Αποστολέας Θέμα: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)  (Αναγνώστηκε 86313 φορές)

Αποσυνδεδεμένος harry 22

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 1398
Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« στις: 28 Σεπτέμβριος, 2009, 21:49:21 μμ »
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


Αγαπητοί φίλοι,δημιουργόντας αυτό το θέμα θα ήθελα να σας παρουσιάσω το εγχειρίδιο επιλογής διόπτρας.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου φίλοι ή ακόμα και μέλη του φόρουμ που δεν γνωρίζω προσωπικά,να με ρωτούν την γνώμη μου σχετικά με το ποιά διόπτρα να αγοράσουν για το όπλο τους.
Προσπαθώντας να τους καλύψω τις απορίες,διαπιστώνω ότι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά περί μίας διόπτρας.Παρ'όλα αυτά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην αγορά της με αμφίβολα αποτελέσματα.
Έχοντας μία μικρή εμπειρία με το θέμα(και όσον αφορά την άμεση εμπλοκή μου αγοράζοντας για κάποιο όπλο μου,είτε δοκιμάζοντας φίλων και γνωστών)έχω αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες.
Ας δούμε όμως τα πράγματα απο την αρχή.
Η σκοπευτική διόπτρα είναι ένα εξάρτημα το οποίο μας βοηθάει(και μόνο αυτό),να στοχεύουμε καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μακρινές αποστάσεις.
Η διόπτρα λοιπόν ασχέτως της μάρκας της απαρτίζεται απο τα ίδια εξαρτήματα-χαρακτηριστικά.
Για να τα δούμε λοιπόν με την σειρά.

(η φωτογραφία είναι ενδεικτική και μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφορές ανάμεσα σ'αυτή και άλλες διόπτρες)

Παρατηρώντας την φωτό της διόπτρας βλέπουμε κάποια βασικά μέρη της.
Θα τα αναλύσουμε ένα-ένα,αναφέροντας πως λέγονται αυτά και τι κάνουν.
1)Αντικειμενικός Φακός ή Objective Lens:
Είναι ο φακός που υπάρχει στο εμπρός μέρος της διόπτρας και μετριέται σε mm.Είναι υπεύθυνος για την εισροή του φωτός στην διόπτρα και είναι πολύ σημαντικός όπως καταλαβαίνετε.Συνήθως έχουν ειδικές επιστρώσεις(coats) έτσι ώστε να μην επηρεάζονται απο ομίχλη,υγρασία,βροχή.Επίσης οι επιστρώσεις αυτές λειτουργούν και υπέρ της διάχυσης του φωτός στα εσωτερικά τμήματα της διόπτρας.Το Α και το Ω σε μία διόπτρα.Η διάχυση και μεταφορά του φωτός μετριέται σε ποσοστιαίες μονάδες και καλές διόπτρες φθάνουν μέχρι και το 97%.Δηλαδή μεταφέρουν το 97% του φωτός που βλέπουμε με γυμνό μάτι μέσα στην διόπτρα.
Συνήθως οι διαστάσεις αυτών των φακών ξεκινούν στα 40mm(υπάρχουν και μικρότεροι αλλά είναι σπανιότεροι) και συνεχίζουν στα 44mm,50mm,56mm,60mm και υπάρχουν και κάποιοι στα 72mm.Όπως καταλαβαίνετε όσο μεγαλύτερος είναι ο αντικειμενικός φακός τόσο περισσότερο φώς περνάει μέσα στην διόπτρα.Δεν είναι πανάκεια πάντως ότι ένας φακός μεγαλύτερης διαμέτρου κάνει και σωστότερη δουλεία.Μεγάλος αλλά φθηνός φακός,μπορεί να σημαίνει μικρότερη φωτεινότητα και διαύγεια απο άλλον μικρότερο αλλά καλύτερης ποιότητας.
Επίσης ο αντικειμενικός φακός είναι υπεύθυνος για την διαύγεια και το contrast των χρωμάτων.Όσο καλύτερος είναι τόσο πιό ζωντανά και καθαρά είναι τα χρώματα.

