Κάνοντας και εγώ την είσοδο μου στον κόσμο του αεροβόλου αποφάσισα για αρχή να ασχοληθώ με τα πιστόλια και τι καλύτερο από ένα πιστόλι; ... μα φυσικά δύο πιστόλια. Βρέθηκα έτσι ο κύριος bakalakos να είμαι κάτοχος ενός Gamo PT-85 Blowback και ενός Umarex CP Sport, ας ξεκινισουμε την παρουσίαση λοιπόν.
Gamo PT-85 Blowback Ισπανικής σχεδίασης ημιαυτόματο πιστόλι που χρησιμοποιήσει αέριο CO
2 για να προωθεί τα βλήματα Pellet 4,5mm που ρίχνει και κατασκευάζεται στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Gamo. Αν και ο κατασκευαστής δεν το δίνει σαν ρεπλίκα κάποιου πυροβόλου πιστολιού αν το προσέξουμε καλύτερα θα δούμε πως μοιάζει αρκετά στο Beretta PX4 αλλά αρκετές μικρές σχεδιαστικές αλλαγές που έχει κάνει η Gamo του έχουν δώσει την δική του ταυτότητα. Ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από την πλειοψηφία των υπολοίπων πιστολιών CO2 της αγοράς είναι η παλινδρόμηση του κλείστρου (Blowback) το οποίο κάνει ακόμα ποιο αληθοφανή την χρήση του. Έχει μεταλλικό κλείστρο και σώμα από πολυμερές πλαστικό παίρνει πλαστικό γεμιστήρα που φέρει 2 μύλους των 8 βολίδων και έχει την δυνατότητα να ρίξει τόσο μολυβένια pellet όσο και μεταλλικά BBs τα οποία όμως δεν συνιστώνται για συχνή χρήση μιας και θα μετατρέψουν την ραβδωτή του κάνη σε λεία χάνοντας έτσι και μέρος της ευθυβολίας του. Κάτω από την κάνη έχει ράγα όπου μπορούμε να προσαρμόσουμε φακό η λέιζερ κάνοντας την εμφάνιση του ακόμα ποιο επιβλητική. Το πιστόλι αγοράστηκε καινούργιο από γνωστό αεροβολάδικο μαγαζι της Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του.
Διαμέτρημα 0,177" (4,5mm)
Ταχύτητα εξόδου βλήματος 138m/s (450 fps)
Συνολικό μήκος 19.9εκ
Βάρος 700γρ
Γεμιστήρας με 2 μύλους των 8 βολίδων
Μονής και διπλής ενέργειας
Ραβδωτή κάνη
Βάση κάτω από την κάνη
Παλινδρόμηση κλείστρου (blow-back)
Umarex Walther CP Sport φυσικά μιλάμε για το κοσμογυρισμένο μοντέλο που ξεκίνησε την πορεία του από τον gato ανέβηκε στα βόρεια για μια στάση στον φίλο Σαββα Σ και τελικά κατέληξε στην ζεστασιά του Νότου να κάνει παρέα στην Ισπανίδα μου. Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευής πιστόλι CO2 που σχεδιαστικά βασίζεται στο γερμανικό Walther P99 δεν θεωρείτε και αυτό ρεπλίκα μιας και γι αυτό τον σκοπό η Umarex έχει βγάλει το CP99 που έχει ποιο πολλές ομοιότητες με το P99 από ότι το CP Sport. Έχει και αυτό μεταλλικό κλείστρο χωρίς όμως παλινδρόμηση και ΄σώμα από πολυμερές πλαστικό. Είναι μόνο διπλής ενέργειας πράγμα που το κάνει να έχει ποιο βαριά σκανδάλη με καλύτερη αίσθηση. Με ραβδωτή κάνη και δυνατότητα ρίψης μεταλλικών ΒΒs με την αλλαγή του μεταλλικού μύλου 8 θέσεων με τον αντίστοιχο πλαστικό της Umarex.
Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του.
