Αποστολέας Θέμα: Αρχή λειτουργίας των σκοπευτικών.  (Αναγνώστηκε 10587 φορές)

Αποσυνδεδεμένος sniperman

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 1665
Αρχή λειτουργίας των σκοπευτικών.
« στις: 24 Αυγούστου, 2013, 12:09:07 μμ »
  Η παρουσίαση κάποιον σκοπευτικών σε άλλο θέμα του φόρουμ  με έκανε να γράψω μερικά πράγματα για το πώς δουλεύουν τα σκοπευτικά.
   Τα σκοπευτικά τα χρειαζόμαστε για να φέρουμε σε σύγκλιση την πορεία του βλήματος με την ευθεία του ματιού μας και τον στόχο στην απόσταση φυσικά του στόχου.
Όπως είναι γνωστό μια ευθεία ορίζεται από δυο σημεία, τα σημεία αυτά στο οπλο μας είναι το μπροστά σκοπευτικό(ακιδα ή τουνελ) και το πίσω( κλισιοσκόπιο).
    Θεωρούμε ότι έχουμε βάλει το όπλο σε μια μέγγενη( για να γίνει πιο εύκολο το παράδειγμα) με τα σκοπευτικά ευθυγραμμισμένα απόλυτα μεταξύ τους, ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑΞΥ  ΤΟΥΣ, και ρίχνουμε μια βολή. Μετά βλέπουμε από τα σκοπευτικά μας και παρατηρούμε ότι η ευθεία τους δεν συγκλίνει με το σημείο που χτύπησε το βλήμα, τότε αναλαμβάνει δουλεία το πίσω σκοπευτικό(δεν χρειάζεται να τεντωνόμαστε ως την άκρη της κάννης) δηλαδή το ένα από τα δυο σημεία που χρειαζόμαστε για να ορίσουμε μια ευθεία. Αρχίζουμε και το μετατοπίζουμε στον έναν άξονα, ας πούμε στον οριζόντιο, το μετατοπίζουμε τόσο ώστε να έρθει πάνω ή κάτω από το σημείο που χτύπησε η βολίδα.
    Μόλις φτάσουμε σε εκείνο το σημείο πρέπει να διορθώσουμε την ευθεία μας και στον κάθετο άξονα . Πάλι με ένα από τα δυο σημεία μας , συνήθως το πίσω (εξού και το ονομα κλισιοσκόπιο) αρχίζουμε να διορθώνουμε την ευθεία μας καθ ύψος έως ότου φτάσει στο σημείο πρόσκρουσης.
Τώρα έχουμε τα σκοπευτικά μας ρυθμισμένα( μηδενισμένα σε αυτήν την απόσταση).
Χαρήκαμε πολύ θα μου πουν μερικοί
  Έχοντας τώρα τα σκοπευτικά μας ρυθμισμένα έτσι δηλαδή έχοντας  πχ μετατοπίσει το ένα σημείο(πίσω σκοπευτικό) δεξιά και πάνω μας έρχεται η όρεξη  για να ρυθμίσουμε εκ νέου την ευθεία μας καθ ύψος, δηλαδή να ρίξουμε πιο μακριά, να το μετακινήσουμε πιο κοντά στο άλλο σημείο και ταυτόχρονος να του αλλάζουμε και ύψος! Τι θα δούμε να συμβαίνει?
  Μετακινώντας πιο κοντά στο εμπρός το πίσω σκοπευτικό ουσιαστικά ξαναορίζουμε την ευθεία σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα, αυτό συμβαίνει γιατί :
Έχουμε μια ευθεία που αποτελείτε πλέον από τα εξής σημεία:
Α) τον στόχο- σημείο πρόσκρουσης
Β) το μπροστά σκοπευτικό(ακίδα)
Γ)το πίσω σκοπευτικό
Δ) το μάτι μας
Αν μετατοπίσουμε ένα από τα β και γ προς οπουδήποτε αυτή η ευθεία ξαναοριζετα!
  Ο προβληματισμός δημιουργείτε επειδή φαινομενικά το μετακινούμε πάνω στην ιδία ευθεία όμως δεν είναι ετσι! Το μετακινούμε πάνω στην ευθεία του όπλου που εξ αρχής ήταν λαθος και για αυτό χρειάστηκε να κάνουμε διόρθωση!
Άρα αν μετατοπίσουμε το β ή το γ ταυτόχρονα σε 2 άξονες τότε η ευθεία θα ξαναοριστει και στους 2 άξονες!
Προσπάθησα να το κανω οσο πιο αναλυτικό γινεται, όποιος δεν μπορει να το καταλαβει ας ρωτησει συγκεκριμενα πραγματα μπας και τον βοηθήσω περισσοτερο.

Τα σκοπευτικά που με έκαναν να γράψω αυτό, παρουσιαστήκαν σε διάφορες περιστάσεις ως κάτι εξαιρετικό ενώ ουσιαστικά είναι μια πατάτα γιατί για να ορίσεις την ευθεία καθ ύψος αυξομειώνεις και την απόσταση τους στον άξονα του όπλου!
Όπως και για να βάλεις κλικ αριστερά δεξιά πρέπει να τεντώνεσαι ως την άκρη της κάννης
Μιλάμε για εξαιρετική εγκεφαλική καταιγίδα!!!!!
Παναγιωτης

Όπου και να σαι σκάψε βαθιά! Κατω ειναι η πηγη!

Ασε τους "μαυρους" ανθρώπους να λενε πως κατω ειναι μονο η κολαση!

Αποσυνδεδεμένος michael1969

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 809
  • ΣΕΡΡΕΣ
Απ: Αρχή λειτουργίας των σκοπευτικών.
« Απάντηση #1 στις: 24 Αυγούστου, 2013, 13:18:25 μμ »
Αϊντε πας και μαθουμε να σκοπευουμε.

Ωραιος.
Alfa proj 4.5

Αποσυνδεδεμένος alpha-63

  • Μελος
  • *
  • Μηνύματα: 7893
  • «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε»
Απ: Αρχή λειτουργίας των σκοπευτικών.
« Απάντηση #2 στις: 29 Αυγούστου, 2013, 15:01:14 μμ »
...+ και από εμένα σεμνά στον Sniperman !
  Η Γεωμετρία φαίνεται απλή απλά σε ένα επίπεδο, εαν προστεθεί και τρίτη παράμετρος τότε τα πράγματα περιπλέκονται για τον απλού νου ... ::)
Σειρήνα -HW97Κ .22
Μέδουσα -HW97K .20
Ειμαρμένη -HW95 .22
Γοργόνα 
Έχιδνα-HW95 .20
Κίρκη -AA ProSport .22
Μήδεια- ΑΑ ProSport .177
Ναυσικά -AA TX MK3 .177
Ερινύα -ΑΑ ProElite .22
Άρπυια -AA ProElite .25
Λάχεσις -HW35 .177
Νέμεσις -HW90 .22
Πηνελόπη -HW55 .177
Άρτεμις -Diana52 .22 EXP
Lady Chatterley -BSA S.Star .177
Afrodyte -BSA S.Star .177
Χαρά -BSA RB2 Stutzen .177
Victoria -BSA RB2 Stutzen .22
Erika -Feinwerkbau 300 .177
Patricia -Webley&Scott Osprey Supertarget .177
Mo Chou -BAM 26 .177

Αποσυνδεδεμένος sniperman

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 1665
Απ: Αρχή λειτουργίας των σκοπευτικών.
« Απάντηση #3 στις: 13 Σεπτεμβρίου, 2013, 21:28:55 μμ »
Σκοπευτικών συνέχεια,

     Σε μακρινές βολές με κλασικά σκοπευτικά, προβάδισμα παίρνουν αυτά που έχουν οπη πίσω και  "τουνελ" μπροστα. Αυτο συμβαίνει γιατι είναι πιο εύκολο για την ανθρώπινη αντίληψη  να φέρει δυο κύκλους σε ομοκεντρία. Δηλαδή για να δημιουργήσουμε μια σκοπευτική γραμμή, σαν δυο σημεία χρησιμοποιούμε το κέντρο της οπής πίσω και το κέντρο του κύκλου στο τούνελ μπροστά στην κάννη.
Ουσιαστικά βλέποντας μέσα απο το πίσω σκοπευτικό(δηλαδη την οπη) προσπαθούμε να βάλουμε τον μπροστά κύκλο του σκοπευτικού( τουνελ) να είναι σε ομοκεντρία.
Ενας εύκολος τροπος για να το πετύχουμε, ειναι να  φέρουμε το ματι μας σε κατάλληλη απόσταση απο την οπή πισω ωστε να βλέπουμε εναν φωτεινό κύκλο(δαχτυλιδι) γύρω απο το κύκλο του μπροστά σκοπευτικού. Αν καταφέρουμε αυτον τον φωτεινό κύκλο να τον κάνουμε τέλειο τοτε εχουμε απόλυτη ευθυγράμμιση του πίσω με το μπροστά σκοπευτικο.
Μέτα το μονο που μένει ειναι να βάλουμε τον στόχο στο κέντρο τον κυκλων μας και εχουμε μια απόλυτη ευθεία μεταξύ ματιου και στοχου.
Τωρα γιατι αυτο ειναι καλύτερο στις μακρυνες βόλες?
Γιατι ειναι πιο εύκολο να έχουμε εναν  στόχο στο κέντρο τον κύκλων μας!

Στα κλασικα σκοπευτικά με την εγκοπή πισω και την ακιδα μπροστά, πρεπει να καταφέρουμε η ακίδα να ειναι συμμετρική με την εγκοπη ως προς το υψος και δεξια αριστερα και μετα να φερουμε τον στοχο πανω απο αυτο το "σχημα" ωστε να επιτύχουμε ευθυγράμμιση. Αυτη η διαταξη ειναι πιο δυσκολο να γινει αντιλυπτη απο το ματι και κατεπεκταση απο τον εγκεφαλο.

Η πιο ευκολη χρηση των κυκλων εχει αποδειχθεί και ιστορικά σε ολους τους πολέμους, για αυτο και σχεδων σε ολα τα τυφεκια μαχης για βολες σε μακρυνες αποστασεις, το κλισιοσκόπιο εχει οπη.

Καλες φωτογραφίες εχει εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_sight

  Φυσικά γίνετε εύκολα αντιληπτό οτι για να σκόπευσης και να εισαι εξαιρετικά σίγουρος για το αποτέλεσμα, χρειάζονται πολυ καλές συνθήκες φωτισμού. Αν δεν υπάρχει καλη αντίθεση φόντου, ώστε να βλέπουμε καθαρά τα σκοπευτικά μας για να βάλουμε στο κεντρο τους τον στοχο, ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα βαλουμε λαθος στην ευθεια μας. Αυτός ειναι και ο λογος που τα περισσότερα σκοπευτικά ειναι μαύρα , ωστε να έχουν καλη αντίθεση στα περισσότερα περιβάλλοντα που θα ρίξουμε.
Επίσης αυτος ηταν και ο λογος που εκανε την εμφάνιση της  η χακι στολή στους στρατούς που μετέπειτα εγινε και παραλλαγής, ηταν ενας ακομη βαθμός δυσκολίας προς τον σκοπευτη που θελει να βρει αυτόν τον στοχο. Ηταν εξαιρετικά εύκολο για εναν που ειχε βασικές γνώσεις σκόπευσης να βαλει στο κεντρο τον σκοπευτικων μια φανταχτερη στολη.
Για παράδειγμα η κόκκινη στολή των Άγγλων..... το ιδανικό κεντρο για βαλεις γυρω του τα σκοπευτικά σου.


Απο ολα τα παραπανω καταλαβαινουμε γιατι ειναι προτιμότερη ή χρήση  διόπτρας :D :D :D
Παναγιωτης

Όπου και να σαι σκάψε βαθιά! Κατω ειναι η πηγη!

Ασε τους "μαυρους" ανθρώπους να λενε πως κατω ειναι μονο η κολαση!