2)Κομβία ρύθμισης ή Adjustment knobs:
Είναι τα κυκλικά κουμπιά που βρίσκονται περίπου στο μέσω του σώματος της διόπτρας κάθετα μεταξύ τους.Αυτά είναι υπεύθυνα για την εσωτερική κίνηση του νηματόσταυρου έτσι ώστε να ρυθμίσουμε την διόπτρα μας.Το κάθετο ονομάζεται elevation adjustment knob ή ρύθμιση καθ'ύψος.Συνήθως φέρουν διαγραμμίσεις έτσι ώστε να μετράμε τα clicks για να προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσης.Στις περισσότερες διόπτρες τα clicks είναι 1/4 ΜΟΑ και σε πιό ακριβές διόπτρες σε 1/8 ΜΟΑ(θα δούμε αργότερα και χωριστά τι σημαίνει ΜΟΑ).Με το elevation λοιπόν ρυθμίζουμε το ΡΟΙ(point of impact)δηλ. το σημείο που χτυπάει η βολίδα κατά τον κάθετο άξονα(πάνω-κάτω).Αντίστοιχα λειτουργεί και το οριζόντιο κουμπί που ονομάζεται Windage(από την λέξη Wind που σημαίνει "αέρας").Απο αυτό το κουμπί ρυθμίζουμε αντίστοιχα και με τον ίδιο τρόπο την απόκλιση του οριζόντιου άξονα(αριστερά-δεξιά).Σημαντικό στοιχείο εδώ είναι τα click να είναι αισθητά και στον ήχο αλλά και στην αίσθηση και να είναι διακριτά και όχι να έχουν κυλιόμενη αίσθηση.

3)Μέγεθος σωλήνα ή Tube size:
Όπως φανερώνει και η περιγραφή πρόκειται για το μέγεθος της διαμέτρου του κεντρικού σωλήνα(που φιλοξενεί όλα τα οπτικά και μη μέρη).Μετριέται και αυτός σε mm αλλά και σε ίντσες.Συνήθως σε ίντσες αναφερόμαστε στο 1" σωλήνα,ενώ για τους υπόλοιπούς σε mm.Έτσι λοιπόν έχουμε σωλήνες 1",26mm,30mm και 34mm.
Ισχύει εδώ ότι και για τον αντικειμενικό φακό.Όσο μεγαλύτερος είναι ο σωλήνας σε διάμετρο τόσο περισσότερο φώς περνάει,αλλά και καλύτερο διανέμεται.Επίσης μεγαλύτερος σωλήνας σημαίνει και περισσότερο χώρο για τα κινούμενα εσωτερικά μέρη μίας διόπτρας με συνέπεια καλύτερους μηχανισμούς και ακριβέστερους.

4)Δακτυλίδι ρύθμισης μεγέθυνσης ή Power ring:
Είναι το εξάρτημα που μας βοηθάει να αυξομειώνουμε το μέγεθος της μεγέθυνσης ανάλογα με τις ανάγκες της σκόπευσης.Αυτό πρέπει να λειτουργεί μαλάκα αλλά και σφικτά χωρίς διακυμάνσεις σε όλο το εύρος της περιστροφής.Δεν πρέπει να έχει "μπόσικα" και πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά.Επάνω σ'αυτό υπάρχουν αριθμοί που δηλώνουν τα "Χ" της μεγέθυνσης,για παράδειγμα:3,4,5,6,7,8 και 9 για μία διόπτρα όπου το zoom της είναι 3-9.Πάνω στο σώμα της διόπτρας υπάρχει(συνήθως)μία κουκίδα λευκού ή κόκκινου χρώματος,όπου μας υποδυκνείει το μέγεθος του zoom.Σε διόπτρες με μεγαλύτερο εύρος zoom δεν υπάρχει αρίθμηση για κάθε ένδειξη,αλλά συνήθως ανα δεκάδες με ενδιάμεσες διαγραμμίσεις.Για παράδειγμα σε μία διόπτρα 6-24 θα δούμε ενδείξεις στο δακτυλίδι 6,8,10,12,14,16,18,20,24 και πάλι ενδοιάμεσα διαγραμμίσεις.

5)Οφθαλμικός Φακός ή Ocular lens:
Πρόκειται για τον φακό μέσω του οποίου βλέπουμε μέσα απο την διόπτρα.Συνήθως εμπρός απο αυτόν βρίσκεται ένα δακτυλίδι με το οποίο ρυθμίζουμε τις διοπτρίες ανάλογα με την ορασή μας(μυωπία,πρεσβυωπία,αστιγματισμό κ.τ.λ.)έτσι ώστε να βλέπουμε καθαρά και ευδιάκριτα το νηματόσταυρο.« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτέμβριος, 2009, 23:04:42 μμ από Einhorn »

