μαρτίου, 2013, 22:55:33 μμ
Σε ευχαριστώ φίλε Yiannis για την βοήθεια σου πρόβλημα τελωνείου δεν υπάχει.Καθαρά από θέμα τιμής μου έκανε κλικ.Σίγουρα η hawke θα είναι καλήτερη αλλά έχει και 3x τιμή.Η συγκεκριμένη είναι αυθέντικη και όχι αντίγραφο.Βέβαια κατασκευάζετε και αυτή στην κίνα.Τώρα για το συγκεκριμένο όπλο νομίζω ότι είναι αρκέτη.Στο cometa fenix 5,5 έχω παραγγείλει  αυτήν http://dx.com/p/sniper-3-9x-magnification-adjustable-objective-red-green-mil-dot-reticle-aim-sight-black-189754 κινέζικη και πριν απο αυτήν είχα επάνω στο όπλο αυτήν http://dx.com/p/sniper-3-9x-magnification-adjustable-objective-red-green-mil-dot-reticle-aim-sight-black-189754 επίσης κινέζικη.Εφτασε τις 2000 βολές απροβλημάτιστα και τώρα πια είναι τοποθετημένη σε hatsan 125.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Yiannis στις 11 Μαρτίου, 2013, 23:36:22 μμ
ΟΚ. αναμενουμε εντυπωσεις..
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: geozac1977 στις 11 Μαρτίου, 2013, 23:41:28 μμ
Θα δείξει φιλαράκι Yiannis αύριο θα πάω ψώνια και θα την πάρω,απλά δοκιμή στο όπλο απο Δευτέρα.Τα λέμε.Ελπίζω να βγεί καλή τώρα για 32ε που έχει ε δεν είναι και μια περιουσία.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 13 Μαρτίου, 2013, 21:41:09 μμ
Λοιπόν πήρα την παρακάτω διόπτρα (http://www.ebay.com/itm/130840317025?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649)
και έχω τα εξής προβλήματα ενώ έχω ψιλορυθμίσει την διόπτρα στα 8 μέτρα, ότι και να κάνω με το elevation και με το windtage βαράω μόνιμα πάνω και αριστερά βρε το παω από εδω το πάω απο εκεί πάλι εκεί βαράω είναι θέμα χεριού ?
Γιατί και κάτω δεξιά να τραβήξω το όπλο πάλι εκεί βαράω. Τα καλά γκρουπάκια που έκανα μετά τις ρυθμίσεις είναι της τάξης του 1,5 με 2 cm, αλλά όλα πάνω και δεξιά σε απόσταση 2cm από το κέντρο του στόχου. Κάποιος καμιά βοήθεια ???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 16 Μαρτίου, 2013, 21:35:10 μμ
Μετά από καμία 200αρια βολές πάει η διόπτρα.... τελικά ότι πληρώνεις παίρνεις, βιάστηκα να την αγοράσω αλλά πήρα το μάθημα μου. Μπορεί κάποιος να μου προτείνει καμία FFP ή έστω και SFP κοντά στα 100 γιούρια όσο υπάρχουν και αυτά, ευχαριστώ!!!
(Ξέχασα να αναφέρω ότι το όπλο μου είναι ένα Gamo Whisper IGT και ρίχνει κοντά στα 280+ m/sec)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 16 Μαρτίου, 2013, 23:53:53 μμ
Μετά από καμία 200αρια βολές πάει η διόπτρα.... τελικά ότι πληρώνεις παίρνεις, βιάστηκα να την αγοράσω αλλά πήρα το μάθημα μου. Μπορεί κάποιος να μου προτείνει καμία FFP ή έστω και SFP κοντά στα 100 γιούρια όσο υπάρχουν και αυτά, ευχαριστώ!!!
(Ξέχασα να αναφέρω ότι το όπλο μου είναι ένα Gamo Whisper IGT και ρίχνει κοντά στα 280+ m/sec)

Καποιοι άνθρωποι φίλε sparkie πρέπει να πάθουν για να μάθουν...
Έιμαστε πολλοί και είμαστε παντού!!! Δεν είσαι ο μόνος που την πάτησε, γι αυτό μη νιώθεις άσχημα...
Δες αυτή.
http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=34090
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 17 Μαρτίου, 2013, 14:51:40 μμ
Λοιπόν έψαξα και βρήκα κάποιες και έπεσα πάνω σε αυτή ( http://www.marksmanscopes.com/index.php?route=product/product&path=59&product_id=52 ). Μήπως μπορείς 1987Legion1987 να με βοηθήσεις για το τί είναι το FFE ή το SFE που γράφουν μερικές?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Yiannis στις 17 Μαρτίου, 2013, 14:56:38 μμ
Λοιπόν έψαξα και βρήκα κάποιες και έπεσα πάνω σε αυτή ( http://www.marksmanscopes.com/index.php?route=product/product&path=59&product_id=52 ). Μήπως μπορείς 1987Legion1987 να με βοηθήσεις για το τί είναι το FFE ή το SFE που γράφουν μερικές?
http://aerovolo.gr/forum/index.php/topic,7158.0.html
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 17 Μαρτίου, 2013, 15:22:06 μμ
Λοιπόν έψαξα και βρήκα κάποιες και έπεσα πάνω σε αυτή ( http://www.marksmanscopes.com/index.php?route=product/product&path=59&product_id=52 ). Μήπως μπορείς 1987Legion1987 να με βοηθήσεις για το τί είναι το FFE ή το SFE που γράφουν μερικές?
http://aerovolo.gr/forum/index.php/topic,7158.0.html
Φίλε Γιάννη ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δεν μιλάω για FFP αλλά για FFE δεν το έχω ξανασυναντήσει σε specs για αυτό ρώτησα, ίσως κάποιος ειδικός να μας δώσει απάντηση.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Yiannis στις 17 Μαρτίου, 2013, 15:36:04 μμ
ωχ αμαν, συγνώμη το μυαλο πηγε μονο του εκει αν και μου εκαναν εντυπωση οι τιμες..
σε αναζητηση και εγω μπας και βρω τιποτα...
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Χρήστος στις 17 Μαρτίου, 2013, 20:38:01 μμ
Front Focus .....
Side  Focus  ....
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 17 Μαρτίου, 2013, 20:48:44 μμ
Front Focus .....
Side  Focus  ....

Δε ταιριάζει ρε συ Χρήστο... Έιδα μια με side focus και έγραφε FFE και το (Ε) πού κολλάει?
Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έκανε λάθος ο κινέζος και να έβαλε (E) αντί για (Ρ).
Πρώτη φορά ακούω για FFE και SFE...

Για Dual reticle έχω ακούσει αλλά για τα παραπάνω όχι...
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: diana350magnum στις 17 Μαρτίου, 2013, 21:10:09 μμ
Μήπως Electronic? Απο το φωτιζόμενο νηματόσταυρο?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 17 Μαρτίου, 2013, 21:15:27 μμ
Μου έκανε και μένα φοβερή εντύπωση έψαξα παντού αλλά δεν βρήκα κάτι. Αλλά FFP με 148 € και αν σας δώσω και ένα  κυπριακό site θα δείτε ότι την έχει προσφορά στα 118€!!!
Το site http://www.thegunsworld.com
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 18 Μαρτίου, 2013, 23:04:02 μμ
Καποιοι άνθρωποι φίλε sparkie πρέπει να πάθουν για να μάθουν...
Έιμαστε πολλοί και είμαστε παντού!!! Δεν είσαι ο μόνος που την πάτησε, γι αυτό μη νιώθεις άσχημα...
Δες αυτή.
http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=34090
[/quote]

Εγω την εχω αυτην απο το ιδιο καταστημα οπου αναφερεις Legion και εμεινα ευχαριστημενος και πολυ ομορφη απο κοντα ενω στην φοτο δεν ειναι και τοσο..! ++++++ Legion!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: npmair στις 18 Μαρτίου, 2013, 23:22:06 μμ
Μου έκανε και μένα φοβερή εντύπωση έψαξα παντού αλλά δεν βρήκα κάτι. Αλλά FFP με 148 € και αν σας δώσω και ένα  κυπριακό site θα δείτε ότι την έχει προσφορά στα 118€!!!
Το site http://www.thegunsworld.com

Φίλε Sparkie, αλλά και λοιποί φίλοι, αν προσέξετε τη διεύθυνση της έδρας της εταιρείας διοπτρών "marksman" και τη διεύθυνση του καταστήματος "the guns world" θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για την ίδια και την αυτή !!!

Οι διόπτρες Marksman, είναι παραγγελία του ιδιοκτήτη του καταστήματος σε εργοστάσιο φασόν της κίνας, δικών του επιλογών και προδιαγραφών, εξ ού και η επιλογή των ελληνοπρεπέστατων ονομάτων που έχουν τα διάφορα μοντέλα  ;)

Καλή επιχειρηματική κίνηση και μία διόπτρα που είχα την ευκαιρία να περιεργαστώ προ καιρού, μου άφησε άριστες εντυπώσεις, ειδικά και σε συνάρτηση με την τιμή της.

Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 23 Μαρτίου, 2013, 21:13:42 μμ
Καλησπέρα,

Έχει αρκετό καιρό που προβληματίζομαι για αγορά διόπτρας και θα ήθελα την γνώμη σας. Αυτόν τον καιρό μπορώ να διαθέσω τα ελάχιστα (50-60Ε περίπου) και αρχικά σκεφτόμουν κάτι σε 4x ή 6x (Nikko ή Hawke ή Leapers) με AO. Στο ψάξιμο βρήκα ότι στα λεφτά που μπορώ να διαθέσω βρίσκω και την 3-9x50 ή την 4-12x50 με ΑΟ από την Nikko. Προφανώς και ξέρω ότι η ποιότητά τους θα είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση αλλά έχω τον εξής προβληματισμό:

α) Να πάρω την 4x (η 6x προς το παρόν φαίνεται να έχει εξαντληθεί) με την λογική ότι έχοντας λιγότερα κινητά μέρη θα αντέχει περισσότερο?
β) Να ρισκάρω και να πάρω την 3-9 ή 4-12 ή σε αυτά τα λεφτά δεν αξίζει?
γ) Στα 25μέτρα αρκεί το 4x για να βλέπεις σχετικά άνετα τον επίσημο στόχο?

Γενικά μέχρι τώρα ρίχνω στα 10 μέτρα, αλλά αν πάρω διόπτρα ενδεχομένως να έρθω καμιά βόλτα προς Σχιστό να δοκιμάσω στα 25.
Ευχαριστώ για όποιες απαντήσεις προκαταβολικά.
Δημήτρης


Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 23 Μαρτίου, 2013, 22:15:44 μμ
Να κανω μια ερωτηση το ΑΟ τι σημαινει? :-[ :-[ :-[
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 23 Μαρτίου, 2013, 22:27:04 μμ
Να κανω μια ερωτηση το ΑΟ τι σημαινει? :-[ :-[ :-[

AO = adjustable objective (lens). Δηλαδή έχει αντικειμενικό φακό που ρυθμίζεται και επιτρέπει την εστίαση της διόπτρας σε διάφορες αποστάσεις.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 23 Μαρτίου, 2013, 22:59:51 μμ
...και με 4Χ ρίχνεις στα 25 και όχι μόνον, αλλά εαν θέλεις λεπτομέρεια μεγαλύτερη σε μικρούς στόχους τότε μιά 3-9Χ, ή 4-12Χ θα σε καλύψει περισσότερο. Φυσικά όσο μεγαλώνει η δυνατότητα του zoom, μεγαλώνει το βάρος και το μήκος αλλά όχι όπως εαν επιλέξεις > από 12Χ  :)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 23 Μαρτίου, 2013, 23:21:29 μμ
...και με 4Χ ρίχνεις στα 25 και όχι μόνον, αλλά εαν θέλεις λεπτομέρεια μεγαλύτερη σε μικρούς στόχους τότε μιά 3-9Χ, ή 4-12Χ θα σε καλύψει περισσότερο. Φυσικά όσο μεγαλώνει η δυνατότητα του zoom, μεγαλώνει το βάρος και το μήκος αλλά όχι όπως εαν επιλέξεις > από 12Χ  :)

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Επειδή από όταν ρώτησα προσπαθώ να υπολογίσω πόσο θα φαίνονται τα 3,9 cm του στόχου στην 4x και έχω ζαλιστεί με τα ημίτονα και τις αποστάσεις μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις περίπου πόσα mil-dots θα πιάνει ο επίσημος στόχος στην 4x στα 25m? Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς βγάζω ότι η διάμετρος του στόχου (3,9cm) θα έχει περίπου 6χιλιοστά μήκος στη διόπτρα, δηλαδή με το ζόρι θα πιάνει 1-2 mil-dots. Έτσι όπως το φαντάζομαι όντως μπορείς να σκοπεύσεις με σχετική ακρίβεια, δηλαδή να βάζεις το κέντρο του σταυρού στο κέντρο του στόχου...αλλά όχι τόσο άνετα μάλλον...

Σχετικά με την ανθεκτικότητα ζουμ/σταθερής μεγέθυνσης σε αυτά τα χρήματα? Θα έχει διαφορά?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 24 Μαρτίου, 2013, 00:05:35 πμ
...δεν έχω καταλάβει απόλυτα, εαν θέλεις να ασχοληθείς με Benchrest ή απλά να μπορείς να στοχεύεις έναν στόχο του benchrest χωρίς να κυνηγάς το απόλυτο... ???
...θα λύνοταν γρήγορα και αποτελεσματικά πολλές απορίες σου εαν ερχόσουν από το Σχιστό καμμιά βόλτα.... :)
...πληροφοριακά, για απαιτήσεις επιπέδου σε επίσημους στόχους BR στα 25, χρειάζεσαι διόπτρα με mildot ή 30/30 δυνατότητα ζοομ τουλάχιστον Χ16, ανεκτά 24Χ, ιδανικά 30Χ,36χ,40Χ...οπότε εκεί μπάινει το χέρι βαθιά στην τσέπη  :(
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: oldtimer στις 24 Μαρτίου, 2013, 00:18:43 πμ
χοντρικα και μπακαλιστικα με μια Χ4 βλεπεις τον στοχο (στα 25μ) σαν να ειναι στα 6,25 με γυμνο ματι.

παλιοτερα  (ισως και τωρα  ::)) υπηρχε κατηγορια sporter με εργοστασιακα οπλα και διοπτρα μεχρι Χ6.

για σοβαρη ενασχοληση νομιζω 10-16Χ ειναι το ελαχιστο.

το καλυτερο, οπως ηδη ειπωθηκε, ειναι να κατεβεις μια βολτα καποιο Σαββατο ΠΡΙΝ αγορασεις !! ;D ;D

θα δεις πολλα και μπορει να βρεθει και κατι να σε βολεψουμε... ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 24 Μαρτίου, 2013, 02:16:05 πμ
Ξέρω ότι στο Σχιστό θα μου λυνόντουσαν όλες οι απορίες, αλλά προσπαθώ να ψήσω κανά φίλο να έρθουμε παρέα χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα...

Ιδανικά θα ήθελα να γινόντουσαν αγώνες BR ή field target και να μπορώ να πάρω μέρος με full εξοπλισμό (με την ανάλογη διόπτρα) και να κυνηγάω το απόλυτο. Πρακτικά όμως μέχρι τώρα ρίχνω για την πλάκα μου προσπαθώντας για το καλύτερο από τα 9-10μ στο σπίτι με ανοιχτά σκοπευτικά και παλεύοντας με την μυωπία. Σε αυτή την περίπτωση η 4x είναι τέλεια και θα βοηθάει και σε plinking καταστάσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις, με φίλους για χαβαλέ. Αν θελήσω/αποφασίσω να έρχομαι Σχιστό και θέλω να έχω σχετικά καλά αποτελέσματα στα 25m (καλύτερα από αυτά που έχω στα 10m με ανοιχτά σκοπευτικά δηλαδή) θα πρέπει να πάω στην 3-9x ή 4-12x, από τις διαθέσιμες επιλογές μου.

Σας ευχαριστώ και τους 2 (alpha-63 και oldtimer) για την βοήθεια, την διάθεση και τις "παροτρύνσεις"!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: destro στις 24 Μαρτίου, 2013, 12:44:13 μμ
Συνοπτικά να θυμάσαι πως η διόπτρα (όπως και το αεροβόλο) αποτελεί επένδυση.
Εαν δεν έχεις τα χρήματα να πάρεις αυτο που θέλεις θα σου πρότεινα να μην πάρεις τίποτα και να περιμένεις να συμπληρώσεις για να πάρεις κάτι που θα σε καλύπτει.
Έχε το νου σου και στις αγγελίες του forum, πολλές φορές εμφανίζονται πραγματικές ευκαιρίες.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 24 Μαρτίου, 2013, 17:01:54 μμ
Συνοπτικά να θυμάσαι πως η διόπτρα (όπως και το αεροβόλο) αποτελεί επένδυση.
Εαν δεν έχεις τα χρήματα να πάρεις αυτο που θέλεις θα σου πρότεινα να μην πάρεις τίποτα και να περιμένεις να συμπληρώσεις για να πάρεις κάτι που θα σε καλύπτει.
Έχε το νου σου και στις αγγελίες του forum, πολλές φορές εμφανίζονται πραγματικές ευκαιρίες.

+1  ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: -Gstelios- στις 24 Μαρτίου, 2013, 23:00:02 μμ
καλησπερα :)
εχω μια απορια (τι πρωτοτυπο)!

το χ(30,40 κτλ) που αναγραφεται στην ονομαςια καθε διοπτρας δειχνει μεχρι τι αποσταση μπορεις να στοχευεις?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: npmair στις 24 Μαρτίου, 2013, 23:02:38 μμ
Παράδειγμα: Διόπτρα 3-9Χ40ΑΟ

Μεταβαλλόμενη μεγένθυση από 3Χ μέχρι 9Χ
40 = διάμετρος αντικειμενικού (εμπρός) φακού
ΑΟ = Adjustable Objective, που σημαίνει ότι μπορείς να την εστιάσεις σε διάφορες αποστάσεις.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: tassos στις 24 Μαρτίου, 2013, 23:06:53 μμ
  Φίλε Στέλιο είναι το μέγεθος του αντικειμενικού φακού σε mm. Mε ελάχιστο διάβασμα θα σου λυθούν κι άλλες απορίες για τα σκοπευτικά γιατί φαντάζομαι δεν είναι αυτό το μόνο που χρειαζόταν να μάθεις.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: -Gstelios- στις 24 Μαρτίου, 2013, 23:23:23 μμ
ενταξει ευχαριστω!
Πριν λιγες μερες σκεφτομουν την αγορα red dot. Μετά αποφάσισα πως καλυτερα να διαθέσω ενα μεγαλύτερο ποσο και να παρω μια διόπτρα. Με περιπου 120 ευρώ (το πολυ) θα μπορεσω να παρω κατι καλο? (μαζι με τη βαση )
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: landropov3 στις 01 Απριλίου, 2013, 21:39:25 μμ
Επανέρχομαι με μερικές ερωτήσεις ακόμα καθώς τις τελευταίες μέρες έκανα μια μικρή στροφή.

