Γενικά > Νομικά Θέματα

Ασφαλή και νόμιμη μεταφορά αεροβόλων στην Ελλάδα

(1/5) > >>

ΒΑΓΓΕΛΗΣ83:
Καλημέρα σε όλους,
Μετά από πολύ διάβασμα σε νόμους και σε σχετικές συζητήσεις, και έπειτα από αρκετούς διαλόγους με εμπόρους αεροβόλων και οπλουργούς, δημιουργώ αυτό το θέμα για την καθολική ενημέρωση όλων μας και πάνω από όλα την ασφάλεια.

Παρακαλώ για την σωστή ανάπτυξη του θέματος να μην κάνουμε copy/paste ολόκληρα κείμενα από νόμους. Μια απλή παραπομπή με link, βοηθάει. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι μας έχουμε διαβάσει τους σχετικούς νόμους και θα ήθελα να επικεντρωθούμε στο πρακτικό μέρος της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.

Συνοπτικά, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία στην Ελλάδα γνωρίζουμε πως οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να αγοράσει και να αποκτήσει οποιοδήποτε αεροβόλο.

Τι συμβαίνει όμως με την μεταφορά και την χρήση του; Για την χρήση δεν θα ασχοληθώ καθόλου, λόγω του ότι μερικοί κάνουν παράνομο κυνήγι (στο οποίο είμαι 100% ενάντιος) και ας βρουν τη λύση μόνοι τους. Ας υποθέσουμε, ότι κάποιος του αρέσει πολύ ο αεροβολισμός, και θέλει σπίτι του και μόνο σε δικούς του εσωτερικούς χώρους να ασκείται σε αυτό.

Πως μπορεί όμως να το μεταφέρει με ασφάλεια και νόμιμα; Ας πούμε ότι μετακομίζει κάποιος, ή απλά θέλει να μεταφέρει το αεροβόλο από την πόλη στο χωριό (ή το αντίστροφο). Χωρίς να είναι εγγεγραμμένος σε σκοπευτικό σύλλογο, γνωρίζουμε ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για κατάσχεση του αεροβόλου, εισαγωγή στο τμήμα και κλήση για δικάσιμο.

Γνωστά και μη παραδείγματα:

* http://aerovolo.gr/forum/index.php?topic=3385.0
* https://www.protothema.gr/greece/article/667175/sunelifthisan-gia-to-aerovolo-pistoli-pou-eihan-sto-autokinito-tous/
* https://kynoclub.gr/2018/07/09/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%84%CE%84%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CE%84%CE%84-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CF%89/
* http://www.ekeo.gr/2014/08/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C/
* http://www.hcg.gr/node/17871
Ακόμη και αν έχουμε φροντίσει τα απαραίτητα, όπως πχ ασφαλή φύλαξη του αεροβόλου στις αποσκευές, κλειδωμένο, αφοπλισμένο, ξεχωριστά τα βλήματα κλπ, τι ακριβώς πρέπει να κάνει κάποιος για την ασφαλή μεταφορά ενός αεροβόλου;

Ρωτάω όλους τους παλιούς και έμπειρους, και θα ήταν καλό να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και τις τεχνικές μεταφοράς.

amateursv:
Φιλε μου καλησπερα.
Ο νομος  λεει ξεκαθαρα οτι απογορευονται βολες με αεροβολο εκτος σκοπευτηρειου...

Οποτε οτι και να σου πω ή ακουσεις θα ειναι εμπειριες,πραγμα που δεν μας κανει.....Με ρισκο θα κανεις οτι κανεις και σε ποιον θα πεσεις......Και εγω απο πλευρας μου σα λατρης του αεροβολου ειπα οτι για να μπορω να το εχω και να ριχνω θα πρεπει να παω βαση νομου..αρα ειμαι σε καποιο συλλογο και 《αφοβα》κανω βολες και αγωνες

koukos:

--- Παράθεση από: amateursv στις 17 Απρίλιος, 2019, 16:27:14 μμ ---Φιλε μου καλησπερα.
Ο νομος  λεει ξεκαθαρα οτι απογορευονται βολες με αεροβολο εκτος σκοπευτηρειου...

Οποτε οτι και να σου πω ή ακουσεις θα ειναι εμπειριες,πραγμα που δεν μας κανει.....Με ρισκο θα κανεις οτι κανεις και σε ποιον θα πεσεις......Και εγω απο πλευρας μου σα λατρης του αεροβολου ειπα οτι για να μπορω να το εχω και να ριχνω θα πρεπει να παω βαση νομου..αρα ειμαι σε καποιο συλλογο και 《αφοβα》κανω βολες και αγωνες

--- Τέλος παράθεσης ---
Που ακριβώς το λέει αυτό αν επιτρέπεται ?

destro:
Καλησπέρα φίλε Βαγγέλη


Ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες, αν και επί μέρους το συναντάμε και σε παλαιότερες αναρτήσεις, ωστόσο καλό είναι να επανασυγκεντρωθούν κάποιες απόψεις.