Αποσυνδεδεμένος harry 22

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 1398
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας(τι να προσέξετε).
« Απάντηση #1 στις: 28 Σεπτέμβριος, 2009, 21:50:18 μμ »
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Για το τέλος άφησα την ρύθμιση του λάθος της παράλλαξης και αυτό γιατί δεν την συναντάμε σε όλες τις διόπτρες.Αυτή η ρύθμιση γίνεται είτε με κάποιο δακτυλίδι που βρίσκεται ενσωματωμένο στον αντικειμενικό φάκο,είτε με ειδικό περιστροφικό κουμπί που βρίσκεται αριστερά του σωλήνα απέναντι από το windage knob.Και τα δύο είδη δακτυλιδιών έχουν επάνω τους διαγραμμίσεις είτε σε μέτρα είτε σε γιάρδες.Κάποιες εταιρείες προσφέρουν και τα δύο.

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία διόπτρα για να καλύψει τις απαιτήσεις σκόπευσης με αεροβόλο όπλο.
Ξεκινώντας καλό θα ήταν να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό.Τα όπλα εμβόλου(ελατηρίου ή Gas Ram)λόγω ανακρουσής που διαθέτουν καλό είναι να χρησιμοποίουν διόπτρες πιστοποιημένες για κραδασμούς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!
Διόπτρες που απευθύνονται για πυροβόλα όπλα,δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν και σε αεροβόλα όπλα εμβόλου.Και αυτό γιατί η ανάκρουση ενός πυροβόλου όπλου εκδηλώνεται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με ένα αεροβόλο όπλο.

Πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή διόπτρας είναι(εκτός από το όπλο)το είδος σκοποβολή που εξασκούμε.
Διαφορετική διόπτρα θα χρειαστούμε για την ενασχόληση μας με το FT,διαφορετική για κοντινούς στόχους,διαφορετική για plinking,διαφορετική για bench rest και ούτω καθ'εξης.Βέβαια μπορεί κάποιος αν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη διόπτρα να καλύψει όλα τα παραπάνω με αντίστοιχο αντίτιμο βέβαια πάντα.

Άλλο ένα κριτήριο είναι η αξία του όπλου η οποία πρέπει να συνάδει μ'αυτή της διόπτρας.
Τελευταίο κριτήριο είναι η αξία της διόπτρας και πόσα μπορούμε να διαθέσουμε.Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αξία του όπλου.Ακούω και διαβάζω πολλούς φίλους να ρωτάνε τι όπλο να αγοράσουν,για παράδειγμα,με 700€.Αφού προχωρήσουν στην αγορά του όπλου όμως ρωτούν ποιά διόπτρα να πάρουν με 100€.
ΛΑΘΟΣ!!!Όπως το όπλο συνδυάζεται με την διόπτρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,έτσι πρίν την αγορά του όπλου,πρέπει να έχουμε προβλέψει την αγορά ΚΑΙ της διόπτρας.Ο συνδυασμός δεν πρέπει να αρκείται μόνο σ'αυτό αλλά και στην αξία αυτών.

Τώρα τελευταία και λόγω ανταγωνισμού αλλά και λόγω της τεχνολογικής ανέλιξης,μπορούμε να βρούμε αξιοπρεπέστατες διόπτρες σε πολύ καλές τιμές,αλλά και τεράστια ποικιλία.Οι εταιρείες προσφέρουν όλο και καλύτερα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές στα προιόντα τους,βοηθώντας εμάς να κάνουμε την πιό συμφέρουσα αγορά.Δεν πρέπει να έχουμε παρωπίδες και προκαταλήψεις όσον αφορά τις εταιρείες.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές αρχές για την σωστή αγορά μίας διόπτρας.

ΑΠΟ ΠΟΥ?

Πλέον με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου(πέρα απο τις συμβατικές μεθόδους αγοράς)έχουμε πρόσβαση σε εικονικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο.Ενημερωθείτε από φίλους,site και reviews για το ποιά είναι τα αξιόπιστα καταστήματα και με τις καλύτερες τιμές και χρόνους παράδοσης.Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για την αναζήτηση των σωστών καταστημάτων για να μην βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση να χάσετε χρήματα.Αποφύγετε αγορές απο καταστήματα εκτός Ευρωπαικής Ένωσης διότι ελοχεύουν κίνδυνοι αυξημένων φόρων,μέχρι κατάσχεση της διόπτρας.

ΠΟΣΟ?

Κάντε σύγκριση τιμών μεταξύ διαφόρων καταστημάτων ΜΟΝΟ για τα ίδια προιόντα!!Δώστε βάση στα μεταφορικά,γιατί απο ένα κατάστημα με υψηλά μεταφορικά μπορεί να χρεωθείτε περισσότερα τελικά σε σχέση με ένα κατάστημα όπου πουλά ακριβότερα αλλά έχει φθηνότερα μεταφορικά.
Επίσης δώστε σημασία σε τυχόντα παρελκόμενα(mounts,sunshades,covers κ.α.)γιατί ίσως να συμφέρει να τα αγοράσετε από άλλο κατάστημα για τους ίδιους λόγους που ανάφερα πιό πάνω.Επίσης μην ξεχνάτε ότι "το φθηνό κοστίζει ακριβά".Μην έχοντας τα κατάλληλα κεφάλαι για την αγορά μιας καλής διόπτρας,αγοράζουμε κάποια φθηνή η οποία σύντομα χαλάει ή έχει χαμηλή ποιότητα,με αποτέλεσμα να χρειαστεί να την αντικαταστήσουμε παίρνοντας μία άλλη φθηνή ξοδεύοντας τελικά όσα θα δίναμε απο την αρχή για μία καλή η οποία θα μας κάλυπτε ολοκληρωτικά.

Και ερχόμαστε στο κεντρικό ερώτημα,ΠΟΙΑ?

Όλοι μας εντυπωσιαζόμαστε απο κάποια χαρακτηριστικά,όπως το μέγεθος του zoom,το μέγεθος του αντικειμενικού φάκου κ.τ.λ.
Καλό όμως είναι να τα βάλουμε λίγο στην άκρη όλα αυτά έτσι ώστε η επιλογή μας να είναι η πιο συνετή και κατάλληλη.
Μεγάλα μεγέθη σε zoom και φακούς σημαίνει ταυτόσημα και μεγάλο κόστος,αλλά και μεγάλο συνολικό μήκος και βάρος.
Κάποιες διόπτρες λοιπόν εξ'αιτίας αυτών των χαρακτηριστικών είναι απαγορευτικές για την χρήση πάνω σε αεροβόλο σπαστής κάννης.Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας εξυπηρετεί μία τέτοια διόπτρα πάρτε μεζούρα και κάντε μετρήσεις προσεκτικά προτού δώσετε την παραγγελία σας.
Το μεγάλο βάρος επίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας εάν συνηθίζετε να ρίχνετε όρθιοι ή εκτός bench rest γενικότερα.
Επίσης δώστε προσοχή στην περίπτωση που διαθέτετε PCP με γεμιστήρα.Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να υπάρχει πρόβλημα με τα δακτυλίδια,αλλά και με το μέγεθος του φακού(όσο μικρότερος σε διάμετρο είναι,τόσο πιό κοντά mounts έχει με αποτέλεσμα να "βρίσκει" η διόπτρα πάνω στον γεμιστήρα.Το ίδιο ισχύει και για κάποιους μηχανισμούς bolt action και κλείστρα.
Πιό συγκεκριμένα τώρα θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω(σύμφωνα με το είδος σκοποβολής αλλά και όπλου)κάποιες προτάσεις σε προδιαγραφές που πρέπει να πληρουν οι εκάστοτε διόπτρες.


Αποσυνδεδεμένος harry 22

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 1398
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας(τι να προσέξετε).
« Απάντηση #2 στις: 28 Σεπτέμβριος, 2009, 21:50:44 μμ »
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Διόπτρες για χρήση FT

Εδώ προτιμούμε τις διόπτρες με μεγάλες μεγεθύνσεις επειδή ως γνωστόν στο άθλημα του FT απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους range finder.Οι μεγάλες μεθύνσεις μας επιτρέπουν μέσω του parallax να κάνουμε range finding.Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση τόσο πιο μεγάλη είναι και η ακρίβεια της αποστασιομέτρησης.Επίσης επειδή οι στόχοι ποικίλουν σε αποστάσεις(να θυμήσω ότι μπορεί να βρίσκονται απο 10-50m)η μεγάλη διακύμανση του Zoom εξυπηρετεί στην καλύτερη σκόπευση.Συνηθισμένα μεγέθη zoom γι'αυτές τις διόπτρες είναι απο 6-24 και πάνω.Όλες διαθέτουν διόρθωση παράλλαξης και συνήθως είναι side parallax αλλά όχι απαραίτητα.Βασική προυπόθεση όμως είναι,η διόρθωση της παράλλαξης να ξεκινάει από τα 10m.