Είχα καταλήξει στην Nikko Stirling Mountmaster 4-12x50AO αλλά σε μια στιγμή διαύγειας είπα να ψάξω για την αντοχή των Mountmaster σε δυνατά ελατηρίου. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ανησυχητικά με αρκετές αναφορές για σπασμένο σταυρόνημα, θόλωμα κλπ (ένας έγραψε ότι του έκαναν δωρεάν αναβάθμιση σε μια airking). Στο κατάστημα που θα έκανα την αγορά μου είπαν ότι σε 12ποδολίμπρες αεροβόλο δεν θα έχω πρόβλημα, αλλά στο X20 που νομίζω βγάζει από 15-18 (δεν το έχω μετρήσει) δεν ήξεραν αν θα αντέξει. Εντυπωσιακό πάντως που δεν προσπάθησε να μου την πουλήσει.

Έχει κάποιος mountmaster σε δυνατό αεροβόλο ελατηρίου να δώσει τα φώτα του? Αν ναι πάνω κάτω πόσες βολές έχει κάνει μέχρι τώρα, αν δεν του έσπασε...

Μέχρι νεοτέρας, κοιτάζω τις Hawke Sport HD AO. Από όσο θυμάμαι να διαβάζω εδώ, δεν θα έχω πρόβλημα με την αντοχή, έτσι? Ξέρετε στα πόσα μέτρα εστιάζει η 3-9x50 ή η 3-9x40? Φαντάζομαι δεν θα έχει διαφορά.

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Rospi88 στις 01 Απριλίου, 2013, 23:52:15 μμ
Επανέρχομαι με μερικές ερωτήσεις ακόμα καθώς τις τελευταίες μέρες έκανα μια μικρή στροφή.

Είχα καταλήξει στην Nikko Stirling Mountmaster 4-12x50AO αλλά σε μια στιγμή διαύγειας είπα να ψάξω για την αντοχή των Mountmaster σε δυνατά ελατηρίου. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ανησυχητικά με αρκετές αναφορές για σπασμένο σταυρόνημα, θόλωμα κλπ (ένας έγραψε ότι του έκαναν δωρεάν αναβάθμιση σε μια airking). Στο κατάστημα που θα έκανα την αγορά μου είπαν ότι σε 12ποδολίμπρες αεροβόλο δεν θα έχω πρόβλημα, αλλά στο X20 που νομίζω βγάζει από 15-18 (δεν το έχω μετρήσει) δεν ήξεραν αν θα αντέξει. Εντυπωσιακό πάντως που δεν προσπάθησε να μου την πουλήσει.

Έχει κάποιος mountmaster σε δυνατό αεροβόλο ελατηρίου να δώσει τα φώτα του? Αν ναι πάνω κάτω πόσες βολές έχει κάνει μέχρι τώρα, αν δεν του έσπασε...

Μέχρι νεοτέρας, κοιτάζω τις Hawke Sport HD AO. Από όσο θυμάμαι να διαβάζω εδώ, δεν θα έχω πρόβλημα με την αντοχή, έτσι? Ξέρετε στα πόσα μέτρα εστιάζει η 3-9x50 ή η 3-9x40? Φαντάζομαι δεν θα έχει διαφορά.

Ευχαριστώ


Εγω που εχω μια Hawke Sport HD 3-9χ40 AO πανω στο cometa fusion premier start 5.5 Κανει εξαιρετικη δουλεια ειμαι ευχαριστημενος αποψη μου ετσι?αλλα και γενικοτερα δεν το εψαξα και πολυ!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: viston στις 04 Απριλίου, 2013, 21:11:12 μμ
διαβασα σε ενα ξενο φορουμ πως οι διοπτρες της centerpoint ειναι οι leapers με διαφορετικο ονομα, αληθευει αυτο?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 04 Απριλίου, 2013, 21:12:09 μμ
διαβασα σε ενα ξενο φορουμ πως οι διοπτρες της centerpoint ειναι οι leapers με διαφορετικο ονομα, αληθευει αυτο?


Ναι οπως και οι UTG
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: viston στις 04 Απριλίου, 2013, 22:11:12 μμ
ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 04 Απριλίου, 2013, 23:41:46 μμ
διαβασα σε ενα ξενο φορουμ πως οι διοπτρες της centerpoint ειναι οι leapers με διαφορετικο ονομα, αληθευει αυτο?


Ναι οπως και οι UTG

Φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο αλλά απ' οτί έχω διαβάσει σε ξένα forum οι LEAPERS UTG είναι ποιοτικότερες από τις CENTERPOINT.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: viston στις 05 Απριλίου, 2013, 14:26:58 μμ

Φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο αλλά απ' οτί έχω διαβάσει σε ξένα forum οι LEAPERS UTG είναι ποιοτικότερες από τις CENTERPOINT.

Αν ισχυει αυτο δεν ειναι ιδια μοντελα με κοινα χαρακτηριστηκα, κι εγω το ειχα διαβασει καπου αυτο νομιζω.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 05 Απριλίου, 2013, 16:14:10 μμ

Φτιάχνονται στο ίδιο εργοστάσιο αλλά απ' οτί έχω διαβάσει σε ξένα forum οι LEAPERS UTG είναι ποιοτικότερες από τις CENTERPOINT.

Αν ισχυει αυτο δεν ειναι ιδια μοντελα με κοινα χαρακτηριστηκα, κι εγω το ειχα διαβασει καπου αυτο νομιζω.

Παλαιότερα μοντέλα 'ηταν ακριβώς ίδια σχεδιαστικά. Η διαφορά ήταν στην ποιότητα και τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Leapers UTG εν σχέση με τις Center Point.
Ο κινέζος σου βγάζει ότι θέλεις και σε ότι ποιότητα με ανάλλογο κόστος θέλεις... π.χ Τasco και Leupold. Tα κρύσταλα είναι κινέζικά αλλα από ποιότητα μέρα με τη νύχτα!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 16 Απριλίου, 2013, 00:59:39 πμ
Και ενώ έχει πέσει πολύ διάβασμα και κατέβασμα των κατάλληλων προγραμμάτων για την ρύθμιση της διόπτρας, αρχίζω τις βολές. Η πρώτη κοντά στο κέντρο οπότε λέω ωραία κοιτάω στο πρόγραμμα 44 κλικ πάνω 13 κλικ αριστερά, κάνω την ρύθμιση και ξαναρίχνω, η βολή by far εκτός κέντρου ξαναγυρίζω πίσω την ρύθμιση στην πρώτη, ξαναρίχνω, αλλού για αλλού η βολή. Για να μην μακρηγορώ ευτυχώς η διόπτρα που πήρα αντέχει, αυτά που δεν αντέχουν είναι τα δακτυλίδια και το ένα με στοπ παρακαλώ!!! Η διόπτρα είχε μετακινηθεί κατά δύο εκατοστά προς το πίσω μέρος του όπλου. Έχω παραγγείλει και βάση αλλά δεν νομίζω ότι θα αντέξει και αυτή, εδώ ξεβιδώθηκαν τα πίσω σκοπευτικά (αν είναι δυνατόν!!!), και ρωτώ αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και αν υπάρχει κάποια λύση. Εν κατακλείδι τα αεροβόλα που φοράνε νιτροπίστονα μπορεί να είναι δυνατά αλλά ενώ δεν φαίνεται, κλοτσάνε σαν μουλάρια. Υπάρχει λύση για την αρρώστια που χτύπησε το αεροβόλο μου ή όχι ???
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: GEORGEGR στις 16 Απριλίου, 2013, 06:14:15 πμ

Sportsmatch Dampa.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξ
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 16 Απριλίου, 2013, 07:13:53 πμ
PCP... ;D ;D ;D
Πέραν της πλάκας μια Dampa είναι η τελευταία σου ελπίδα...
Τίτλος: Απ: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξ
Αποστολή από: sparkie στις 16 Απριλίου, 2013, 08:10:10 πμ
Εγώ έχω παραγγείλει αυτήν http://www.vasilikos.com.gr/index.php?MDL=pages&Branch=N_N0000000002_N0000002001_N0000002048_N0000002054_N0000002056_P0000000676
δεν θα κάνει λέτε???
Αν είναι να δώσω επιπλέον καμιά 60-70€ και για βάση θα αρχίσω την σκοποβολή με σφεντόνα ......
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 16 Απριλίου, 2013, 08:22:55 πμ
Μια τέτοια την είχα στο 350 magnum... Δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Αλλά είχα μια ελαφριά bushnell 3-9*32
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 16 Απριλίου, 2013, 08:41:03 πμ
Ελπίζω να αντέξει αν όχι θα πατήσω δυο πόντες με την ηλεκτροσυγκόλληση θα κάνω και δυο τρύπες να περάσω πίρους και μετά αν θέλει ας κουνηθεί συμφωνείς ?
:-P
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: michael1969 στις 16 Απριλίου, 2013, 13:46:25 μμ
Σωστος :)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Γιάννης Κιο. στις 16 Απριλίου, 2013, 16:50:07 μμ
Ελπίζω να αντέξει αν όχι θα πατήσω δυο πόντες με την ηλεκτροσυγκόλληση θα κάνω και δυο τρύπες να περάσω πίρους και μετά αν θέλει ας κουνηθεί συμφωνείς ?
:-P

