ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Για το τέλος άφησα την ρύθμιση του λάθος της παράλλαξης και αυτό γιατί δεν την συναντάμε σε όλες τις διόπτρες.Αυτή η ρύθμιση γίνεται είτε με κάποιο δακτυλίδι που βρίσκεται ενσωματωμένο στον αντικειμενικό φάκο,είτε με ειδικό περιστροφικό κουμπί που βρίσκεται αριστερά του σωλήνα απέναντι από το windage knob.Και τα δύο είδη δακτυλιδιών έχουν επάνω τους διαγραμμίσεις είτε σε μέτρα είτε σε γιάρδες.Κάποιες εταιρείες προσφέρουν και τα δύο.
Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία διόπτρα για να καλύψει τις απαιτήσεις σκόπευσης με αεροβόλο όπλο.
Ξεκινώντας καλό θα ήταν να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό.Τα όπλα εμβόλου(ελατηρίου ή Gas Ram)λόγω ανακρουσής που διαθέτουν καλό είναι να χρησιμοποίουν διόπτρες πιστοποιημένες για κραδασμούς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!Διόπτρες που απευθύνονται για πυροβόλα όπλα,δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν και σε αεροβόλα όπλα εμβόλου.Και αυτό γιατί η ανάκρουση ενός πυροβόλου όπλου εκδηλώνεται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με ένα αεροβόλο όπλο.
Πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή διόπτρας είναι(εκτός από το όπλο)το είδος σκοποβολή που εξασκούμε.
Διαφορετική διόπτρα θα χρειαστούμε για την ενασχόληση μας με το FT,διαφορετική για κοντινούς στόχους,διαφορετική για plinking,διαφορετική για bench rest και ούτω καθ'εξης.Βέβαια μπορεί κάποιος αν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη διόπτρα να καλύψει όλα τα παραπάνω με αντίστοιχο αντίτιμο βέβαια πάντα.
Άλλο ένα κριτήριο είναι η αξία του όπλου η οποία πρέπει να συνάδει μ'αυτή της διόπτρας.
Τελευταίο κριτήριο είναι η αξία της διόπτρας και πόσα μπορούμε να διαθέσουμε.Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αξία του όπλου.Ακούω και διαβάζω πολλούς φίλους να ρωτάνε τι όπλο να αγοράσουν,για παράδειγμα,με 700€.Αφού προχωρήσουν στην αγορά του όπλου όμως ρωτούν ποιά διόπτρα να πάρουν με 100€.
ΛΑΘΟΣ!!!Όπως το όπλο συνδυάζεται με την διόπτρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,έτσι πρίν την αγορά του όπλου,πρέπει να έχουμε προβλέψει την αγορά ΚΑΙ της διόπτρας.Ο συνδυασμός δεν πρέπει να αρκείται μόνο σ'αυτό αλλά και στην αξία αυτών.
Τώρα τελευταία και λόγω ανταγωνισμού αλλά και λόγω της τεχνολογικής ανέλιξης,μπορούμε να βρούμε αξιοπρεπέστατες διόπτρες σε πολύ καλές τιμές,αλλά και τεράστια ποικιλία.Οι εταιρείες προσφέρουν όλο και καλύτερα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές στα προιόντα τους,βοηθώντας εμάς να κάνουμε την πιό συμφέρουσα αγορά.Δεν πρέπει να έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις όσον αφορά τις εταιρείες.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές αρχές για την σωστή αγορά μίας διόπτρας.
ΑΠΟ ΠΟΥ?Πλέον με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου(πέρα απο τις συμβατικές μεθόδους αγοράς)έχουμε πρόσβαση σε εικονικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο.Ενημερωθείτε από φίλους,site και reviews για το ποιά είναι τα αξιόπιστα καταστήματα και με τις καλύτερες τιμές και χρόνους παράδοσης.Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για την αναζήτηση των σωστών καταστημάτων για να μην βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση να χάσετε χρήματα.Αποφύγετε αγορές απο καταστήματα εκτός Ευρωπαικής Ένωσης διότι ελοχεύουν κίνδυνοι αυξημένων φόρων,μέχρι κατάσχεση της διόπτρας.
ΠΟΣΟ?Κάντε σύγκριση τιμών μεταξύ διαφόρων καταστημάτων
ΜΟΝΟ για τα ίδια προιόντα!!Δώστε βάση στα μεταφορικά,γιατί απο ένα κατάστημα με υψηλά μεταφορικά μπορεί να χρεωθείτε περισσότερα τελικά σε σχέση με ένα κατάστημα όπου πουλά ακριβότερα αλλά έχει φθηνότερα μεταφορικά.
Επίσης δώστε σημασία σε τυχόντα παρελκόμενα(mounts,sunshades,covers κ.α.)γιατί ίσως να συμφέρει να τα αγοράσετε από άλλο κατάστημα για τους ίδιους λόγους που ανάφερα πιό πάνω.Επίσης μην ξεχνάτε ότι "το φθηνό κοστίζει ακριβά".Μην έχοντας τα κατάλληλα κεφάλαι για την αγορά μιας καλής διόπτρας,αγοράζουμε κάποια φθηνή η οποία σύντομα χαλάει ή έχει χαμηλή ποιότητα,με αποτέλεσμα να χρειαστεί να την αντικαταστήσουμε παίρνοντας μία άλλη φθηνή ξοδεύοντας τελικά όσα θα δίναμε απο την αρχή για μία καλή η οποία θα μας κάλυπτε ολοκληρωτικά.
Και ερχόμαστε στο κεντρικό ερώτημα,
ΠΟΙΑ?Όλοι μας εντυπωσιαζόμαστε απο κάποια χαρακτηριστικά,όπως το μέγεθος του zoom,το μέγεθος του αντικειμενικού φάκου κ.τ.λ.
Καλό όμως είναι να τα βάλουμε λίγο στην άκρη όλα αυτά έτσι ώστε η επιλογή μας να είναι η πιο συνετή και κατάλληλη.
Μεγάλα μεγέθη σε zoom και φακούς σημαίνει ταυτόσημα και μεγάλο κόστος,αλλά και μεγάλο συνολικό μήκος και βάρος.
Κάποιες διόπτρες λοιπόν εξ'αιτίας αυτών των χαρακτηριστικών είναι απαγορευτικές για την χρήση πάνω σε αεροβόλο σπαστής κάννης.Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας εξυπηρετεί μία τέτοια διόπτρα πάρτε μεζούρα και κάντε μετρήσεις προσεκτικά προτού δώσετε την παραγγελία σας.
Το μεγάλο βάρος επίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας εάν συνηθίζετε να ρίχνετε όρθιοι ή εκτός bench rest γενικότερα.
Επίσης δώστε προσοχή στην περίπτωση που διαθέτετε PCP με γεμιστήρα.Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να υπάρχει πρόβλημα με τα δακτυλίδια,αλλά και με το μέγεθος του φακού(όσο μικρότερος σε διάμετρο είναι,τόσο πιό κοντά mounts έχει με αποτέλεσμα να "βρίσκει" η διόπτρα πάνω στον γεμιστήρα.Το ίδιο ισχύει και για κάποιους μηχανισμούς bolt action και κλείστρα.
Πιό συγκεκριμένα τώρα θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω(σύμφωνα με το είδος σκοποβολής αλλά και όπλου)κάποιες προτάσεις σε προδιαγραφές που πρέπει να πληρουν οι εκάστοτε διόπτρες.