Αποστολέας Θέμα: Απορίες περί νομοθεσίας σιγαστήρα αεροβόλου  (Αναγνώστηκε 5765 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Μακεδόνας

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 4
Απορίες περί νομοθεσίας σιγαστήρα αεροβόλου
« στις: 27 Αυγούστου, 2022, 22:17:20 μμ »
Καλησπέρα, με τους σιγαστήρες αεροβολων επειδή έχω μπερδευτεί τι παίζει; Είναι σαν τις διόπτρες η απαγορεύεται η αγορά και η κατοχή τους; Και αυτό γιατί; Για να μην κάνει κανείς καμιά κομπίνα και την χρησιμοποιήσει πχ σε κανονικό οπλο και καλά; Δηλαδή αν ένα αεροβόλο έχει ενσωματωμένο σιγαστήρα μέσα στην κάννη και όχι σαν έξτρα εξάρτημα όπως οι βιδωτοι απαγορεύεται η αγορά του αεροβόλου αυτού; Και αν ναι με ποια λογικη; Επίσης κάποια μαγαζιά στην Ελλάδα πουλάνε σιγαστήρες αεροβόλων αναφέροντας ότι υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς αυτό τι σημαίνει; Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος destro

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3247
Απ: Απορίες περί νομοθεσίας σιγαστήρα αεροβόλου
« Απάντηση #1 στις: 28 Αυγούστου, 2022, 19:34:40 μμ »
Είναι άλλο πράγμα στο χιτώνιο της κάνης ενός όπλου να υπάρχουν διαφράγματα που βοηθούν στην μείωση του παραγόμενου θορύβου (κάτι που δεν είναι επ' ουδενί παράνομο) και άλλο πράγμα ο σιγαστήρας σαν εξάρτημα, του οποίου την αγορά καλύτερα να αποφύγεις.

Αποσυνδεδεμένος DM

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 11
Απ: Απορίες περί νομοθεσίας σιγαστήρα αεροβόλου
« Απάντηση #2 στις: 22 Οκτωβρίου, 2022, 20:57:14 μμ »
Καλησπέρα σας. Επί του νομικού ζητήματος:
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 περ. ε' ν. 2168/1993:
"1. Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου νοούνται ως: [...]
«εξάρτημα»: κάθε συμπληρωματικό αυτοτελές στοιχείο, το οποίο είναι τοποθετημένο εκ κατασκευής ή μπορεί να προσαρμοστεί στο όπλο και υποβοηθά τη χρήση του, χωρίς να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και ιδίως κάθε διάταξη σχεδιασμένη ή προσαρμοσμένη, ώστε να μειώνει τον θόρυβο που προκαλείται από τον πυροβολισμό με όπλο (σιγαστήρας), συσκευές ή εγκαταστάσεις που προορίζονται για τον φωτισμό του στόχου ή των σκοπευτικών του όπλου, σκοπευτικές διόπτρες όπλων, καθώς και πάσης φύσεως σκοπευτικά."

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ίδιου νόμου, όπως η διάταξη αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παρ.2 ν.4678/2020(ΦΕΚ Α' 70/20.03.2020):
 "1.   Η κατοχή όπλων και λοιπών αντικειμένων, που διαλαμβάνονται στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου, απαγορεύεται,  εκτός  των  περιπτώσεων  που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.".
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 3 του ως άνω νόμου:
"Δεν απαιτείται άδεια για την κατοχή:
 α. Αεροβόλων όπλων και τυφεκίων αλιείας. Απαγορεύεται η κατοχή τους από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο και το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα. Με την απόφαση της περίπτωσης ιβ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 μπορεί να θεσπίζονται περαιτέρω περιορισμοί στην κατοχή αεροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνται για την εξάσκηση στο άθλημα της σκοποβολής.
 β. Σκοπευτικών διοπτρών.
 γ. Συσκευών και εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον φωτισμό των σκοπευτικών του όπλου."


Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η κατοχή σιγαστήρα και διόπτρας ρυθμίζονται διαφορετικά. Όσον αφορά τους σιγαστήρες, θεωρώ ότι ισχύει η γενική απαγορευτική διάταξη του άρθρου 7 παρ. 1.