Διόπτρες για χρήση Bench rest

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά,μιάς και η απόσταση είναι συγκεκριμένη(25m).Ένα καλό zoom είναι απαραίτητο έτσι ώστε να έχουμε πλήρη και άμεσο έλεγχο του αποτελέσματος της βολής.Για χρήση αποκλειστικά για Bench rest μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διόπτρα με σταθερή μεγέθυνση.Θα πρότεινα zoom Χ12,Χ18 ή ακόμα και Χ20.Το μέγεθος του φακού δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο εδώ αν και καλό θα ήταν να μην είναι πιό μικρός απο 40mm.Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στο βάρος μιάς και το όπλο είναι συνέχεια ακουμπισμένο στο rest.

Κλείνοντας,θα ήθελα να διατυπώσετε απορίες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας οδηγός αγοράς για διόπτρες σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.Θα παρακαλούσα να είσθε Λακωνικοί και να μην παρεκλίνουμε με συγκεκριμένες προθέσεις αγοράς(εταιρεία,μοντέλο και κατάστημα),παρά να αναφέρουμε την χρήση της διόπτρα που πρόκειται να έχει και σε ποιό όπλο θα προσαρμοστεί,έτσι ώστε να είναι εύκολο μέσω της μηχανής αναζήτησης να βοηθηθούν όλοι.

Φιλικά,Harry.


Αποσυνδεδεμένος nio0

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 18
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #3 στις: 20 Αύγουστος, 2011, 16:48:57 μμ »
ξεχασα να σου πω οτι το κειμενο σου ηταν πολυ διαφωτιστικο για εμας τους αρχαριους
συγχαρητηρια και συνεχισε την καλη δουλεια
φιλικα Νικος

Αποσυνδεδεμένος T4s0s gr

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 11
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #4 στις: 29 Αύγουστος, 2011, 11:42:22 πμ »
μηπως ξερει κανεις για το bam26 καμια οικονομικη διοπτρα αλλα και να ειναι αντικραδασμικη?


ευχαριστω εκ των προτερων!

Αποσυνδεδεμένος iraklis2010

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 1459
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #5 στις: 29 Αύγουστος, 2011, 13:42:55 μμ »
μηπως ξερει κανεις για το bam26 καμια οικονομικη διοπτρα αλλα και να ειναι αντικραδασμικη?


ευχαριστω εκ των προτερων!
Nikko Stirling  airking   (Οπλοεμπορικη Κυπρου)
ΑΕΤΣ ΕΠΛΑΣΤΑ ΑΣΟΝ ΘΕΟ
ΑΕΤΣ ΣΗ ΓΗΝ ΕΒΡΕΘΑ
ΚΑΜΙΑΝ ΚΙ ΠΟΥΣΜΑΝΕΨΑ
ΠΟΝΤΙΟΣ ΝΤΕ ΓΕΝΝΕΘΑ

HW  90  5,5 LAZAGLIDE BY DRAGON WALNUT BY HERCULES
HW  97  4,5 CUSTOM  DRAGON
SLAVIA 630 4,5  WALNUT BY HERCULES.....LAZAGLIDE AND VENOM  BY DRAGON

Αποσυνδεδεμένος pcpgunner

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 243
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #6 στις: 02 Αύγουστος, 2012, 19:53:48 μμ »
την  διοπτρα εγω οταν την βγαζω απο οπλο την αποθηκευω με τα δακτυλιδια πανω της πειραζει αυτο γενικα?

Αποσυνδεδεμένος GEORGEGR

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 2365
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #7 στις: 02 Αύγουστος, 2012, 19:56:05 μμ »
την  διοπτρα εγω οταν την βγαζω απο οπλο την αποθηκευω με τα δακτυλιδια πανω της πειραζει αυτο γενικα?

Δεν υπάρχει πρόβλημα.
H αεροβολίτιδα είναι νόσος και μάλιστα ανίατος, χρονία και συνεχώς επιδεινούμενη.
Ο μη spamαριστής πρώτος τον λίθο βαλέτω.

