Προκύπτει από τον ν. 2168/1993 όπου στο άρθρο 10 που τιτλοφορείται ''Οπλοφορία'' αναφέρει τα εξής στην παράγραφο 11:
11. Απαγορεύεται να φέρουν αεροβόλα όπλα και τουφέκια αλιείας άτομα που δεν συμπλήρωσαν το 18ο και 16ο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα. Η μεταφορά αυτών επιτρέπεται μόνο από τον τόπο κατοικίας στο χώρο άσκησης στη σκοποβολή και αλιεία και αντίστροφα. Η χρήση των όπλων αυτών έξω από τους ειδικούς χώρους που προορίζονται για την άσκηση στη σκοποβολή ή την αλιεία απαγορεύεται.
Φαντάζομαι πως γίνεται αντιληπτό τι εννοεί ο νομοθέτης με την έννοια '' ειδικούς χώρους που προορίζονται για την άσκηση στην σκοποβολή''
Εάν βέβαια κάποιος έχει αμφιβολία δεν έχει παρά να ρωτήσει διευκρινήσεις στο οικείο του Α.Τ
Δυστυχώς ο μεταγενέστερος νόμος περί όπλων ν.4678/2020 δεν διόρθωσε το συγκεκριμένο άρθρο που ισχύει κανονικά από τον νόμο του 1993
ο 2168/1993 : https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/222364/nomos-2168-1993
ο 4678/2020 : https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/611485/nomos-4678-2020
Είναι κατανοητή η αγωνία κάποιων να περιορίσουν τη χρήση του αεροβόλου μόνο στα σκοπευτήρια.
ΕΥΤΥΧΏΣ για την ώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει βάσει του ισχύοντος νόμου.
Το τι "φαντάζεται" ο καθένας, είναι προσωπικό του ζήτημα και όχι νόμος.
Το τι λέει το "οικείο Α.Τ." επίσης είναι ένα ζήτημα, μιά και ως εκτελεστικό όργανο δεν "ερμηνεύει ή φαντάζεται" αλλά επιβάλλει τον νόμο.
ΕΥΤΥΧΩΣ , ακόμα οι νόμοι ερμηνεύονται στα Ελληνικά δικαστήρια, απο τους νομικούς και δικαστές.
Ο νόμος περι όπλων έχει ολόκληρο άρθρο για τα σκοπευτήρια, δεν αναφέρει πουθενά ο νομοθέτης ρητά ότι η χρήση του αεροβόλου επιτρέπεται "μόνο"μέσα σε αυτά (άρα και μεταφορά των αεροβόλων, από και προς εκεί). Συνεπώς ισχύει ότι προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος : σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (αυτολεξεί).
"Φαντάζομαι " λοιπόν κι εγώ ότι ο νομοθέτης σοφά και επίτηδες, όχι τυχαία, δεν περιόρισε ξεκάθαρα την χρήση του αεροβόλου μόνο στα σκοπευτήρια (μια λέξη θα ήταν αρκετή), με το σκεπτικό ότι πρόκειται για "όπλο σκοποβολής αναψυχής".
"Φαντάζομαι" ακόμη, πως επιτρέπεται η μεταφορά (μέσα σε θήκη) του αεροβόλου μου από και πρός :
- τον οπλουργό
- σε κατάστημα όπλων για έλεγχο
- προς το χωριό μου (που θα μείνω 10-15 μέρες), για να μην μου το κλέψουν απο το σπίτι
- κ.λ.π.
Καλό είναι λοιπόν, στο παρόν φόρουμ να μην δίνονται "ερμηνείες-φαντασίες" του νόμου περί όπλων, αλλά μόνον ξεκάθαρες παραθέσεις του νόμου.
Και αν ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος, ας βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του, ας ερμηνεύει, φαντάζεται ή ότι άλλο, διαβάζοντας τα σχετικά εδάφια που πολύ σωστά παρατέθηκαν παραπάνω...