Καλώς τον
Μεγάλες κουβέντες ανοίγεις με τις ερωτήσεις σου, που η κάθε μιά αποτελεί και ένα ανεξάρτητο θέμα που λίγο πολύ υπάρχει στη θεματολογία του φόρουμ.
Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιό συνοπτικά:
1. Υπάρχουν δύο θεωρίες.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου την καμπύλη της τροχιάς της βολίδας και την οπτική ευθεία σκόπευσης. Διάβασμα σε διάφορα σχετικά θέματα του φόορυμ και μερικά πειράματα με το Chairgun Pro θα σου δώσουν εικόνες που θα σε διευκολύνουν.
Η μιά λέει ότι το σκοπευτικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα πάνω από την κάννη και είναι η αμερικανική κυνηγετική σχολή. Σε πυροβόλα και δυνατά αεροβόλα sporter είναι η επικρατέστερη λύση και τα πλεονεκτήματα είναι πως διατηρείται χαμηλά το κέντρο βάρους του όπλου και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ψηλό μάγουλο στο κοντάκι.
Η Leupold έχει φτιάξει και οπτικό με ειδική διαμόρφωση για να "κάθεται" όσο το δυνατόν χαμηλότερα:
Το μειονέκτημα είναι ότι προκειμένου να δεί ο σκοπευτής μέσα από τη διόπτρα, ενδέχεται να καταπονεί τον αυχένα του, πράγμα ιδιαίτερα επίπονο σε παρατεταμένες σκοπευτικές δραστηριότητες.
Η άλλη, που κυρίως αφορά σε αεροβόλα χαμηλής δύναμης και που προορίζονται για σκοποβολή FT, λέει ότι το όπτικό πρέπει να τοποθετείται αρκετά έως πολύ ψηλά. Εδώ, δεδομένης της μεγάλης καμπυλότητας της τροχιάς και της σηματικής πτώσης της βολίδας στα 45 - 50 μέτρα, η τοποθέτηση της διόπτρας ψηλά προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης σκόπευσης στις μεγάλες αποστάσεις, αλλά δυσκολέυει τη σκόπευση στις κοντινές αποστάσεις.
Το βέβαιο πλεονέκτημα είναι η αποφόρτιση του αυχένα δεδομένου ότι το κεφάλι του σκοπευτή παραμένει σχεδόν κάθετο κατά τη σκόπευση.
2. Οταν ένα όπλο με καλή κάννη είναι ρεγουλαρισμένο και ρυθμισμένο σωστά, θεωρητικά θα πρέπει να διατηρεί σταθερή ταχύτητα βολής. Στην πράξη, διαφορές της τάξης των 3-5-7 ποδιών από βολή σε βολή θεωρούνται αποδεκτές και σε ταχύτητες της τάξης των 850 - 900 ποδιών δεν έχουν πρακτική διαφορά στο ΡΟΙ (point of impact = σημείο πρόσκρουσης της βολίδας).
ΟΜΩΣ, ο αδύνατος κρίκος του χόμπυ μας είναι οι βολίδες και έτσι, ακόμα και άν όλα τα υπόλοιπα είναι τέλεια, πάντα θα υπάρξει η βολίδα που θα ξεφύγει....
3. Το θέμα καθαρισμού της κάννης είναι μιά άλλη περίεργη ιστορία. Υπάρχουν όπλα που ρίχνουν τέλεια και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, υπάρχουν και όπλα που απαιτούν καθάρισμα κάθε 150- 200 βολές. Από την εμπειρία μου, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κανόνας.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από καθαρισμό χρειάζονται μερικές βολές για να μολυβδωθεί και να "στρώσει" η κάννη
Για παράδειγμα, δες πως μεταβάλεται η ταχύτητα βολής σε μια φρεσκοκαθαρισμένη κάννη όσο περισσότερο μολυβδώνεται:
Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη ή / και η συχνότητα του καθαρισμού, εξαρτάται από την ποιότητα της εσωτερικής επιφάνειας της κάννης, το βάθος και το βήμα της ράβδωσης, την ταχύτητα βολής και την σκληρότητα της βολίδας.
4 & 7. Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ....
5. Ελα σε επαφή με τους πολλούς συντοπίτες σου να σε κατατοπίσουν ακριβώς. Ξέρω ότι υπάρχει....
6. Ούτε καν ανοιχτό σκοπευτήριο ειδικά για αεροβόλα δεν υπάρχει στην Ελλάδα με αυτά τα μέτρα, πόσο μάλλον κλειστό. Το μοναδικό κλειστό σκοπευτήριο που ξέρω να υπάρχει στην Ελλάδα αποκλειστικά για αεροβόλα με δυνατότητα μέχρι τα 40 μέτρα είναι το Προπονητήριο του ΑΟΦΑ στην Ελευσίνα.