Η μεταφορά του αεροβόλου, όπως και η αγορά του, για άτομα άνω των 18 ετών είναι απολύτως νόμιμη, τόσο απλά.

Από εκεί και πέρα βέβαια είναι άλλο πράγμα σε έναν έλεγχο π.χ στις 15:00 το μεσημέρι να βρουν στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου ένα σπαστής κάνης μέσα στην θήκη του και άλλο πράγμα σε έναν έλεγχο που θα γίνει π.χ στις 23:00 το βράδυ να βρουν στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ένα πιστόλι co2 πιστό αντίγραφο ενός πυροβόλου.

Μεταφορά αεροβόλου έχουμε και στις δύο περιπτώσεις, όμως η δεύτερη είναι ξεκάθαρα περίεργη και κατά πάσα πιθανότητα (και εδώ που τα λέμε και δικαιολογημένα) θα διερευνηθεί σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση όπου μάλλον θα έχουμε ερωτήσεις του στυλ ''από που το αγόρασες'' ή ''τι ταχύτητα βγάζει'' κτλ..

Επειδή ζούμε στην χώρα της τυπολατρίας και της ακατάσχετης γραφειοκρατίας η απόδειξη αγοράς (παρά το οτί δεν είναι απαραίτητη) σίγουρα θα βοηθήσει...


Άρθρο 11 Παράγραφος 2

https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/222364/nomos-2168-1993


Τώρα για την χρήση ισχύει εν πολλοίς αυτό που σου έγραψε παραπάνω ο φίλος Θανάσης (amateursv), καθώς ο νόμος κάνει λόγο για χρήση του αεροβόλου μόνο σε ''ειδικό χώρο άσκησης'' με ότι αυτό συνεπάγεται.


Άρθρο 10 Παράγραφος 11

https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/222364/nomos-2168-1993

koukos:
"Άρθρο 10 Παράγραφος 11
11. Απαγορεύεται να φέρουν αεροβόλα όπλα και τουφέκια αλιείας άτομα που δεν συμπλήρωσαν το 18ο και 16ο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα. Η μεταφορά αυτών επιτρέπεται μόνο από τον τόπο κατοικίας στο χώρο άσκησης στη σκοποβολή και αλιεία και αντίστροφα. Η χρήση των όπλων αυτών έξω από τους ειδικούς χώρους που προορίζονται για την άσκηση στη σκοποβολή ή την αλιεία απαγορεύεται."

Επειδή ο νόμος είναι "σαφέστατος" έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
Η άποψη ότι σύμφωνα με το παραπάνω "Άρθρο 10 Παράγραφος 11", η χρήση του αεροβόλου επιτρέπεται μόνο στα σκοπευτήρια, μου φαίνεται επιεικέστατα ύποπτη, για να μήν πω τίποτε χειρότερο...
Ο "νομοθέτης" αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο για το "Σκοπευτήριο" (Αρθρο 21), η δε λέξη "Σκοπευτήριο" αναφέρεται στον παρόντα νόμο ουκ ολίγες φορές. Θα μπορούσε επίσης εύκολα να αναφερθεί και στο Άρθρο 10 Παράγραφος 11, ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, αλλά δεν...
Η υιοθέτηση κατά την γνώμη μου αυτής της άποψης και η επιδίωξη της ξεκάθαρης νομιμοποίησής της, μπορεί να βολεύει κάποιους, δεν "βολεύει όμως σίγουρα το αεροβόλο γενικότερα και θα γίνει η ταφόπλακά του.
Σε κάθε περίπτωση, αναγκαζόμαστε όλοι να ερμηνεύουμε τον νόμο, ξεχνόντας οτι αυτό είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και μόνο.
Μια και αναφέρθηκε επίσης το θέμα της "απόδειξης αγοράς" , νομίζω ότι εαν φυσικά κάποιος είναι ενήλικας και άρα δεν υφίσταται "παράνομη οπλοκατοχή αεροβόλου", οι αποδείξεις λιανικής πώλησης πηγαίνουν στους λογιστές, στα σκουπίδια ή όπου αλλού.
Ποτέ δεν κατάλαβα βάσει ποιού νόμου νομιμοποιείται κάποιος να ζητά απόδειξη αγοράς αεροβόλου απο έναν ενήλικα...
Καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει κανείς πιό σχετικός και γνώστης.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση