Η παρουσίαση κάποιον σκοπευτικών σε άλλο θέμα του φόρουμ με έκανε να γράψω μερικά πράγματα για το πώς δουλεύουν τα σκοπευτικά.
Τα σκοπευτικά τα χρειαζόμαστε για να φέρουμε σε σύγκλιση την πορεία του βλήματος με την ευθεία του ματιού μας και τον στόχο στην απόσταση φυσικά του στόχου.
Όπως είναι γνωστό μια ευθεία ορίζεται από δυο σημεία, τα σημεία αυτά στο οπλο μας είναι το μπροστά σκοπευτικό(ακιδα ή τουνελ) και το πίσω( κλισιοσκόπιο).
Θεωρούμε ότι έχουμε βάλει το όπλο σε μια μέγγενη( για να γίνει πιο εύκολο το παράδειγμα) με τα σκοπευτικά ευθυγραμμισμένα απόλυτα μεταξύ τους, ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, και ρίχνουμε μια βολή. Μετά βλέπουμε από τα σκοπευτικά μας και παρατηρούμε ότι η ευθεία τους δεν συγκλίνει με το σημείο που χτύπησε το βλήμα, τότε αναλαμβάνει δουλεία το πίσω σκοπευτικό(δεν χρειάζεται να τεντωνόμαστε ως την άκρη της κάννης) δηλαδή το ένα από τα δυο σημεία που χρειαζόμαστε για να ορίσουμε μια ευθεία. Αρχίζουμε και το μετατοπίζουμε στον έναν άξονα, ας πούμε στον οριζόντιο, το μετατοπίζουμε τόσο ώστε να έρθει πάνω ή κάτω από το σημείο που χτύπησε η βολίδα.
Μόλις φτάσουμε σε εκείνο το σημείο πρέπει να διορθώσουμε την ευθεία μας και στον κάθετο άξονα . Πάλι με ένα από τα δυο σημεία μας , συνήθως το πίσω (εξού και το ονομα κλισιοσκόπιο) αρχίζουμε να διορθώνουμε την ευθεία μας καθ ύψος έως ότου φτάσει στο σημείο πρόσκρουσης.
Τώρα έχουμε τα σκοπευτικά μας ρυθμισμένα( μηδενισμένα σε αυτήν την απόσταση).
Χαρήκαμε πολύ θα μου πουν μερικοί
Έχοντας τώρα τα σκοπευτικά μας ρυθμισμένα έτσι δηλαδή έχοντας πχ μετατοπίσει το ένα σημείο(πίσω σκοπευτικό) δεξιά και πάνω μας έρχεται η όρεξη για να ρυθμίσουμε εκ νέου την ευθεία μας καθ ύψος, δηλαδή να ρίξουμε πιο μακριά, να το μετακινήσουμε πιο κοντά στο άλλο σημείο και ταυτόχρονος να του αλλάζουμε και ύψος! Τι θα δούμε να συμβαίνει?
Μετακινώντας πιο κοντά στο εμπρός το πίσω σκοπευτικό ουσιαστικά ξαναορίζουμε την ευθεία σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα, αυτό συμβαίνει γιατί :
Έχουμε μια ευθεία που αποτελείτε πλέον από τα εξής σημεία:
Α) τον στόχο- σημείο πρόσκρουσης
Β) το μπροστά σκοπευτικό(ακίδα)
Γ)το πίσω σκοπευτικό
Δ) το μάτι μας
Αν μετατοπίσουμε ένα από τα β και γ προς οπουδήποτε αυτή η ευθεία ξαναοριζετα!
Ο προβληματισμός δημιουργείτε επειδή φαινομενικά το μετακινούμε πάνω στην ιδία ευθεία όμως δεν είναι ετσι! Το μετακινούμε πάνω στην ευθεία του όπλου που εξ αρχής ήταν λαθος και για αυτό χρειάστηκε να κάνουμε διόρθωση!
Άρα αν μετατοπίσουμε το β ή το γ ταυτόχρονα σε 2 άξονες τότε η ευθεία θα ξαναοριστει και στους 2 άξονες!
Προσπάθησα να το κανω οσο πιο αναλυτικό γινεται, όποιος δεν μπορει να το καταλαβει ας ρωτησει συγκεκριμενα πραγματα μπας και τον βοηθήσω περισσοτερο.
Τα σκοπευτικά που με έκαναν να γράψω αυτό, παρουσιαστήκαν σε διάφορες περιστάσεις ως κάτι εξαιρετικό ενώ ουσιαστικά είναι μια πατάτα γιατί για να ορίσεις την ευθεία καθ ύψος αυξομειώνεις και την απόσταση τους στον άξονα του όπλου!
Όπως και για να βάλεις κλικ αριστερά δεξιά πρέπει να τεντώνεσαι ως την άκρη της κάννης
Μιλάμε για εξαιρετική εγκεφαλική καταιγίδα!!!!!