σωστος αν και θα προτεινα αργκον λογο κραδασμων  :P
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 21 Απριλίου, 2013, 13:40:30 μμ
Λοιπόν μετά από πολλές προσπάθειες, το αποτέλεσμα το ίδιο, ακόμα και με την βάση το όπλο τρώει τα στοπ, τα μασάει για την ακρίβεια και ως συνέπεια σου ξερνάει την διόπτρα στην μούρη, με λίγα λόγια η διόπτρα τσουλάει προς το πίσω μέρος του όπλου και αυτό μετά από 5-10 βολές (δεν μιλάμε για μετατόπιση χιλιοστών αλλά εκατοστών τουλάχιστον 2cm στην περίπτωση μου). Αυτό έχει να κάνει με το νιτροπίστονο καθότι ανεβάζει τρελές πιέσεις ειδικά το IGT που έχω και το μπέντζαμιν  ΝP από ότι διάβασα, η πίεση που ανεβάζουν τα νιτροπίστονα είναι της τάξης των 1900-2300 psi, λογικά λοιπόν να έχεις ταλαντώσεις και ανακρούσεις οι οποίες δεν είναι τόσο φανερές. Ρωτάω λοιπόν υπάρχει κάποιος που να έχει κάνει κάποιου είδους πατέντα για να μην γλιστράνε οι βάσεις και τα δακτυλίδια πάνω στην ράγα του όπλου ???? . Αν ναι ας τις μοιραστεί μαζί μας, γιατί ως νέοι χαλάμε πολύτιμο χρόνο και κυρίως χρήμα που τώρα τελευταία είναι σε έλλειψη ......ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Mortimer στις 21 Απριλίου, 2013, 14:03:46 μμ
Λοιπόν μετά από πολλές προσπάθειες, το αποτέλεσμα το ίδιο, ακόμα και με την βάση το όπλο τρώει τα στοπ, τα μασάει για την ακρίβεια και ως συνέπεια σου ξερνάει την διόπτρα στην μούρη, με λίγα λόγια η διόπτρα τσουλάει προς το πίσω μέρος του όπλου και αυτό μετά από 5-10 βολές (δεν μιλάμε για μετατόπιση χιλιοστών αλλά εκατοστών τουλάχιστον 2cm στην περίπτωση μου). Αυτό έχει να κάνει με το νιτροπίστονο καθότι ανεβάζει τρελές πιέσεις ειδικά το IGT που έχω και το μπέντζαμιν  ΝP από ότι διάβασα, η πίεση που ανεβάζουν τα νιτροπίστονα είναι της τάξης των 1900-2300 psi, λογικά λοιπόν να έχεις ταλαντώσεις και ανακρούσεις οι οποίες δεν είναι τόσο φανερές. Ρωτάω λοιπόν υπάρχει κάποιος που να έχει κάνει κάποιου είδους πατέντα για να μην γλιστράνε οι βάσεις και τα δακτυλίδια πάνω στην ράγα του όπλου ???? . Αν ναι ας τις μοιραστεί μαζί μας, γιατί ως νέοι χαλάμε πολύτιμο χρόνο και κυρίως χρήμα που τώρα τελευταία είναι σε έλλειψη ......ευχαριστώ

Kαλημερα φιλε μου!
Τα παιδια πιο πανω σου ειχαν προτεινει βαση DAMPA. Εκτιμω οτι μονο ετσι θα λυσεις το προβλημα σου. Τωρα, τι μπορεις να κανεις με αυτα που εχεις? Υποθετω οτι εχεις παρει την μονοκοματη βαση που αναφερεις πιο πανω. Επισης υποθετω οτι οι κραδασμοι ουσιαστικα εκοψαν την βιδα που παιζει το ρολο του στοπ. Ισως το μεταλλο της βιδας αυτης να μην ειναι ποιοτικο. Αν θες μπορεις να βρεις μια πιο ανθεκτικη βιδα και να τη αντικαταστησεις. Μια φωτο με το προβλημα θα βοηθουσε! ;)
Ελπιζω μονο η διοπτρα σου να αντεξει. Το λεω αυτο διοτι η δυναμη που περιγραφεις, αν τελικα σταθεροποιησεις τη βαση, θα μεταφερεται αυτουσια πανω στο οπτικο....
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 21 Απριλίου, 2013, 14:24:14 μμ
Το πρόβλημα είναι ότι σπάει η βίδα του στοπ μόνο αυτό, αν λυθεί αυτό νομίζω θα είναι όλα εντάξει, το σκέφτηκα ήδη αυτό με την βίδα και βρήκα μία να την αντικαταστήσω. Οι βίδες του στοπ που είχαν και τα δακτυλίδια και η βάση είναι αλουμινένιες και ίσως για αυτό να τσαλακώνονται εύκολα. Θα αλλάξω την βίδα και θα φρεζάρω την τρύπα για να μπεί πιο μέσα το κεφάλι της βίδας στην τρύπα και να μην γρατσουνάει την διόπτρα όσο για την διόπτρα για να έχει αντέξει μέχρι τώρα νομίζω ότι θα την βγάλει. Νομίζω ότι και με την stopmatch θα είχα το ίδιο πρόβλημα, σε site που διάβασα το όπλο μου το χαρακτηρίζουν ως mount eater !!!! 
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: iraklis2010 στις 21 Απριλίου, 2013, 15:14:36 μμ
Το πρόβλημα είναι ότι σπάει η βίδα του στοπ μόνο αυτό, αν λυθεί αυτό νομίζω θα είναι όλα εντάξει, το σκέφτηκα ήδη αυτό με την βίδα και βρήκα μία να την αντικαταστήσω. Οι βίδες του στοπ που είχαν και τα δακτυλίδια και η βάση είναι αλουμινένιες και ίσως για αυτό να τσαλακώνονται εύκολα. Θα αλλάξω την βίδα και θα φρεζάρω την τρύπα για να μπεί πιο μέσα το κεφάλι της βίδας στην τρύπα και να μην γρατσουνάει την διόπτρα όσο για την διόπτρα για να έχει αντέξει μέχρι τώρα νομίζω ότι θα την βγάλει. Νομίζω ότι και με την stopmatch θα είχα το ίδιο πρόβλημα, σε site που διάβασα το όπλο μου το χαρακτηρίζουν ως mount eater !!!! 
Φιλε sparkie ουτε αυτη η βαση κανει για τετοιο κραδασμο που αναφερεις.Η μονη που θα κανει δουλεια(και αυτο με καποια επιφυλαξη)ειναι η dampa η οποια ειναι αντικραδασμικη και σφιγγει με 4 βιδες πλαινες
Οταν βρεις αλλη βιδα να δοκιμασεις για στοπ πριν την βαλεις την βαση στο οπλο καθαρισε σχολαστικα με καθαρη βεζινη τις ραγες του οπλου και τις ραγες της βασης και μετα να τοποθετησεις την διοπτρα και σφιξε καλα τις πλαινες βιδες, χωρις να το παρακανεις.
Αν παρολα αυτα παλι κουνηθει τοτε κραταμε την διοπτρα με τη  βαση και αλαζουμε οπλο ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: sparkie στις 24 Απριλίου, 2013, 20:34:51 μμ
Μετά από τρεις μέρες σκέψης και επισκέψεις στο μηχανουργείο το πρόβλημα ελαχιστοποιήθηκε και από μετατόπιση 1-2 cm πήγαμε στα 1-2 mm και αυτό στο τέλος έγινε μηδέν. Η διόπτρα ευτυχώς μέχρι στιγμής αντέχει και ελπίζω να αντέξει, βέβαια οι ταλαντώσεις είναι τρομερές και δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Για την ιστορία στην βάση της διόπτρας την σύνδεσα με την βάση του όπλου χωνεύοντας την βίδα του στοπ της βάσης του όπλου μέσα στην βάση της διόπτρας και κάνοντας επιπλέον δύο οριζόντιες συνδέσεις με άλλες δύο βίδες από τις τρεις που είχε η βάση της διόπτρας και δύο κάθετες 6άρες βίδες που συνδέουν πάλι την μια βάση με την άλλη. Τις δυο τελευταίες βίδες τις λασκάρισα αρκετά γιατί δεν είχα εκτόνωση της ταλάντωσης με αποτέλεσμα να πετσικάρουν λίγο στις πρώτες βολές, μετά από 30-40 βολές όλα ήταν ΟΚ στην θέση τους. Τώρα το καλύτερο θα ήταν να ανεβάσω και καμία φωτογραφία αλλά δεν δύναμαι αυτή τη στιγμή ίσως κάποια άλλη μέρα αν ενδιαφέρετε κάποιος με παρόμοιο πρόβλημα. Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 10:00:29 πμ
καλημερα ειμαι   το  νεο  μελος  ο  sniper   της  κακιας  ωρας  , πλακα  κανω ε ,  ετσι  για  ισαγωγη .    παιδια απο  τριτη  θα  παρω  μια  διοπτρα  της  tasco  6-24x50  ΑΟΕ την  δινη  ενας   φιλος  ΤΗ  ΓΝΩΜΗ  ΕΧΕΤΑΙ  ?  εχω  ενα  diana 34   και  για  στοχους  35-40-50    μετρον  καποιες   η  μαλων  της  περισοτερες  φορες  ειναι  πολυ  δισκολα  να  βρω  στοχο  και  αποφασισα  να  παρω  αυτην  την  διοπτρα !  τα  σεβη  μου  και   μακαρι   να  με  διαφοτισετε !!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 15 Ιουνίου, 2013, 10:28:04 πμ
Βαγγο καλως ηρθες. Σε τι οπλο θα τοποθετηθει οταν την παρεις?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 10:35:50 πμ
στο  diana  34 που  εχω ,  βαιβαια   αρχοτερα  θα  παρω  ενα  αερος  και  θα  την  βαλω  εκει ,   ο  φιλος  που  την  δεινη   ειχαι  ενα  diana 54 air king ,  ειναι  μακρια  50 cm  μου   ειπε  αλλα  την  ειχε  ρυθμιση  στα  35  μετρα  στους  στοχους  του  να  ειναι  στα  3  χιλιοστα   τα  κρουπακια του
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 11:07:23 πμ
στο  diana  34 που  εχω ,  βαιβαια   αρχοτερα  θα  παρω  ενα  αερος  και  θα  την  βαλω  εκει ,   ο  φιλος  που  την  δεινη   ειχαι  ενα  diana 54 air king ,  ειναι  μακρια  50 cm  μου   ειπε  αλλα  την  ειχε  ρυθμιση  στα  35  μετρα  στους  στοχους  του  να  ειναι  στα  3  χιλιοστα   τα  κρουπακια του

