Αποστολέας Θέμα: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών  (Αναγνώστηκε 7804 φορές)

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« στις: 26 Απριλίου, 2023, 17:43:12 μμ »
Αγαπητοί Φίλοι, πρώην και νυν μέλη του Α.Ο.Φ.Α


Επικοινωνούμε μαζί σας σήμερα, μαζί με όλα τα μέλη που πέρασαν από τον σύλλογο, για να σας ενημερώσουμε για μια πολύ σοβαρή και συνάμα ευχάριστη εξέλιξη που αφορά το αεροβόλο γενικά και τις διόπτρες ειδικά.

Με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο ρυθμίζεται επιτέλους το θέμα με τις διόπτρες που είτε είχαν αγοραστεί πριν το καθεστώς με τις άδειες αγοράς είτε και μετά από αυτό χωρίς όμως άδεια.

Πλέον με μια εξαιρετικά απλή διαδικασία θα μπορείτε να νομιμοποιήσετε την διόπτρα που έχετε στην κατοχή σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε ενεργό Δ.Α.Ι για το 2023 σε οποιοδήποτε σκοπευτικό σύλλογο που ανήκει στην δύναμη της Σκ.Ο.Ε.

Με μια φωτοτυπία του Δ.Α.Ι μπορείτε να επισκεφτείτε το οικείο αστυνομικό τμήμα, εκεί και θα συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία σας και τα στοιχεία του οπτικού. Είναι πιθανόν να ζητηθεί να προσκομίσετε το οπτικό για τυπικούς λόγους ταυτοποίησης. Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται αποδεικτικό αγοράς!

Η διαδικασία έχει εκκινήσει από τις 17 Ιανουαρίου του 2023 και θα περατωθεί στις 17 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Όσες διόπτρες δεν δηλωθούν μέχρι τότε, σε πιθανό έλεγχο θα κατάσχονται με τον ιδιοκτήτη να έχει τις δέουσες συνέπειες.

Θα είναι πραγματικά κρίμα να μην εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία και να βρεθείτε στις 18 Ιουλίου με ένα οπτικό που όχι μόνο δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά ούτε και να μεταβιβάσετε νόμιμα, καθώς από τις 18 Ιουλίου οποιαδήποτε αγοραπωλησία διόπτρας (που δεν έχει αγοραστεί εννοείται με άδεια) θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το προαναφερθέν νομιμοποιητικό έγγραφο.

Με την υπευθυνότητα που διέπει τον σύλλογο μας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε όλα τα μέλη (νυν και πρώην) ούτως ώστε να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Η παρούσα επιστολή θα αποσταλεί με email σε όλα τα νυν και πρώην μέλη του συλλόγου, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου ( www.aofa.gr ) στην ομάδα που διατηρούμε στο Facebook (ΑΟΦΑ) καθώς και στο πάντα φιλόξενο aerovolo.gr

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο secreteryaofa@gmail.com ή στην ομάδα μας στο Facebook

Έχετε όλοι τις καλύτερες ευχές μας


Α.Ο.Φ.Α

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #1 στις: 28 Απριλίου, 2023, 20:46:34 μμ »
Αγαπητοί φίλοι, πρώην και νυν μέλη του Α.Ο.Φ.Α


Επειδή δικαιολογημένα υπήρξαν πολλές ερωτήσεις και απορίες ετοιμάσαμε αυτόν εδώ τον οδηγό για να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε ομαλά την διαδικασία.

Στην επισυναπτόμενη ΚΥΑ κατευθύνεστε πρώτα στο άρθρο 22 με τον τίτλο ''Μεταβατικές Διατάξεις'' , εκεί στην παράγραφο 7 αναφέρει:

7. Όσοι κατά τη δημοσίευση της παρούσας κατέχουν παντός είδους διόπτρες που δεν έχουν καταχωρηθεί σε άδειες κατοχής πυροβόλων όπλων σκοποβολής, οφείλουν εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας να τις δηλώσουν στην οικεία Αστυνομική Αρχή, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 3 του άρθρου 3. Αν δεν υπάρχει το δικαιολογητικό κτήσης της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 3, δύναται να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με τα πλήρη στοιχεία της διόπτρας.