Αποσυνδεδεμένος kyriakos nik

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 2
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #8 στις: 16 Σεπτέμβριος, 2012, 10:22:06 πμ »
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
ΕΧΩ ΕΝΑ DIANA 34 TO5 CLASSIC CAL 4,5/177 KAI ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΩ ΟΦΘΑΜΙΔΑ!
ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΩ?
ΒΡΗΚΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΔΩ:  http://www.airgunshop.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=188
ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ?
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ,ΚΑΙ ΤΙ ΒΑΣΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΜΟΥ?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ..
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Σεπτέμβριος, 2012, 10:25:23 πμ από MASTORAS »

Αποσυνδεδεμένος AGGELOS A

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 828
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #9 στις: 16 Σεπτέμβριος, 2012, 22:27:35 μμ »
Mια χαρά είναι αυτές εγώ θα σου πρότεινα και τη nikko stirling 3x9x42 η 4x12x42 γύρω στα 85-95 ευρώ απο κύπρο...τώρα για βάση βάλε μια μονοκόματη βάση της sportmach και είσαι πολύ οκ...μη δώσεις περισότερα χρήματα για οφθαλμίδα για αρχή και σε αυτό το όπλο είναι υπεραρκετές και η stirling και η xawke.Αν το όπλο σου παίρνει τη χαμηλή βάση δηλ..op 25 βάζεις αυτήν, εάν όχι παίρνεις την op26...
Hw77-Hw97-Hw95-Hw80-Dianna54-Dianna56-Dianna38-AAS200

Αποσυνδεδεμένος kyriakos nik

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 2
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #10 στις: 18 Σεπτέμβριος, 2012, 02:31:31 πμ »
Mια χαρά είναι αυτές εγώ θα σου πρότεινα και τη nikko stirling 3x9x42 η 4x12x42 γύρω στα 85-95 ευρώ απο κύπρο...τώρα για βάση βάλε μια μονοκόματη βάση της sportmach και είσαι πολύ οκ...μη δώσεις περισότερα χρήματα για οφθαλμίδα για αρχή και σε αυτό το όπλο είναι υπεραρκετές και η stirling και η xawke.Αν το όπλο σου παίρνει τη χαμηλή βάση δηλ..op 25 βάζεις αυτήν, εάν όχι παίρνεις την op26...
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Αποσυνδεδεμένος miltosri

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 203
  • τοξότης του Πηλίου
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #11 στις: 15 Νοέμβριος, 2012, 09:39:56 πμ »
πείτε μου αν νομικά άλλαξε κάτι περί των "οπτικών" και των "ησυχαστήρων"....

τα βλέπω παντού.
σε παρουσιάσεις.
σε φωτό από αγώνες, 
εδώ μέσα σεντόνια περί "οπτικών"

λοιπόν;
HW 35 S ole!       
Walther LGR oleole!!

www.pelion-archer.blogspot.com

Αποσυνδεδεμένος Thorin

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 2341
 • I shoot therefore I am
  • Σκοπευτική Λέσχη "ΖΕΥΣ"
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #12 στις: 15 Νοέμβριος, 2012, 10:34:12 πμ »
Δεν εχει αλλαξει κατι
Steyr LP-10 - FWB C55 --- Baikal IJ-35M
Diana mod.38 4,5 - Weihrauch HW77 4,5 - Umarex 850 4,5 - Gamo Shadow 640 4,5
S&W 586 6" - Walther CP99 - Daisy 44 6" & 8" - Crosman 357 4" & 8" - ΗW40PCA

Αποσυνδεδεμένος miltosri

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 203
  • τοξότης του Πηλίου
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #13 στις: 15 Νοέμβριος, 2012, 11:19:08 πμ »
και αφού δεν έχει αλλάξει κάτι,
πως τέτοιο, συγχωρέστε με , ξεσάλωμα;
HW 35 S ole!       
Walther LGR oleole!!

www.pelion-archer.blogspot.com

Αποσυνδεδεμένος tieton

 • Μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 1594
 • Λευτερια στους...pcpistas!!!
Απ: Επιλογή και αγορά διόπτρας (τι πρέπει να προσέξετε)
« Απάντηση #14 στις: 15 Νοέμβριος, 2012, 11:36:39 πμ »
και αφού δεν έχει αλλάξει κάτι,
πως τέτοιο, συγχωρέστε με , ξεσάλωμα;
Eιδες, ειδες ,εχει γεμισει snipers ο πανελληνιο! :D ;)To chairgun στην πρωτοκαθεδρια!!Φτωχος(o Ελληνας) αλλα sniper ;D ;D
σε σχεση με την...καταδυτικη
 σταγιερουμπα+weaver T36
fcb αεροβολο-airrifle
https://www.facebook.com/groups/1217631344969912/