τα  φωτα  του  κανεις  ! ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 15 Ιουνίου, 2013, 11:10:00 πμ
Μεγαλη την βλεπω για το 34αρι, στο 54 καλως την εχει τοποθετησει. Αν υπαρχει η μελλοντικη τοποθετηση σε προσυμπιεσμενο τοτε παρτην.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: accuracy lover στις 15 Ιουνίου, 2013, 11:52:55 πμ
           Καλώς όρισες στην παρέα μας φίλε vagos - καλή περιήγηση στα θέματά του!

       Η Tasco έχει ένα όνομα σαν εταιρεία αλλά αυτό έχει να κάνει με το παρελθόν της κι όχι τόσο με το παρόν της. Με άλλα λόγια τα προϊόντα της ήταν πολύ καλύτερα παλιότερα παρά τώρα. Εκτός αυτού κυκλοφορούν και οι αντίστοιχες "μαϊμούδες" Tasco (απομιμήσεις) που δεν έχουν κανένα εχέγγυο όσον αφορά την ποιότητα των οπτικών τους ή την αντοχή τους σε δυνατά όπλα ελατηρίου. Η κλίμακα μεγεθύνσεων άν και φαντάζει εντυπωσιακή στην πράξη οδηγεί σε βαριές και ογκώδεις κατασκευές - όλες οι αντίστοιχης μεγέθυνσης διόπτρες έχουν μεγάλο μέγεθος, βάρος και όγκο. Άν δεν έχεις αποφασίσει τελεσίδικα θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς, να διαβάσεις κάποια θέματα ακόμα μέσα στο forum και μηνύματα άλλων φίλων που θα σπεύσουν να σε βοηθήσουν.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 11:58:45 πμ
Μεγαλη την βλεπω για το 34αρι, στο 54 καλως την εχει τοποθετησει. Αν υπαρχει η μελλοντικη τοποθετηση σε προσυμπιεσμενο τοτε παρτην.

ναι  για  εκει  προοριζετε   μελοντικα ,  καποιο  απο  εδω   αεροβολο  τον  παιδιων
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 12:01:11 μμ
          Καλώς όρισες στην παρέα μας φίλε vagos - καλή περιήγηση στα θέματά του!

       Η Tasco έχει ένα όνομα σαν εταιρεία αλλά αυτό έχει να κάνει με το παρελθόν της κι όχι τόσο με το παρόν της. Με άλλα λόγια τα προϊόντα της ήταν πολύ καλύτερα παλιότερα παρά τώρα. Εκτός αυτού κυκλοφορούν και οι αντίστοιχες "μαϊμούδες" Tasco (απομιμήσεις) που δεν έχουν κανένα εχέγγυο όσον αφορά την ποιότητα των οπτικών τους ή την αντοχή τους σε δυνατά όπλα ελατηρίου. Η κλίμακα μεγεθύνσεων άν και φαντάζει εντυπωσιακή στην πράξη οδηγεί σε βαριές και ογκώδεις κατασκευές - όλες οι αντίστοιχης μεγέθυνσης διόπτρες έχουν μεγάλο μέγεθος, βάρος και όγκο. Άν δεν έχεις αποφασίσει τελεσίδικα θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς, να διαβάσεις κάποια θέματα ακόμα μέσα στο forum και μηνύματα άλλων φίλων που θα σπεύσουν να σε βοηθήσουν.

 σε  ευχαριστω φιλε .  να  σου  πω  με  προβλιματιζει  ο  ογκος της  50  cm  ! και   εαν  μπωρο  να  οπλιζω  και  δεν  εμποδειζη . αλλα  σαν  κλιμακα  ειναι  πυστεβω  καλη,  και  επειδη  προοριζετε  για αλλο  οπλο  στην  πορεια   γιαυτον  τον  λογο    την  σκεφτομε ,  τωρα  τι  να  πω . ???
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 12:08:42 μμ
Μεγαλη την βλεπω για το 34αρι, στο 54 καλως την εχει τοποθετησει. Αν υπαρχει η μελλοντικη τοποθετηση σε προσυμπιεσμενο τοτε παρτην.

αρα ξερεις  για  πια  μιλαω ,  πως  την  βλεπεις ?  και  δεν  ειναι  τροπη  που  ειμαι  ασχετος  ,απλος  περιμενω  απο  γνωστες  συμβουλες !
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 19:04:24 μμ
παιδια  καλησπερα   .οπως  εχω  πει  και  πιο  πανω  εχω  ενα  diana 34 .     ο  φιλος που εχει  την  διοπτρα  6-24χ50 tasco   50 cm εχει  και  μια  αλλη  bushnell 3-9x40E  36 cm    και  η  δυο  ειναι ( μιλ ντοτ  με  της  βουλιτσες ) και  φωτιζομενες   της  δινη  90  ευρω  την  καθε  μια      , με  βαση  δυπλη 11αρα ,  πια  ειναι  η  πιο  σωστη  αποφαση  για  στοχους  των  30 40 50 μ  το  ανωτερο  διοτη για  το    diana 34 αρι  καλα  ειναι   μεχρι  50  μετρα .  τι  λετε ?

 ΧΙΛΙΑ  ΣΥΓΝΩΜΗ  ΕΑΝ  ΣΑΣ  ΖΑΛΙΖΩ   ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: banman στις 15 Ιουνίου, 2013, 20:15:30 μμ
Αφού στο τέλος την Τάσκο θα πάρεις.  :D :D :D :D
Είναι θέμα μεγέθους. (και μεγέθυνσης) 8)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 15 Ιουνίου, 2013, 20:19:04 μμ
Αφού στο τέλος την Τάσκο θα πάρεις.  :D :D :D :D
Είναι θέμα μεγέθους. (και μεγέθυνσης) 8)


...την πάτησες banman  ::), αυτό θα συνέβαινε πριν το τηλε-σεμινάριο  :D :D :D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 20:23:19 μμ
Αφού στο τέλος την Τάσκο θα πάρεις.  :D :D :D :D
Είναι θέμα μεγέθους. (και μεγέθυνσης) 8)


...την πάτησες banman  ::), αυτό θα συνέβαινε πριν το τηλε-σεμινάριο  :D :D :D


ΣΕΒΟΜΕΝΩΣ  ΤΙΣ  ΓΝΩΣΗΣ  ΑΠΟ  ΠΑΛΙΟΣΕΙΡΕΣ  ;) Η  ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΕΝΤΡΟ !
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: oldtimer στις 15 Ιουνίου, 2013, 20:46:58 μμ
το 34αρι με την μεγαλη μαλλον ΔΕΝ θα οπλιζει

ελεγξε το ή συμφωνησε οτι αν εχεις προβλημα θα την παρει πισω.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: vagos στις 15 Ιουνίου, 2013, 22:10:34 μμ
το 34αρι με την μεγαλη μαλλον ΔΕΝ θα οπλιζει

ελεγξε το ή συμφωνησε οτι αν εχεις προβλημα θα την παρει πισω.