Ακολουθώντας όσα αναφέρει η παράγραφος μεταβαίνουμε στην ίδια ΚΥΑ στο άρθρο 3 με τίτλο ''Αγορά και κατοχή σκοπευτικών βοηθημάτων'' στην παράγραφο 3 οπού αναφέρει:

3. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια αγοράς των ειδών της παρ. 1 είναι τα εξής: α. Αίτηση του ενδιαφερομένου με τα χαρακτηριστικά (μάρκα, μοντέλο) του σκοπευτικού βοηθήματος. β. Φωτοτυπία Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας (Δ.Α.Ι.) σε ισχύ, αν αφορά αθλητές. γ. Βεβαίωση ή δελτίο παραγγελίας του εμπόρου ή υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, ή εκείνου που παραχωρεί ή μεταβιβάζει, αν η αγορά γίνει από αθλητή.

Είναι πιθανόν λόγω του ότι πρόκειται για καινούργια διαδικασία, τα αστυνομικά όργανα να μην έχουν επαρκή εξοικείωση.
Θα πρέπει λοιπόν με αρωγό την ΚΥΑ να εξηγούμε επαρκώς στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για δήλωση κατοχής διόπτρας και όχι για αίτηση άδειας αγοράς σκοπευτικού βοηθήματος.

Απαραίτητο έγγραφο είναι μια φωτοτυπία του Δ.Α.Ι και η υπεύθυνη δήλωση* που χορηγεί το αστυνομικό τμήμα όπου πρέπει να αναφέρονται ρητώς τα στοιχεία της διόπτρας και ότι προορίζεται για χρήση σε αεροβόλο τυφέκιο.
Δεν απαιτείται παραστατικό αγοράς, ωστόσο δύναται να ζητηθεί η ταυτοποίηση του οπτικού με τα αναγραφόμενα στην δήλωση, προσκομίζοντας την διόπτρα στο αστυνομικό τμήμα.

Κατόπιν αυτών των διαδικασιών το αστυνομικό τμήμα είναι υποχρεωμένο να εκδώσει υπηρεσιακό σημείωμα βεβαίωσης κατοχής διόπτρας.
Προκειμένου για πολλές διόπτρες είναι προτιμότερο για λόγους μεταπώλησης να ζητείται από την αστυνομική αρχή ξεχωριστή βεβαίωση για την κάθε μια, αν και αυτό παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού τμήματος.

*Ενδεικτικό κείμενο για την υπεύθυνη δήλωση είναι και το εξης:
Δηλώνω υπεύθυνα πως είμαι αθλητής σκοπευτικού συλλόγου που ανήκει στην Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος με αριθμό Δ.Α.Ι ......... και κατέχω νόμιμα σκοπευτική διόπτρα μάρκας ....... και μεγέθυνσης ....... με σειριακό αριθμό (αν υπάρχει) ....... που προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε αγωνίσματα σκοποβολής με αεροβόλο τυφέκιο.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση ή πληροφορία.


Α.Ο.Φ.Α

Αποσυνδεδεμένος KONI

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 367
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #2 στις: 29 Απριλίου, 2023, 20:03:57 μμ »
3.Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άδεια αγοράς των ειδών της παρ. 1 είναι τα εξής:

α. Αίτηση του ενδιαφερομένου με τα χαρακτηριστικά (μάρκα, μοντέλο) του σκοπευτικού βοηθήματος.

β. Φωτοτυπία Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας (Δ.Α.Ι.) σε ισχύ, αν αφορά αθλητές.

γ. Βεβαίωση ή δελτίο παραγγελίας του εμπόρου ή υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, ή εκείνου που παραχωρεί ή μεταβιβάζει, αν η αγορά γίνει από αθλητή.

4.Για τους κατόχους αεροβόλων όπλων απαιτούνται πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών και τα κάτωθι:

α. Πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας ψυχιάτρου από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου προκειμένου για φυσικό πρόσωπο ή των εκπροσώπων και διαχειριστών προκειμένου για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και των ομόρρυθμων εταίρων προκειμένου για Ο.Ε. και Ε.Ε. ή των μελών του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου περί σωματείων. Το πιστοποιητικό αυτό παραδίδεται από τον ιατρό, στο πρόσωπο που ζήτησε την εξέτασή του εντός σφραγισμένου φακέλου. Η αρμόδια για την έκδοση της άδειας αστυνομική αρχή ελέγχει το απαραβίαστο του φακέλου και δεν παραλαμβάνει πιστοποιητικό που ο φάκελός του έχει παραβιασθεί.

β. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 των ενδιαφερομένων στην οποία αναφέρεται ότι ο δηλών δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις του άρθρου 18 του ν. 2168/1993 και ότι δεν τυγχάνει φυγόποινος ή φυγόδικος.

γ. Πλήρες αντίγραφο Ποινικού Μητρώου (Τύπου Α') και σύμφωνα με τις διακρίσεις του εδαφίου α) το οποίο ζητείται υπηρεσιακά από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, με μέριμνα των Αστυνομικών Αρχών.

