Πολύ σωστή η υπόδειξη του endura !!
Τώρα βέβαια εγώ νομίζω πως έχεις μάλλον εκτιμήσει λάθος αυτά που έχεις διαβάσει και περί ελατηρίων και περί gas ram.
Τα ελατήρια είναι από παλαιοτάτων χρόνων ο πλέον αποδοτικός, απλός και αξιόπιστος μηχανισμός αεροβόλου. Μια τσιμούχα και ένα ελατήριο την κάνουν τη δουλειά μια χαρά...

Παλιά αγωνιστικά ιστορικα όπλα, ηλικίας πλέον άνω των 50 ετών, με το ίδιο ελατήριο και τσιμούχα (δερμάτινη) εξακολουθούν να κόβουν δεκάρια αν ο χειριστής τους τα σέβεται και ξέρει τι να κάνει.
Στο κυνήγι της δύναμης μεγάλωσαν οι όγκοι, τα ελατήρια και οι αντιδράσεις των όπλων, και έτσι στραφήκαμε σε λύσεις που θα απάλυναν τα φαινόμενα. Λύσεις πλεόν πάρα πολλές και γνωστές

Με τα gas ram δεν έιναι τόσο απλά τα πράγματα.
Κατ' αρχήν δεν ξέρω κανέναgas ram 50-ετίας, ούτε καν 30-ετίας...

Η Theoben που το εφηύρε έβγαλε μια σειρα μοντέλων και συνεργάστηκε και με την Weihrauch για την παραγωγή του HW90 που είναι ότι καλύτερο έχει παραχθεί σε gas ram στην ιστορία του αεροβόλου και από κει και μετά το χάος.......
Πολύ πρόσφατα, για καθαρά λόγους marketing διάφορες εταιρείες με κινέζικες ρίζες "ανακάλυψαν" την τεχνολογία του nitro piston ή όπως αλλιώς το βάφτισαν και μας το σερβίρουν σαν πιάτο γκουρμέ, πλην ομως......

Θα πρότεινα λίγο περισσότερο διάβασμα και αναθεώρηση απόψεων, αλλά παράλληλα που και που και μιά ματιά στις αγγελίες