Διαμέτρημα 0,177" (4,5mm)
Ταχύτητα εξόδου βλήματος 110m/s (360 fps)
Συνολικό μήκος 18εκ
Βάρος 550γρ
Μεταλλικός μύλος των 8 βολίδων που μπαίνει εσωτερικά
Διπλής ενέργειας
Ραβδωτή κάνη
Βάση κάτω από την κάνη
Και αφού παρουσιάσαμε τα δύο πιστόλια καιρός να πούμε και τις εντυπώσεις μας.
Κατασκευαστικά και τα 2 είναι άριστα με μια μια μικρή υπεροχή στο Ισπανικό μοντέλο λόγο περισσότερου μέταλλου
Εμφάνιση Λόγο μεγέθους, περισσοτέρων λεπτομερειών και φυσικά του κινούμενου κλείστρου ο νικητής είναι και πάλι η Ισπανίδα κυρία αν και το Γερμανικό λόγο λιγότερων κινούμενων μερών δείχνει ποιο στιβαρό.
Κράτημα εδώ τα πράγματα είναι το πως θα κάτσει το κάθε πιστόλι στο κάθε χέρι εμένα με βόλεψε ποιο πολύ το Umarex σε άλλους πάλι θα μπορεί να είναι διαφορετικά αν και το λάστιχο στο πίσω μέρος της λαβής του CP Sport θα βολέψει τους περισσότερους.
Σκόπευση και τα δυο πιστόλια έχουν σταθερά μπροστινά σκοπευτικά ενώ στα πίσω το Gamo έχει σταθερά ενώ το Umarex ρυθμιζόμενα κατά διεύθυνση.
Σκανδάλη δυστυχώς εδώ η ασάφεια του Gamo στην σκανδάλη ειναι εμφανής και το εμποδίζει να συνεχίσει τις καλές του κρητικές με αρκετή εξάσκηση ίσως το μάθεις αλλά θέλει ακόμα δουλειά. Στο άλλο άκρο το CP Sport αν και έχει ποιο βαριά σκανδάλη λόγο μόνο διπλής ενέργειας (ποιο βαριά από την αντίστοιχη διπλή του PT-85) είναι ποιο σαφής και βοηθάει στην συγκέντρωση κατά τις βολές. Εδώ να αναφέρω ότι όταν έριξα με το Gamo σε μονή ενέργεια αφού πριν είχα ρίξει με το Umarex ήταν τόσο ελαφριά η σκανδάλη που την πάταγα χωρίς να την καταλάβω και έριχνα στον γάμο του Καραγκιόζη.
Βολές λόγο καλύτερης σκανδάλης αν και ποιο αδύναμο το Umarex υπερέχει του Gamo ακολουθούν και φωτογραφίες από στόχο στα 5 μέτρα με διάφορα βληματακια για να βγάλετε οι πιο έμπειροι τα συμπεράσματα σας αν και από σκόπευση χάνω ακόμα πολύ. Επίσης να αναφέρω πως το Gamo τρώει ποιο πού αέριο και βγάζει ποιο λίγες καλές βολές σε σχέση με το Umarex λόγο της σπατάλης αερίου για το Blowback (το Gamo βγάζει περίπου τις 50 δυνατές βολές ενώ το Umarex τις 60 και τα 2 έχουν ακόμα καμιά 20ρια βολές αλλά όχι τόσο δυνατές και μετά αρχίζουμε τις κούφιες για να αδειάσει η αμπούλα).
Κλείνοντας θα έλεγα πως και τα 2 πιστόλια με άφησαν ικανοποιημένο και δεν μετάνιωσα την αγορά τους και δύσκολα μπορώ να επιλέξω ανάμεσα τους μιας και τα 2 καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες μου σαν αρχάριος.
Η παρουσίαση και δοκιμή έγινε από έναν αρχάριο και με βάση τις δικές μου μικρές ανάγκες, ευχαριστώ ...
Εδώ θα δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες
http://s1275.beta.photobucket.com/user/bakalakos/library/CP%20Sport%20vs%20PT-85και εδώ τις βολές
http://s1275.beta.photobucket.com/user/bakalakos/library/Umarex%20CP%20Sport%20vs%20Gamo%20PT-85%20Blowback