5.Για την κατοχή των σκοπευτικών βοηθημάτων του παρόντος δεν απαιτείται άδεια και δύνανται να χρησιμοποιούνται σε όλα τα νομίμως κατεχόμενα όπλα.

Αυτά είναι τα  δικαιολογητικά που χρειάζονται για την δήλωση των σκοπευτικών βοηθημάτων (διόπτρες, red dot) . Στο 3 γ στην υπεύθυνη δήλωση γράφουμε " δηλώνω ότι έχω στην κατοχή μου τα παρακάτω σκοπευτικά βοηθήματα (διόπτρες) για τα οποία δεν διαθέτω παραστατικά αγοράς "
και αναγράφουμε Μάρκα-Μοντέλο-μέγεθος (4-16χ44)-Χώρα.
Στο 3 α στην αίτηση γράφουμε " Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε υπηρεσιακή βεβαίωση για τα παρακάτω σκοπευτικά βοηθήματα που έχω στην κατοχή μου για χρήση σε όλα τα νομίμως κατεχόμενα όπλα μου. (Δεν αναφέρουμε μόνο αεροβόλα γιατί περιλαμβάνονται όλα τα σκοπευτικά όπλα)

Προσέξτε το χαρτί του ψυχιάτρου να είναι σε σφραγισμένο φάκελο και πιθανών να σας ζητηθεί και φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας. Οι υπεύθυνες δηλώσεις χρειάζονται το γνήσιο της υπογραφής.
Ελπίζω να βοήθησα.
Δε μπορεί κανείς να ανεβεί στη πλάτη σου, εκτός αν εσύ ο ίδιος σκύψεις.

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #3 στις: 30 Απριλίου, 2023, 15:20:20 μμ »
Νίκο μόνο τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 χρειάζονται. Στην παράγραφο 7 των μεταβατικών αναφέρεται ρητά:


7. Όσοι κατά τη δημοσίευση της παρούσας κατέχουν παντός είδους διόπτρες που δεν έχουν καταχωρηθεί σε άδειες κατοχής πυροβόλων όπλων σκοποβολής, οφείλουν εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας να τις δηλώσουν στην οικεία Αστυνομική Αρχή, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 3 του άρθρου 3. Αν δεν υπάρχει το δικαιολογητικό κτήσης της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 3, δύναται να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με τα πλήρη στοιχεία της διόπτρας.

Τα περί γιατρών (που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3)  εμπίπτουν στην διαδικασία άδειας αγοράς και όχι στην βεβαίωση κατοχής.

Επίσης δεν χρειάζεται γνήσιο της υπογραφής καθώς η αίτηση γίνεται στο Α.Τ και υπογράφεις παρουσία των αστυνομικών.

Αποσυνδεδεμένος vilis

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 5
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #4 στις: 30 Απριλίου, 2023, 17:32:04 μμ »
Καλησπερα σας,θα ηθελα μια διευκρίνηση αν μπορει καποιος ,εγω βρίσκομε στην Κομοτηνη,εδω  υπαρχει σκοπευτικός όμιλος που να ασχολείται μονο με τοξοβολια και οχι με σκοποβολή αεροβόλου τουφεκίου, σε αυτην την περιπτωση πως θα μπορεσω να νομιμοποιήσω την δίοπτρα μου αφου δεν εχω δελτιο σκοπευτη οπως ζητάει η ΚΥΑ;Τι θα μπορουσα να κανω ;

Αποσυνδεδεμένος KONI

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 367
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #5 στις: 30 Απριλίου, 2023, 18:24:59 μμ »
Νίκο μόνο τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 χρειάζονται. Στην παράγραφο 7 των μεταβατικών αναφέρεται ρητά:


7. Όσοι κατά τη δημοσίευση της παρούσας κατέχουν παντός είδους διόπτρες που δεν έχουν καταχωρηθεί σε άδειες κατοχής πυροβόλων όπλων σκοποβολής, οφείλουν εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας να τις δηλώσουν στην οικεία Αστυνομική Αρχή, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 3 του άρθρου 3. Αν δεν υπάρχει το δικαιολογητικό κτήσης της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 3, δύναται να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με τα πλήρη στοιχεία της διόπτρας.

Τα περί γιατρών (που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3)  εμπίπτουν στην διαδικασία άδειας αγοράς και όχι στην βεβαίωση κατοχής.

Επίσης δεν χρειάζεται γνήσιο της υπογραφής καθώς η αίτηση γίνεται στο Α.Τ και υπογράφεις παρουσία των αστυνομικών.

