Ημιαυτόματο διπλής ενέργιας Πιστόλι CO2
Μοντέλο: MP-654 K-20
Κατασκευαστής: BAIKAL
Διαμέτριμα: 4,5mm ( .177)
Υλικό κατασκευής: Χάλυβας
Σύστημα προώθησης: CO2
Σφαίρίδια: BB 4,5mm
Γεμιστήρας 13 βολίδων
Ενέργια: 3 Joule
Ταχύτητα βολίδας 110m/s ( 360 fps)
Βάρος 730γρ
Το Baikal MP-654K είναι ένα αντίγραφο αεροβόλο πιστόλι το οποίο είναι κατασκευασμένο στο ίδιο εργοστάσιο κατασκευής, όπως το πρωτότυπο Makarov.
Υπάρχει κάποιο επιχείρημα για να πούμε ότι αυτό δεν είναι πραγματικά ένα αντίγραφο σε όλα – είναι απλά μια CO2 έκδοση του αρχικού όπλο.
Είναι σίγουρα ένα βαρύ, τραχύ και αξιόπιστο αεροβόλο πιστόλι που επιδέχεται ρύθμιση και βελτίωση. Το 654 έχει υποστεί πολλές αλλαγές από τότε που εισήχθη το 1998, οπότε αυτή η κριτική είναι λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Στο κείμενο αυτό θα εξετάσουμε την ιστορία και την ανάπτυξη αυτού του αεροβόλου, καταρρίπτοντας μερικούς από τους μύθους που την περιβάλλουν και παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες γενιές του ίδιου αεροβόλου.
Η ιστορία πίσω από το αυθεντικό Makarov πιστόλι.Στα τέλη του 1941, τα Ναζιστική στρατεύματα ασκούσαν πίεση προς τη Μόσχα, η Σοβιετική Ένωση άρχισε να μετακινεί τα εργοστάσια κατασκευής όπλων και πυρομαχικών ανατολικά, μέχρι τα Ουράλια, πέρα από το φάσμα των γερμανικών αεροπορικών επιθέσεων. Το 1942, η Κρατική Επιτροπή Άμυνας ανακοίνωσε ότι η N° 622 Μονάδα κατασκευής Μικρών Όπλων ‘επρεπε να εγκατασταθεί στην πόλη Izhevsk στα Δυτικά Ουράλια. Ένα οπλοστάσιο υπήρχε σε αυτή τη θέση από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα και η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο κατασκευής ήταν να περιλαμβάνει και τα Degtyarev καθώς και τα Simonov αντιαρματικά όπλα, Ναγκάντ περίστροφα και το TT-33 πιστόλι.
Ο Nikolay Fyodorovich Makarov στα τέλη της δεκαετίας του 1960
Το εργοστάσιο, Izhevsky Mechanichesky Zavod ( Ижевский механический завод – Izhevsk Mechanical Works, συνήθως γνωστό ως IMZ ή Izmash) ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, και παρήγαγε τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του β ' Παγκοσμίου Πολέμου. Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για να βρεθεί αντικατάστατης για το πλ’εον γήρασμενο Ναγκάντ M1895 περίστροφο και TT-33 πιστόλι Τοκάρεφ. Ένας νεαρός μηχανικός, ο Νικολάι Fyodorovich Makarov, ανέλαβε την εργασία να οδηγήση την ομάδα σχεδιασμού για το IMZ στο διαγωνισμό.
Το 1950 το πιστόλι που παρουσιάστικε από την IMZ επιλέχθηκε να γίνει το νέο πρότυπο όπλο για τις σοβιετικές δυνάμεις. Το πιστόλι έγινε παγκοσμίως γνωστός ως το Makarov και τέθηκε στην υπηρεσία το 1951. Το Makarov , αντικαταστάθηκε επίσημα το 2003 από το Yarygin, επίσης από Την IMZ.
Στην IMZ παράχθηκαν πάνω από πέντε εκατομμύρια Makarov για στρατιωτική χρήση και το πιστόλι είναι ακόμα στην παραγωγή για εμπορική πλέον χρήση.
Το Baikal MP-654KΤο 1949 η IMZ άρχισε να παράγει εμπορικά αθλητικά όπλα για πώληση εντός του Σοβιετικού μπλοκ. Χρησιμοποιώντας το εμπορικό όνομα Baikal, η εταιρεία κέρδισε γρήγορα μια φήμη για την παραγωγή υψηλής ποιότητας, καραμπίνες και κυνηγετικά τουφέκια. Το 1989 η εταιρεία χορήγησε την άδεια να ξεκινήσει την εξαγωγή εμπορική πυροβόλα όπλα σε άλλες χώρες. Το 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι παραγγελίες για στρατιωτικό υλικό, μειώθηκαν απότομα, και η εταιρεία άρχισε να ψάξουν για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.
