Λογω ότι δεν εχω ασχοληθει ποτε, οπως προειπα, με το αθλημα αυτο, και λιγικα δεν μπορω να ξερω αν θα "κολλησω" τελικα, δεν θα ήθελα να δαπανησω μεγαλο ποσο για αγορα όπλου. Ετσι, περιορισα τις επιλογες μου στα 2 επομενα οπλα των οποίων οι τιμες ειναι καλες:
1. Gamo Shadow 1000 (εφοσον και με αυτο εριξα και μου αρεσε σαν οπλο/πιασιμο/ζυγισμα/βαρος κλπ)
2. Stoeger-Beretta X20
Και τωρα οι βασικες ερωτησεις, και συγχωρηστε με εκ των προτερων για αυτες: ειμαι βεβαιος ότι εχουν απαντηθει πολλες φορες, αλλα και στο φορουμ αυτο διαβασα πολλες αντικρουομενες αποψεις και - ως εντελως αρχαριος - μαλλον μπλεχτηκα παρα διαφωτιστηκα....
1. Να επιλεξω 4.5mm ή 5.5mm για τον σκοπό που θελω το οπλο;
2. Ποιες ταχυτητες οπλου να κοιταω; ποια ειναι η ταχυτητα που κανει ενα οπλο αξιολογο; γυρω στα 200m/sec?
3. Τα παραπανω οπλα θεωρουνται καλες επιλογες; (οι εκδοσεις με πλαστικο κοντακι)
Να αναφερω, πως δεν θα ηθελα να ξεπερασω το οριο των 200 ευρω για οπλο, εφοσον η αγορα θα συνοδευτει και με διοπτρα. Εχω θεσει ενα συνολικο κοστος στα 300 ευρω περιπου.
Και 2 ακομα ερωτησεις:
4. Τελικα, δεν εχω βγαλει ακρη αν τα ΒΑΜ ειναι καλα/μετρια ή κακά οπλα. Διαβασα αρκετα στο φορουμ, και απο μη κατοχους βλεπω κακες κριτικες, ενω απο κατοχους πολυ καλες. Τελικα τι ισχυει;
5. Με το θεμα διοπτρα, δεν εχω καταλαβει αν στα οπλα που αναφερουν ότι εχουν θεση για διοπτρα φοριεται κατευθειαν ή αν θελει δικη της βαση ουτως ή άλλως.
Οι απόψεις είναι προσωπικές μου και επομένως θα τις συνυπολογίσεις με αυτές άλλων μελλών.
Όσο πιο λακωνικά γίνεται:
Μεταξύ Gamo Shadow 1000 & Stoeger-Beretta X20 επέλεξε το Weihrauch HW50
S σε διαμέτρημα 5,5mm.
Έχει όμως ξύλινο κοντάκι και όχι συνθετικό, είναι πολύ πιο σκοπευτικό, πολύ πιο ποιοτικό, έχει ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ σκανδάλη, είναι πολύ πιο γλυκό σε συμπεριφορά και αν ΔΕΝ "κολήσεις" τελικά θα το "ξεφορτωθείς" πολύ πιο ευκολά αφού θα βρεθούν αρκετοί που ευχαρίστως θα το "φορτωθούν". Τιμή γύρω από τα 220€.
1. Τα αεροβόλα ελατηρίου σε διαμέτρημα 5,5mm γενικώς είναι πιο γλυκά στη συμπεριφορά τους, άρα θα έχεις καλύτερα σκοπευτικά αποτελέσματα, σε αποστάσεις μέχρι και 60 μέτρα (για να μη πω περισσότερο) δεν θα έχεις απολύτως κανέναν πρόβλημα.
2. Μη δίνεις καμία σημασία στις ταχύτητες, τα FAC όπλα σε 5,5mm σε καλύπτουν απόλυτα και να θυμάσαι πως είναι κάτι που ρυθμίζεται και από το βάρος των βολίδων, το δικό μου κινείται στη περιοχή των 200 μέτρων ανά sec.
3. Θέμα γούστου περισσότερο παρά ουσίας.
4. Θέμα νοοτροπίας και αντίληψης, για κάποιους η σχέση τιμής/ποιότητας μετράει περισσότερο και για κάποιους όχι. Γενικά τα BAM θέλουν να ασχοληθείς μαζί τους και γίνονται απλώς καλά, αυτό είναι γενική διατύπωση καθώς έχουν "φτιαχτεί" και BAM άπαιχτα... είναι όμως εξαιρέσεις με αρκετή δουλειά πάνω τους. Προσωπικά θεωρώ πως έχουν κακή σχέση τιμής ποιότητας, η πρόταση μου παραπάνω είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα...
5.Λίγο πολύ όλα τα αεροβόλα έχουν θέση για διόπτρα, δεν έχουν όμως όλα τα αεροβόλα ανοικτά σκοπευτικά, ούτως ή άλλως θα χρειαστείς βάσεις για να τοποθετηθεί η διόπτρα πάνω στην αναμονή του αεροβόλου.
Πολύ φοβάμαι πως θα μπερδευτείς αρκετά μέχρι να καταλήξεις αλλά είμαι σίγουρος πως όσο περισσότερο διαβάσεις τόσο περισσότερο θα βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.
Σημείωση: για αξιοπρεπή διόπτρα μαζί με τις βάσεις τις υπολόγιζε ένα μινιμουμ 150€, οτιδήποτε παρακάτω από αυτή τη τιμή απλά θα το πετάξεις σύντομα, οι τιμές είναι τιμές εξωτερικού. Αυτός είναι άλλος ένας Γολγοθάς αλλά ξεκίνα με το αεροβόλο που θα σε κάνει να περνάς καλά και να εκπλαγείς από το τι μπορείς να κάνεις στα 20 μέτρα με ανοικτά σκοπευτικά και το θέμα διόπτρα το αντιμετωπίζεις μετά έστω και αν χρειαστεί να περιμένεις λίγο.