Να πω τι εχω παρατηρήσει ως κυνηγος.
Σε οτι αφορά πουλια,τα κορακοειδή οντως ειναι επιβλαβη και κανουν οτι αναφερεται σε παραπανω μηνυματα.
Δεν πιστευω ομως οτι ειναι τελικα τοσο επιβλαβη καθότι τους εχουμε κακομάθει ....
Στο βουνό πηγαινω μερα παραμερα για βόλτα αλλα περισσοτερο για το σκύλο,περα απο την εκπαιδευση ,ειναι κατι που του αρεσει και του δινω 1-1,5 ωρα,και ειναι πανευτυχής

Στα βουνα λοιπον ,δεν εχω παρατηρησει πληθωρα κορακοειδών.
Παραγουμε τοοοοοοοοοοοοσο σκουπιδι ,εχουμε τόοοοοοοοοοοοοοσες χωματερές , που βρισκουν ευκολη τροφη και εχουν οπως ειπα και αυτα κακομάθει.Αυτο ευνοεί την αναπτυξή τους και τον υπερπληθυσμό τους ειδικα σε αστικα κεντρα.Απο την αλλη,η συνεχης συρικνωση και υποβάθμιση του φυσικου περιβάλλοντος,επηρεαζει αρνητικά τους πληθυσμους αλλων μη επιβλαβων πουλιών κ.τ.λ τα οποία και χρόνο με το χρόνο μειονεκτούν εναντι των επιβλαβων.
Κυριως η ζημια που κανουν τα κορακοειδή γινεται με την καταστροφη αυγων-φωλιων των αλλων πουλιων.
Εχουν αναφερθει και περιπτωσεις που τις ειδαν να επιτιθονται σε φρεσκογεννημενα μικρά θηλαστικων,πχ κουταβια οπως αναφερθηκε ηδη.
Συνηθως ενεργουν ομαδικά.
Αυτο που νομίζω οτι εχει αυξηθεί αρκετά στα βουνά ειναι η κίσσα,που επισης καταστρεφει φωλιες-αυγά και ειναι παμπόνηρη/πανεξυπνη ,οπως αλλωστε και ολα κορακοειδή.Το χειμωνα βεβαια τρεφεται με τα βαλανιδια αλλα μετα το χειμωνα κανει τη ζημιά της.