Μια από τις οδούς διερεύνησης ήταν η παραγωγή αεροβόλων όπλων. Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή του μια σειρά από αθλητικά ‘οπλα και αεροβόλα τουφέκια και πιστόλια.
Το 1996 μια CO2 έκδοση του Makarov πιστόλιου ονομάστικε MP-654K. Εν μέρει, αυτό ήταν η απάντηση σε μια ανάγκη για μια ασφαλές εκπαιδευτική έκδοση του Makarov για στρατιωτικές και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αν και έχει επίσης ισχυρίστη ότι αυτό ήταν μια προσπάθεια να βρουν μια εμπορική χρήση για τα υπάρχοντα αποθέματα.
Ο σχεδιασμός και την αρχική κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1997 και το πιστόλι πρώτο – εμφανίστηκε προς πώληση το 1998.
ΑνάπτυξηΜέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε σαφώς διαφορετικά μοντέλα του MP-654K, που συνήθως αναφέρεται ως Γενιές 1 – 5, αν και υπάρχουν μικρές διαφορές στο σχήμα και τα τελειώματα μεταξύ των γενεών.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ των γενεών περιγράφονται παρακάτω. Όλα MP-654Ks έχουν ένα μοναδικό σειριακό αριθμό, τα δύο πρώτα ψηφία από τα οποία προσδιορίζουν το έτος κατασκευής. Ωστόσο σημειώστε ότι οι ημερομηνίες που δίνονται εδώ δεν είναι απόλυτες και μπορέι υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των γενεών –
Παρακάτω είναι μια γενική εξήγηση για τις μεγάλες διαφορές.
Όλες οι εκδόσεις του Baikal MP-654K τροφοδοτούνται από CO2 φίαλη 12γρ που τοποθετείται στην γεμιστήρα και πυροβολούν 4.5 mm μολυβένια BBs ( πλήν την πρώτη γενιά που μπορεί να πάρει και χαλυβδένια) μέσα από μια ραβδωτή κάνη των 3.8’’ . Οι BBs διατηρούνται στη γεμιστήρα και το πιστόλι μπορεί να ρίξει με single ή double action. Ο γεμιστήρας περιλαμβάνει επίσης και την βαλβίδα αεριού.
Το κλείστρο είναι κινητό και μπορεί να κλειδώσει πίσω , αλλά δεν είναι blowback ρεπλίκα. Τα σκοπευτικά είναι σταθερά, αν και το πίσω σκοπευτικό κινείται δεξιά- αριστερά. Το πιστόλι είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από χάλυβα, σε αντίθεση με το κράμα ψευδάργυρου που χρησιμοποιείται στα περισσότερα αντίγραφα.
Το λύσιμο είναι ταυτόσημη με κανονική έκδοση και παρόμοιο με το Walther PPK – η σκανδάλη είναι αρθρωμένο στο κάτω πίσω μέρος. Τραβώντας μπροστά από την σκανδάλη προς τα κάτω και στηρίζοντας το σημείο αυτό στο πλαίσιο επιτρέπει ο κλείστρο να τραβηχτεί προς τα πίσω, αρκετά ώστε στην συνέχεια, να γλίστρησε από την μπροστινή μεριά. Εκτός από την αφαίρεση του κλείστρου, δεν είναι δυνατόν να βγει και τίποτα άλλο.
Έχει υποστηριχθεί από ορισμένους ότι μέρη και εξαρτήματα για το πιστόλι Makarov και το 654 είναι εναλλάξιμα, αυτό ΔΕΝ αληθεύει . Έχει επίσης ειπωθεί ότι το 654 μπορεί κατά κάποιο τρόπο να μετατραπεί σε κανονικό πιστόλι Makarov. ΟΥΤΕ αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθές (αν και είναι πιθανό ότι οι πρώτες εκδόσεις μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί πλεονάζων μέρη που κατασκευάζονται αρχικά για την κανονική έκδοση).
Η IMZ γενικά δεν ανταποκρίνονται πρόθυμα σε αιτήματα για διευκρινίσεις. Έτσι, αν και πολλά μέρη της 654 είναι με βάση τις διαστάσεις πανομοιότυπο με Makarov μέρη, και μπορεί ακόμη και να έχουν παραχθεί χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία και ιδιοσυσκευές, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και θερμικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά.
1η Γενιά (1998 – 1999)Η Επίσημη παραγωγή της MP-654K ξεκίνησε το 1998 (αν και στην πραγματικότητα η πρώτη διαθέσιμη παρτίδα βγήκε στα τέλη του 1997). Οπτικά, αυτή η έκδοση είναι πολύ κοντά στο πιστόλι Makarov, ειδικά τα μοντέλα που έχουν μια επίπεδη πρόσοψη στο κλείστρο.