Άν έχεις στην κατοχή σου πυροβόλο όπλο που να δέχεται διόπτρα  συμφωνώ αλλά μιλάμε για κατόχους αεροβόλων όπλων που δεν έχουν το μπλε βιβλιαράκι που αναγράφονται τα όπλα και τα σκοπευτικά βοηθήματα  οπότε δεν έχουν περάσει από γιατρούς και αναγράφεται καθαρά στο 4. Για το γνήσιο της υπογραφής δεν χρειάζεται στην αίτηση αλλά μόνο στις υπεύθυνες δηλώσεις. Είναι σαν να κάνουμε αγορά αλλά δεν έχουμε παραστατικό αγοράς.
Δε μπορεί κανείς να ανεβεί στη πλάτη σου, εκτός αν εσύ ο ίδιος σκύψεις.

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #6 στις: 30 Απριλίου, 2023, 19:01:06 μμ »
Νίκο δεν είναι έτσι. Η ΚΥΑ είναι πολύ σαφής, δεν νομίζω πως έχει νόημα να συνεχίζουμε.

Δεν αμφιβάλω ότι σε κατά τόπους Α.Τ μπορεί να ζητούνται τα χαρτιά που λες αλλά αυτό έχει να κάνει με την άγνοια των οργάνων.

Φίλε vilis δεν υπάρχει επιλογή πρέπει να γραφτείς σε σκοπευτικό σύλλογο που να ανήκει στην δύναμη της Σκ.Ο.Ε

Αποσυνδεδεμένος enduras1

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 297
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #7 στις: 11 Μαΐου, 2023, 08:57:18 πμ »
Φίλε vilis δεν υπάρχει επιλογή πρέπει να γραφτείς σε σκοπευτικό σύλλογο που να ανήκει στην δύναμη της Σκ.Ο.Ε
Με χαρτι ψυχιατρου και καρδιολογου καθε χρονο και συνδρομη δλδ γυρω στα 90 ευρω?
Κυριάκος.

Weihrauch HW90  4.5 Hawke Sport HD 3-9X50 AO Mil Dot
Weihrauch HW100 5.5 Nikko Stirling Target Master 4-16X44 LRX
Crossman 1077 4.5 Tasco Weaver 4x32
Umarex Walther p88 competition

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #8 στις: 11 Μαΐου, 2023, 16:01:32 μμ »
Φίλε enduras1

Το ποσό της συνδρομής δεν είναι ίδιο για όλους τους συλλόγους. Για την κάρτα υγείας χρειάζεται γνωμάτευση καρδιολόγου.

Αποσυνδεδεμένος Sotiris1976

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 6
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #9 στις: 11 Μαΐου, 2023, 23:35:41 μμ »
Η διαδικασια αυτη δικαιολογει μια διοπτρα δηλαδη; (εφοσον δηλωνεις μοντελο κλπ στην αδεια)
Οποτε προμηθευεσαι την καλυτερη δυνατη που να καλυπτει ολες τις εφαρμογες?

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #10 στις: 12 Μαΐου, 2023, 16:35:35 μμ »
Φίλε Σωτήρη

Η διαδικασία είναι για όσες διόπτρες έχει κανείς στην κατοχή του.
Θα πρέπει να γίνει για όλες γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να θες να πουλήσεις κάποια στιγμή.

Αποσυνδεδεμένος vilis

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 5
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #11 στις: 01 Ιουλίου, 2023, 18:37:35 μμ »
παρέλαβα και εγώ την βεβαίωση επιτέλους, τα χαρτικά που ζήτησαν είναι:ΔΑΙ, υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία της διόπτρας αφού δεν είχα αλλα παραστατικά ,φωτοτυπία την ταυτότητα και την αίτηση για την βεβαίωση. Την βεβαίωση : την πείρα σε μια ήμερα αφού τους πήγα να δουν την δίοπτρα. Η αίτηση εγινε στο ΑΤ Κομοτηνής.

Αποσυνδεδεμένος WOODMAN

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 350
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #12 στις: 18 Ιουλίου, 2023, 18:56:08 μμ »
Ξερουμε εαν θα δωθεί παράταση?
Διονυσης.
Ελευθερουπολη-Καβαλας.

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #13 στις: 18 Ιουλίου, 2023, 19:25:44 μμ »
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο γνωστό.

Αποσυνδεδεμένος WOODMAN

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 350
Απ: Ανακοίνωση περί νομιμοποίησης Διοπτρών
« Απάντηση #14 στις: 19 Ιουλίου, 2023, 10:03:52 πμ »
[Ο.κ ευχαριστώ.
Διονυσης.
Ελευθερουπολη-Καβαλας.