να  εισαι  καλα  φιλε  μου  για  το  ενδειαφερων .πυστεβω οτι  σε  αυτο  θα  ειχες  απολυτο  δυκιο , τελεικα θα  παρω  3-9χ40 !
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: ch13 στις 02 Σεπτεμβρίου, 2013, 16:24:58 μμ
καλησπέρα σας! νέος στο forum αλλά όχι κ στον κόσμο του αεροβόλου.
για καμιά 15αριά χρόνια ήμουν κάτοχος ενός diana 36  4.5mm το οποίο
προ λίγων ημερών αντικατέστησα με ένα magtech n2 extreme black 5.5 mm.( συστημα gas ram)
θα  ήθελα λοιπόν να τοποθετήσω επάνω μία διόπτρα. διαβάζοντας διαπίστωσα ότι πολλοί φίλοι
προτίνουν αγορά από οπλοεμπορική κύπρου .
http://www.oploemboriki.com/
ερωτήσεις:
1.δηλαδή τηλεφωνώ στην εταιρία δίνω παραγγελία κ τη στελνουν? δεν υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι στην ελλάδα γενικώς απαγορεύονται?
πως θα πρέπει να ενεργήσω?

2. έχεται κάποια πρόταση διόπτας που να συμβαδίζει  με κ να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του όπλου μου ?

3 . την άποψή σας για το εν λόγω αεροβόλο εάν έχετε εμπειρία . το αγόρασα ως κάτι αρκετά πιο  δυνατό σε σχέση με το παλιό μου diana

 ευχαριστώ ...περιμένω απαντήσεις....
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hgxddrk στις 09 Μαρτίου, 2014, 12:30:14 μμ
Θέλω να αγοράσω αυτήν την διόπτρα για diana mod 430. Eίναι κατάλληλη ή θα αντιμετωπίσω κάνα πρόβλημα από τους κραδασμούς? ???
http://eu.hawkeoptics.com/hawke-sport-hd-riflescopes/hawke-sport-hd-3-9x40-ao-mil-dot.html
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: paha1971 στις 09 Μαρτίου, 2014, 12:47:07 μμ
Με μια μονοκόμματη βάση θα είσαι οκ ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: enduras1 στις 09 Μαρτίου, 2014, 14:04:22 μμ
Θέλω να αγοράσω αυτήν την διόπτρα για diana mod 430. Eίναι κατάλληλη ή θα αντιμετωπίσω κάνα πρόβλημα από τους κραδασμούς? ???
http://eu.hawkeoptics.com/hawke-sport-hd-riflescopes/hawke-sport-hd-3-9x40-ao-mil-dot.html

Την εχω εδω και 3 χρονια σε Hw90 weihrauch με μονοκοματη βαση και ειναι αψογη.
Την προτεινω ανεπιφυλακτα.
Σε τι τιμη την βρηκες?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hgxddrk στις 09 Μαρτίου, 2014, 15:27:36 μμ
Δεν την έχω βρει κάπου αλλά μου άρεσαν τα χαρακτηριστικά της και έχω ακούσει (από εδώ νομίζω) ότι οι Hawke είναι καλές! Πάντως σκέφτομαι να πάρω αυτήν εδώ http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=819 η οποία διαφέρει από την προαναφερόμενη στο ότι δεν έχει ρύθμιση parallax.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hw95/0.22 στις 09 Μαρτίου, 2014, 18:56:56 μμ
τιμια διοπτρα για τα λ7 της (την ειχα)  θα σου κανει  τα γουστα  εγω την ειχα σε πιο ηπιο οπλο βεβαια(hw95)
κ νομιζω οτι καλυπτει το 85 με 90% των αναγκων  σου
το οτι δενεχει παραλαξ δεν ειναι απαραιτητα κ μειονεκτημα!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hgxddrk στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:04:13 μμ
Ωραία, για βάση τώρα, μονοκόμματη που μου προτείνουν παραπάνω, τι θα πρέπει να λάβω υπ' όψην? Υπάρχουν διάφορα μεγέθη που πρέπει να προσέξω? Το μόνο που ξέρω είναι η διαφορά στο ύψος.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:07:33 μμ
Ωραία, για βάση τώρα, μονοκόμματη που μου προτείνουν παραπάνω, τι θα πρέπει να λάβω υπ' όψην? Υπάρχουν διάφορα μεγέθη που πρέπει να προσέξω? Το μόνο που ξέρω είναι η διαφορά στο ύψος.

Με μονοκομματη βαση ειναι οκ.
Σε υψος medium πιστευω οτι θα εισαι ενταξει.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: enduras1 στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:13:56 μμ
Λαθος μου, την 3-9Χ50 εχω Sport HD εχω.
Τωρα βεβαια αν παρω το 100αρι θα χρειαστει να ψαχτω για νεα ισχυροτερη!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hgxddrk στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:37:44 μμ
Δηλαδή οποιαδήποτε βάση θα ταιριάζει με το όπλο και την διόπτρα αν κατάλαβα σωστά...σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:39:09 μμ
Χρειαζεσαι High υψος βασης με τον 50αρη φακο, και βαση μονοκομματη με τρεις ή τεσσερις βιδες. Για το 100αρι αρκουν και δαχτυλιδια.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hgxddrk στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:43:54 μμ
Ο φακός 40άρης είναι. Οπότε medium?
Συγνώμη, λάθος, νόμιζα ότι αναφερόσουν σε εμένα
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: MASTORAS στις 09 Μαρτίου, 2014, 21:46:16 μμ
Ο φακός 40άρης είναι. Οπότε medium?

Σας μπερδεψα με τον endura......... για 40αρη το medium ειναι αρκετο.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: enduras1 στις 19 Μαρτίου, 2014, 13:26:58 μμ
Συναδελφοι καλησπερα,

Θεωρειτε πωε η παρακατω διοπτρα ειναι καταλληλη για το HW100 FSB???
Nikko Stirling Airking 4.5-14x50
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: KF66 στις 19 Μαρτίου, 2014, 13:33:21 μμ
Αφού θα πάρεις που θα πάρεις διόπτρα η ταπεινή μου άποψη είναι σε περισσότερα ζουμ 20 25x
Σε στόχους (χαρτί )στα 80 90 μέτρα το 14χ το βρίσκω λίγο
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 19 Μαρτίου, 2014, 15:07:21 μμ
Αφού θα πάρεις που θα πάρεις διόπτρα η ταπεινή μου άποψη είναι σε περισσότερα ζουμ 20 25x
Σε στόχους (χαρτί )στα 80 90 μέτρα το 14χ το βρίσκω λίγο


+1
Oχι οτι δε θα χεις ακρίβεια, αλλά θα δυσκολευτείς να δείς το αποτέλεσμα επί του στόχου.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Teo στις 19 Μαρτίου, 2014, 21:23:29 μμ
φίλε enduras1 θα σου πω ότι χρησιμοποιώ μια 4-16 χ 4,4 και δεν θα με πείραζε να είχα λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση . Αν αγόραζα μια καινούργια θα πήγαινα για κάτι μεγαλύτερο , σαφώς και μπορώ να κάνω τη δουλειά μου και με αυτή , αλλά με της υπόθεση ότι παίρνεις καινούργια είναι κρίμα να πας σε κάτι που δεν θα σε καλύπτει στο 100/100.Ακόμα και αν τα λεφτά είναι το θέμα καθυστέρησε το λίγο και πάρε κάτι με μεγαλύτερη μεγέθυνση , η διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες .
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: enduras1 στις 19 Μαρτίου, 2014, 21:28:44 μμ
Ευχαριστώ πολύ παιδιά!!! Θοδωρή και Κώστα έπρεπε να μέναμε πιο κοντά!!!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: kostas27 στις 06 Μαΐου, 2014, 11:46:53 πμ
καλησπερα παιδια για το hw90 5,5 η HAWKE 3-9 Χ 40 HD MIL DOT (http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=819) λετε να κανει δουλεια?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: alpha-63 στις 06 Μαΐου, 2014, 14:27:41 μμ
...κάνει μιά χαρά, αλλά επειδή το HW90 δύναται να λειτουργεί ικανοποιητικά σε ακρίβεια σε μεγαλύτερη δύναμη από τα αντίστοιχα ελατηρίου, τότε μιά διόπτρα μεγαλύτερου ζοομ θα σου χάριζε καλύτερη διαχείρηση στόχου/λεπτομέρεια βολής σε μεγαλύτερες αποστάσεις πχ > 50-60 μέτρα
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: despot στις 06 Μαΐου, 2014, 15:04:28 μμ
Κώστα πάρε και μια μονοκόμματη αντικραδασμικη βάση από το ίδιο κατάστημα , αν βέβαια κάνεις από εκεί την παραγγελία
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: arnold στις 12 Ιουνίου, 2014, 01:53:00 πμ
για το HW 95 ποια διοπτρα προτεινετε σαν την καλυτερη?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Christopher στις 12 Ιουνίου, 2014, 10:34:04 πμ
για το HW 95 ποια διοπτρα προτεινετε σαν την καλυτερη?

Mια MTC MAMBA LITE 4-16-44
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: arnold στις 12 Ιουνίου, 2014, 11:13:36 πμ
για το HW 95 ποια διοπτρα προτεινετε σαν την καλυτερη?