Η εσωτερική στήριξη της κάννης είναι πολύ σημαντική για την Παραγωγή 1, οπου η κάννη ήταν κολλημένη η πριτσινομένη στην βάση στήριξης. Στα περισσότερα, εάν όχι όλα τα επόμενα μοντέλα, η κάννη ήταν βιδωτή.
Στην πρώτη γενιά το κλείστρο είναι επεξεργασμένο / σφυρηλατημένο ( machined ). Είναι ποιο ακριβείς και υψηλής ποιότητας καθώς και με μεγαλύτερο βάρος σε σύγκριση με τα επόμενα μοντέλα που το κλείστρο είναι χυτό
Τα ΜΡ654Κ πρώτης γενιάς θεωρητικά έχουν και την καλύτερη εφαρμογή μεταξύ τα διάφορα κομμάτια τους.
Τα πρώτης γενιάς MP-654Ks θεωρούνται από την υψηλότερη ποιότητα, και αυτό το μοντέλο είναι πιο περιζήτητο από συλλέκτες.
2η Γενιά (2000 – 2003)Η δεύτερη γενιά (2000) MP-654K έχει ποιο στρογγυλεμένη πρόσοψη στο κλείστρο.
Οι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ 1ης και 2ης Γενιάς πιστόλια είναι στο κλείστρο.
Το νέο κλείστρο έχει νέο σχήμα, πιο στρογγυλεμένο μπροστά. Έχει ειπωθεί ότι αυτό έγινε για να παρέχει μια οπτική ένδειξη, ότι αυτό δεν είναι κανονική έκδοση του Makarov. Ωστόσο, όπως και για την 1η γενιά, και η 2η γενιά έρχονται με μια ποικιλία στο σχήμα του κλείστρου, καθώς και φινιρίσματα. Το κλείστρο είναι, γενικά, λιγότερο βαρύ και με λεπτότερα τοιχώματα, αλλά και στον εσωτερικό μηχανισμό. Ο επικρουστήρας είναι παχύτερο και έχει ένα αμβλύ τέλος, σε σύγκριση με το μυτερό στην έκδοση για την 1η γενιά. Το πίσω σκοπευτικό και αντι-αντανακλαστική λωρίδα στην κορυφή του κλείστρου είναι στενότερη. Το «ταίριασμα» του κλείστρου σχετικά με το πλαίσιο δεν είναι τόσο προσεγμένο όσο για την πρώτη γενιά.
Αυτή η έκδοση διατηρεί τις γκρι πλαστικές λαβές και το βαρύ ελατήριο επιστροφής από την προηγούμενη έκδοση. Ο γεμιστήρας είναι ίδιος με την 1η γενιά.
3η Γενιά (2006) Η 3η γενιά έφερε έναν αναθεωρημένο γεμιστήρα, με μεγαλύτερο χείλος για το ποιο εύκολο γέμισμα με ΒΒ , Ο γεμιστήρας από την 3η γενιά, βάση διαστάσεων είναι πανομοιότυπος με τα προηγούμενα μοντέλα. Οι γεμιστήρες μεταξύ 1η, 2η και 3η γενιά φαίνεται να είναι εναλλάξιμες. Το κλείστρο έχει το ίδιο γενικό σχήμα όπως το 2η Γενιάς μοντέλο, αλλά η έκταση και η ποιότητα της τελικής κατεργασίας είναι λιγότερο εντυπωσιακή. Στην 3η γενιά το ελατήριο επαναφοράς είναι μικρότερο και ελαφρύτερο, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να τραβήξεις το κλείστρο πίσω.
1η Γενιά (αριστερά) vs. 3η Γενιά ( δεξιά)
1η Γενιά (αριστερά) vs. 3η Γενιά ( δεξιά)
4η Γενιά (2011) Στην 4η γενιά έχουν ελαφρύτερα, λεπτότερα τοιχώματα και η κατεργασία / επεξεργασία των μερών φαίνεται να είναι χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο προσεγμένη. Ο γεμιστήρας στην 4η γενιά είναι λίγο ποιο φαρδύς απ’ ότι στα προηγούμενα 3 μοντέλα. Οι λαβές είναι σκλήρο γυαλιστερό πλαστικό που φαίνεται φτηνιάρικο και όχι ίδιας ποιότητας όπως στα προηγούμενα μοντέλα.
Η 4η γενιά θεωρείται η φτωχότερη της MP-654Κ σειράς. Το υλικό, η κατασκευή και το φινίρισμα ποιότητας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα, αλλά αυτό το μοντέλο είναι ακόμα αρκετά μπροστά από πολλά αλλά αεροβόλα ρέπλικα.