Mια MTC MAMBA LITE 4-16-44
ευχαριστω εχεις ιδεα αν υπαρχει σε ελλληνικο μαγαζι? αυτη εδω τι σου λεει?http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=819
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: evilakos στις 05 Ιουλίου, 2014, 12:55:20 μμ
Ρε παιδια η
hawke sport hd 3-9x40 AO             με την
hawke sport hd 3-9x40 AO IR

Τι διαφορες εχουν? Κοιταω στο site κ εκτος απο το φωτιζομενο σταυρονιμα κ εκτος απο λιγο μεγαλυτερο οπτικο πεδιο δεν βλεπω κατι για να δικαιολογουν κατα την γνωμη μου τοσο μεγαλη διαφορα τιμης. Μπορει κ να κανω λαθος ομως μπορει καποιος να ριξει λιγο φως?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: npmair στις 05 Ιουλίου, 2014, 13:43:56 μμ
Το φώς το ρίχνει το φωτιζόμενο σταυρόνημα, κάτι παντελώς περιττό κατά τη γνώμη μου, διότι προσθέτει και βάρος και όγκο και κόστος.

IR = Illuminated Reticle = Φωτιζόμενο σταυρόνημα.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: evilakos στις 05 Ιουλίου, 2014, 13:50:01 μμ
αυτο που γραφει εξτρα στην ir  :virtually unbreakable glass etched mill dot reticle
Τι σημαινει?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: npmair στις 05 Ιουλίου, 2014, 19:18:28 μμ
Σύντομο φροντιστήριο  :D:

Στις παλαιότερες διόπτρες, το σταυρόνημα ήταν ένα μεταλλικό στεφάνι με το νήμα μετέωρο στο κέντρο του.
Τα στεφάνια αυτά, ήταν στερεωμένα στο εσωτερικό του σώματος στην κατάλληλη θέση, είτε κολλημένα είτε με πολύ μικρές βίδες. Λόγω της κατασκευής, πολλές φορές - μετά από τα σχετικά κλωτσίματα κλπ - τα σταυρονήματα είτε έσπαγαν, είτε περιστρεφόταν, είτε και τα δύο...
Λόγω κατασκευαστικών περιορισμών, τα σταυρονήματα αυτά ήταν τα duplex ή 30/30 και ελάχιστα ήταν (απλοϊκά) mil dot.

Αργότερα, τα σταυρονήματα αντικάταστάθηκαν από "χαλκομανίες" που είναι κολλημένες επάνω στους κατάλληλους εσωτερικούς φακούς. Πολύ πιό ανθεκτικά και επειδή παράγονται από εκτύπωση, πολύ πιό πολύπλοκα σε σχέδια.

Η τελευταία λέξη της μόδας είναι, αντί για τις "χαλκομανίες" τα "χαραγμένα επάνω στο φακό" (glass etched), τα οποία προσφέρονται για φωτισμό λόγω της διάθλασης του φωτός μέσα στις χαράξεις του φακού.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: evilakos στις 05 Ιουλίου, 2014, 20:04:06 μμ
Δηλαδη με αυτο τον τροπο το σταυρονιμα γινεται κ αθραυστο για αυτο γραφει unbreakable?  Η απλα ειναι κ αυτο ενα ακομα διαφημιστικο τρικ προς τους καταναλωτες κ δεν προσφερει κατι ουσιαστικο?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: CenterP στις 05 Ιουλίου, 2014, 20:28:13 μμ
τα glass etched δεν σπανε ,και λογο της χαραξης ειναι και πιο
λεπτα ,με συνεπεια να μην 'κρυβουν' το στοχο.
δεν ειναι διαφημιστικο τρικ .
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: evilakos στις 05 Ιουλίου, 2014, 20:34:05 μμ
Αρα περνοντας μια τετοια διοπτρα γλιτωνω την βαση dampa? Ρωταω γιατι η ir hawke κοστιζει παραραπανω οσο η απλη η απλη η hawke με μια βαση dampa.....
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: npmair στις 05 Ιουλίου, 2014, 20:40:20 μμ
Εκτός και αν έχεις σκοπό να κάνεις νυχτερινές ασκήσεις ακριβείας, η IR δεν σου χρειάζεται ;)
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: evilakos στις 05 Ιουλίου, 2014, 20:43:10 μμ
Αν γλιτωσω την βαση dampa κ μου κατσει στα ιδια λεφτα με απλη βαση αφου ειναι πιο ανθεκτικη γιατι να μην εχω καλυτερη διοπτρα....
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: npmair στις 05 Ιουλίου, 2014, 21:10:48 μμ
Δεν είναι καλύτερη... απλά πιό πολύπλοκη ;)

Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: evilakos στις 05 Ιουλίου, 2014, 21:17:39 μμ
Δεν είναι καλύτερη... απλά πιό πολύπλοκη ;)



Αυτο που λεω οτι δεν σπαει κ δεν χρειαζεται βαση αντικραδασμικη ισχυει?
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hw95/0.22 στις 05 Ιουλίου, 2014, 21:47:44 μμ
mpoρει να μην σπαει ., αλλα ...ξερυθμιζεται ....βαλε μια dampa να χει το κεφαλι σου υσηχο ...ξερεις την παροιμια "καλλιο γα'ι'δουροδενε παρα ....κτλ"
μπορει να βγαλει αλλλη βλαβη το οπτικο ,ειναι ευαισθητα εργαλεια .
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: 1987Legion1987 στις 05 Ιουλίου, 2014, 22:36:59 μμ
Δεν είναι καλύτερη... απλά πιό πολύπλοκη ;)



Αυτο που λεω οτι δεν σπαει κ δεν χρειαζεται βαση αντικραδασμικη ισχυει?

OΧΙ!
Μπορεί να τρώει καταπόνηση το σταυρόνημα. Τρώει όμως όλη η υπόλοιπη διόπτρα...
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: hgxddrk στις 03 Αυγούστου, 2014, 11:42:53 πμ
Σε προηγούμενα posts εξέφρασα τις απορίες μου για την αγορά διόπτρας. Ακόμα δεν την έχω αγοράσει αλλά σύντομα θα γίνει κι αυτό. Έχω ακόμη μία απορία σχετικά με την παράλλαξη. H hawke sport hd 3-9x40 mil dot που θέλω να πάρω είναι parallax free στα 100 μέτρα. Εγώ όμως θα ρίχνω κυρίως στα 40-50 μέτρα. Όπως φαντάζομαι θα υπάρχει σφάλμα παράλλαξης σωστά? Άρα να την πάρω καλύτερα με ρύθμιση parallax? Η διαφορά τιμής είναι μικρή οπότε πιστεύω θα ήταν καλύτερα ετσι...  ???
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: Teo στις 03 Αυγούστου, 2014, 11:48:27 πμ
αν και είναι θέμα κρατήματος όπλου και επομένως συνήθεια , θα είναι πολύ καλύτερα να την αγοράσεις με πάραλαξ , αφού εκτός από την καλύτερη(πιο ευκολη) σκόπευση θα έχεις και μια υποτυπώδη αποστασιομέτρηση μέσω του παραλαξ .
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: johnsin στις 03 Αυγούστου, 2014, 14:04:15 μμ
Σε προηγούμενα posts εξέφρασα τις απορίες μου για την αγορά διόπτρας. Ακόμα δεν την έχω αγοράσει αλλά σύντομα θα γίνει κι αυτό. Έχω ακόμη μία απορία σχετικά με την παράλλαξη. H hawke sport hd 3-9x40 mil dot που θέλω να πάρω είναι parallax free στα 100 μέτρα. Εγώ όμως θα ρίχνω κυρίως στα 40-50 μέτρα. Όπως φαντάζομαι θα υπάρχει σφάλμα παράλλαξης σωστά? Άρα να την πάρω καλύτερα με ρύθμιση parallax? Η διαφορά τιμής είναι μικρή οπότε πιστεύω θα ήταν καλύτερα ετσι...  ???


Έχω και από τις δυο γιαυτό σου προτείνω να πάρεις με paralax και μάλιστα αν είναι δυνατόν να είναι αριστερά στους πύργους γιατί βολεύει καλύτερα.Μην λυπηθείς τα χρήματα στην αγορά διόπτρας,είναι κάτι που μένει ακόμα και αν αλλάξεις όπλο.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: zafka στις 25 Οκτωβρίου, 2015, 13:01:11 μμ
Μετά από τους τελευταίους αγώνες FT του ΑΟΦΑ, άρχισε να με τρώει η αγορά ενός οπτικού κατάλληλου για το συγκεκριμένο άθλημα. Σκέφτομαι λοιπόν αν αξίζει να αποχωριστώ την MTC viper 4-16 που έχω, για την αγορά μιας Nikko Stirling Targetmasgter 10-50x60. Επειδή η απόφαση δεν είναι εύκολη, ζητώ τις απόψεις σας και τη βοήθειά σας. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι θα πείτε ότι καλύτερη είναι η Falcon και ακόμη καλύτερη η Diamond. Η διαφορά τιμής όμως είναι τουλάχιστο 200ευρώ (από τη Falcon) καθώς μαζί με την αγορά της targetmaster υπολογίζω και τις βάσεις αλλά και τη ρόδα (που ήδη διαθέτει η Falcon). Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν εάν κάποιος έχει την συγκεκριμένη targetmaster 10-50 και ποια είναι η άποψή του γι' αυτή όσον φορά καθαρότητα στις μεγενθύσεις πάνω από 30μ και στη δυνατότητα αποστασιομέτρησης. Υπόψη ότι θα τοποθετηθεί για αρχή σε ελατήριο.
Πάντως το βράδυ εάν έχω κερδίσει το joker θα πάρω τη sightron  :D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: panaman.fax στις 25 Οκτωβρίου, 2015, 16:28:21 μμ
Η σύγκριση της targetmaster με την diamond είναι άνιση. Σαφής υπεροχή της diamond μετά τα 40 μέτρα. Ή falcon λίγο καλύτερη μεν από την targetmaster όχι μεγάλη διαφορά κατα την γνώμη μου. Το ζητούμενο στο ft είναι ή απόλυτη αποστασιομέτρηση όχι ή απόλυτη καθαρότητα. Ας πούμε σε απόλυτους αριθμούς ή Bushnell 8-32x40 στα ίδια χρήματα με την diamond είναι καθαρότερη στην ίδια μεγέθυνση αλλά υπολείπεται σαφώς στην κόντρα αποστασιομέτρηση.  Ως εκ τούτου ή diamond από τα 40 μ και μετά, για τα χρήματα της τα σπάει. Μόνο sightron leupold και schmidtundbender ίσωςτην ξεπερνούν για ελάχιστα.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: zafka στις 25 Οκτωβρίου, 2015, 16:47:27 μμ
Η σύγκριση της targetmaster με την diamond είναι άνιση. Σαφής υπεροχή της diamond. Ή falcon λίγο καλύτερη μεν από την targetmaster όχι μεγάλη διαφορά κατα την γνώμη μου. Το ζητούμενο στο ft είναι ή απόλυτη αποστασιομέτρηση όχι ή απόλυτη καθαρότητα. Ας πούμε σε απόλυτους αριθμούς ή Bushnell 8-32x40 στα ίδια χρήματα με την diamond είναι καθαρότερη στην ίδια μεγέθυνση αλλά υπολείπεται σαφώς στην κόντρα αποστασιομέτρηση.  Ως εκ τούτου ή diamond από τα 40 μ και μετά, για τα χρήματα της τα σπάει. Μόνο sightron leupold και schmidtundbender ίσωςτην ξεπερνούν για ελάχιστα.

Παναγιώτη δεν έκανα σύγκριση των 2 Nikko. Πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε. Το ερώτημά μου αφορά κυρίως τη διαφορά μεταξή Falcon και Targetmaster. Εάν οι διαφορές είναι μικρές τότε γλυτώνω 200 ευρώ, αν όμως οι διαφορές είναι αισθητές τότε να περιμένω για μια Falcon (εκτός αν πιάσω το Joker). Όσον αφορά τώρα καθαρότητα που ανέφερα, ίσως δεν ήταν σωστή η έκφρασή μου. Έχω διαβάσει σε κάποιο αγγλικό review ότι πάνω πό το 30 μεγένθυση η targetmaster δεν τα πάει και τόσο καλά με αποτέλεσμα η ρύθμιση του πάραλαξ να μη σου δίνει καθαρή εικόνα ειδικότερα εάν ο καιρός δεν είναι ηλιόλουστος, που για μένα αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να μπερδεύεις την αποστασιομέτρηση. Δεν έχω εμπειρία από μεγάλες μεγενθύσεις οπότε μπορεί και να κάνω λάθος.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: kostas100 στις 25 Οκτωβρίου, 2015, 18:26:02 μμ
Η σύγκριση της targetmaster με την diamond είναι άνιση. Σαφής υπεροχή της diamond. Ή falcon λίγο καλύτερη μεν από την targetmaster όχι μεγάλη διαφορά κατα την γνώμη μου. Το ζητούμενο στο ft είναι ή απόλυτη αποστασιομέτρηση όχι ή απόλυτη καθαρότητα. Ας πούμε σε απόλυτους αριθμούς ή Bushnell 8-32x40 στα ίδια χρήματα με την diamond είναι καθαρότερη στην ίδια μεγέθυνση αλλά υπολείπεται σαφώς στην κόντρα αποστασιομέτρηση.  Ως εκ τούτου ή diamond από τα 40 μ και μετά, για τα χρήματα της τα σπάει. Μόνο sightron leupold και schmidtundbender ίσωςτην ξεπερνούν για ελάχιστα.

Παναγιώτη δεν έκανα σύγκριση των 2 Nikko. Πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε. Το ερώτημά μου αφορά κυρίως τη διαφορά μεταξή Falcon και Targetmaster. Εάν οι διαφορές είναι μικρές τότε γλυτώνω 200 ευρώ, αν όμως οι διαφορές είναι αισθητές τότε να περιμένω για μια Falcon (εκτός αν πιάσω το Joker). Όσον αφορά τώρα καθαρότητα που ανέφερα, ίσως δεν ήταν σωστή η έκφρασή μου. Έχω διαβάσει σε κάποιο αγγλικό review ότι πάνω πό το 30 μεγένθυση η targetmaster δεν τα πάει και τόσο καλά με αποτέλεσμα η ρύθμιση του πάραλαξ να μη σου δίνει καθαρή εικόνα ειδικότερα εάν ο καιρός δεν είναι ηλιόλουστος, που για μένα αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να μπερδεύεις την αποστασιομέτρηση. Δεν έχω εμπειρία από μεγάλες μεγενθύσεις οπότε μπορεί και να κάνω λάθος.
H Αληθεια ειναι "οτι πληρωσεις ...παιρνεις" Ζαφειρη..
Μια targetmaster 10-50X60 Mεταχειρω σε αριστη κατασταση πωληται περιπου 230-250 ευρω(αρα η διαφορα απο μια καινουργια Falcon ειναι 370-350 ευρω)
Η Viper σου "μεταχειρω" πωληται γυρω στα 180-200ευρω !!!
Εαν νομιζεις οτι με την targetmaster θα εχεις καλυτερη αποστασιομετρηση η οικονομικη διαφορα ειναι μικρη(50ευρω)
 Αλλα εαν αποφασισεις να εχεις "καλυτερη αποστασιομετρηση"ΜΑΛΛΟΝ θα πρεπει να τα χωσεις !!!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: zafka στις 25 Οκτωβρίου, 2015, 18:32:52 μμ
Κώστα το χώσιμο προσπαθώ να αποφύγω αλλά απ'ότι φαίνεται το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον  :D
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: mikesf στις 26 Οκτωβρίου, 2015, 09:31:27 πμ
Η αεροβολίτιδα είναι νόσος ανίατη Ζαφείρη... Χώστα γιατί θα σε γαργαλάνε στην τσέπη...

Η αλήθεια είναι οτι η Nikko είναι πανάκριβη αλλά τα δουλεύει τα λεφτά της...
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: EXADAS στις 26 Οκτωβρίου, 2015, 11:09:41 πμ
Η  big nikko θα έλεγα, κάνει τσάμπα για αυτά που προσφέρει .
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: islandero στις 08 Νοεμβρίου, 2016, 23:54:15 μμ
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.
Νέος στο άθλημα και ακόμα ψάχνομαι.
Για τις walther έχει κάποιος καμία γνώμη;
Σκέφτομαι για αγορά μιας  3-9x56, η οποία κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ.
Υπάρχει περίπτωση ο 56άρης φακός να βρίσκει πάνω στο όπλο;
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: benetos στις 09 Νοεμβρίου, 2016, 07:48:33 πμ
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.
Νέος στο άθλημα και ακόμα ψάχνομαι.
Για τις walther έχει κάποιος καμία γνώμη;
Σκέφτομαι για αγορά μιας  3-9x56, η οποία κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ.
Υπάρχει περίπτωση ο 56άρης φακός να βρίσκει πάνω στο όπλο;

Καλημέρα και καλώς ήρθες! Με κατάλληλα δαχτυλίδια διόπτρας δεν θα βρίσκει πάνω στο όπλο.
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: kostas100 στις 09 Νοεμβρίου, 2016, 09:03:04 πμ
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.
Νέος στο άθλημα και ακόμα ψάχνομαι.
Για τις walther έχει κάποιος καμία γνώμη;
Σκέφτομαι για αγορά μιας  3-9x56, η οποία κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ.
Υπάρχει περίπτωση ο 56άρης φακός να βρίσκει πάνω στο όπλο;
Γιατι να βαλεις 56αρα βαλε μια 3χ9χ40 ,μικρη και κανεις μια χρα την δουλεια σου
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: islandero στις 09 Νοεμβρίου, 2016, 09:53:34 πμ
Τι γνώμη έχετε για τις Walther? Είναι ποιοτικές; Στο φόρουμ δεν αναφέρονται καθόλου.
Και γιατί τόσο διαφορά στην τιμή σε σχέση με τις Hawke πχ;
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
Αποστολή από: tieton στις 09 Νοεμβρίου, 2016, 15:46:52 μμ
η walther δεν φτιαχνει διοπτρες! βαζει το ονομα της σε αλλες συνηθως κινεζικης καταγωγης!
Τίτλος: Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξ
Αποστολή από: goldwhisky στις 23 Δεκεμβρίου, 2016, 07:17:37 πμ
Τι γνώμη έχετε για τις Walther? Είναι ποιοτικές; Στο φόρουμ δεν αναφέρονται καθόλου.
Και γιατί τόσο διαφορά στην τιμή σε σχέση με τις Hawke πχ;


....όπως είπε ένας φίλος...τενεκεδάκι με γυαλάκια είναι οι Walther :D ....παιχνίδι δηλαδη.

Καμμία σχέση με Hawke.......