5η Γενιά (2012)Generation 5 πιστόλια αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ενημέρωση για το MP-654K με ένα επανασχεδιασμένο πλαίσιο, κλείστρο και γεμιστήρα.
Το κλείστρο έχει επίπεδη πρόσοψη, πολύ παρόμοια σε σχήμα με το αρχικό όπλο και ο εξολκέας pin υποδοχή αλέθεται. Η ποιότητα του είναι πράγματι πολύ καλή. Τα κλείστρα έχουν ένα γυαλιστερό φινίρισμα, ή με το πάνω μέρος με ματ φινίρισμα και τις πλευρές γυαλιστερό. Η κάννη είναι μεγαλωμενη σε μια διάμετρο περίπου 9mm και σε βάθος 10mm για να αναπαράγουν την εμφάνιση αυτή του Makarov.
Συσκευασία και παρουσίαση Στην έκδοση 1 – 4 το MP-654K έρχεται σε ένα ανθεκτικό κιβώτιο, τυλιγμένο σε λαδωμένο καφέ χαρτί. Έρχεται επίσης με μια βέργα καθαρισμού, ανταλλακτικά O-rings και εργαλείο για την αποσυναρμολόγηση της βαλβίδας του.
Ευχαριστίες
Stevemac από το Replica Air Pistol (https://worap.blog )Η “παρεξήγηση” σε αυτό το αεροβόλο έγκειται στο εάν μπορεί να γίνει μετατροπή σε κανονικό πυροβόλο ή όχι, εάν και αυτός δεν ήταν ο σκοπός που έγραψα αυτή την αναδρομή, θα ήθελα να διευκρινήσω μερικά πράγματα προς αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρερμηνεύσεων πάνω στις οποίες λανθασμένα στηρίχτηκε ο νόμος για την απαγόρευση "εισαγωγής" του ΜΡ654Κ.
Με εξαίρεση ελάχιστων τεμαχίων που κατασκευάστηκαν "ανεπίσημα" το 1997 και αρχές του 1998 και τα οποία δέν κυκλοφόρησαν εκτός του πρώην Σοβιετικού Μπλόκ, όλα τα άλλα ακόμη και 1ης γενιάς ΔΕΝ μπορούσαν να μετατραπούν σε πυροβόλο όπλο ούτε με κιτ ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Αυτή είναι και η επίσημη απάντηση από το εργοστάσιο κατασκευής. Ο νόμος στηρίχτηκε πάνω στο ότι κάποιος ο οποίος δεν μπήκε στον κόπο να μάθει τι και πως γενίκευσε οτι κάποια από αυτά μπορούσαν να μετατραπούν και γενικεύοντας πέρασε ο νόμος αυτός.
Ως κάτοχος του συγκεκριμένου ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ όπλου 1ης γενιάς, αλλά το επίσημο που βγήκε στο εμπόριο καί αγοράστηκε νόμιμα από την Ελλάδα το 1999 μπορώ να πώ με βεβαιότητα οτι ΔΕΝ μπορεί να μετατραπεί, και είναι κρίμας να μπαίνει στο "στόχαστρο" το αεροβόλο αυτό γιά κάτι το οποίο ΔΕΝ μπορεί να γίνει.
Γία το λόγο του αληθές, παραθέτω τις παρακάτω φωτογραφίες για να καταλάβουμε όλοι
μέχρι εδώ λύνεται
Ο επικρουστήρας και ο μηχανισμός της ασφάλειας μέσα στο κλείστρο ( βλέπετε οτι με αυτό το κλέιστρο κλπ...ΔΕΝ μπορεί να γίνει μετατροπή )
Η κάννη όπως βλέπετε είναι ενωμένη με την βάση της και ΔΕΝ περιέχει κάποιο ένθετο κομμάτι ή κάποια ένθετη κάννη εντός της κάννης αλλά ούτε κάποιο παξιμάδι να την συγκρατεί άρα δεν μπορεί να αλλαχθεί.
Ο μηχανισμός της σφύρας οπως βλέπουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Makarov. Είναι πολύ καλός για αερβόλο , αλλά για πυροβόλο ΔΕΝ θα άντεχε ούτε το πρώτο μπάμ!
Εκτός αυτού είναι εντελώς λάθος για πυροβόλο!!!!
Και γιατί κάποιος μπορεί να είναι δύσπιστος και να πει...τι μας λεεί αυτός τώρα ή να σκεφτεί οτι αυτό που βλέπουμε είναι 2η ή 3η γενιά οπότε λογικό να μην μετατρέπεται, στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται ο 1ης γενιάς σειριακός αριθμός του αεροβόλου καθώς και η χώρα και το εργοστάσιο κατασκευής.