Αποστολέας Θέμα: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου  (Αναγνώστηκε 364401 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Einhorn

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 2167
Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« στις: 22 Απριλίου, 2008, 21:10:22 μμ »
Πέρα από τις γνώσεις που αποκομίζει κανείς με την ενασχόληση του αεροβλισμού και την ολοένα αυξανόμενη απαίτηση που έχει κανείς από τα αεροβόλα είναι καλό να πούμε τη γνώμη μας για τη σωστή αγορά του πρώτου αεροβόλου. Και αναφέρομαι σε όλους μας, άσχετα απο το βαθμό γνώσεων, ικανοτήτων ή όποιου άλλου παράγοντα που μας αφορά σε σχέση με τον αεροβολισμό.
Κατά τη γνώμη μου η αγορά του πρώτου αεροβόλου πρέπει να εξασφαλίζει οτι τίποτα δε θα μας αποτρέψει από την ενασχόληση μαζί του. Έτσι κατά σειρά προτεραιότητας νομίζω οτι το πρώτο αεροβόλο πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
   1. Να εξασφαλίζει άμεσα κατά τη παραλαβή του τη δυνατότητα της Νομιμότητας. Δηλαδή, να μην έχει την ανάγκη άλλων σκοπευτικών οργάνων πλην των μικρομετρικών που έχει από το εργοστάσιο. Να έχει την απαραίτητη μόνο δύναμη για τη χρήση του σε απόστάσεις των 10-15 μέτρα (ιδιωτικοί χώροι, αυλες κ.τ.λ.).
   2. Να είναι ποιοτική κατασκευή καλού εργοστασίου. Αυτό προσφέρει ασφάλεια, προστατεύει από βλάβες, ατυχήματα αλλά και απο τη διαδικασία βελτιώσεων ή επισκευών.
   3. Να είναι ελαφρύ. Πιο ξεκούραστο, με μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια ψυχαγωγίας.
   4. Να είναι όμορφο κατά την προτίμηση του καθενός.
Τα παραπάνω νομίζω ότι είναι τα βασικά για να αποφύγουμε οποιασδήποτε μορφής μπελάδες οι οποιοι μπορεί να μας αποτρέψουν από την απομάκρυνση ενός σπορ όμορφου όπως είναι η στόχευση.

Ας προστεθούν και άλλα σχόλια και άλλες σκέψεις..........
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απριλίου, 2008, 21:12:58 μμ από STF »

Αποσυνδεδεμένος Einhorn

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 2167
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #1 στις: 25 Απριλίου, 2008, 22:29:26 μμ »
Επειδή πρόσεξα πως το παραπάνω θέμα δε κίνησε το ενδιαφέρον θέλω να προσθέσω τα εξής:
Κάποια θέματα μπορεί να φαίνονται απλοϊκα ή και βαρετά ειδικά σε άτομα που κουβαλούν χρόνια εμπειρίας στη πλάτη τους και ενδεχομένως να έχουν μιλήσει και γράψει δεκάδες φορές για αυτά. Απολύτως κατανοητό. Το παρόν Forum όμως είναι μια πραγματική ευκαιρία να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη για το Ελληνικό αεροβόλο και η χρησιμότητα των απόψεων σας είναι πραγματικά πολύτιμη σε όλα τα θέματα.
Το λέω αυτό γιατί είμαστε εύκολοι στο να παραδίδουμε το γραπτό μας λόγο σε οποιαδήποτε "ιντριγκα" -και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου- δημιουργείται μεταξύ των topics και των θεμάτων, και σε άλλα ζητήματα που μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε αρχάριους ή και σε άτομα που έχουν μπεί από ενδιαφέρον αρχικού βαθμού, είμαστε λίγο τσιγγούνηδες στα γραπτά.
Μιλώντας για τον εαυτό μου θα σας πώ ότι όλες μου οι γνώσεις έχουν εισπρακτεί από το e-artemis και τώρα από εδώ, όπου τα πράγματα είναι και πολύ πιο τακτοποιημένα.
Εχω την ατυχία να ζω σε Πόλη χωρίς να έχω απολύτως κανένα χώρο να ασκώ αυτό που τόσο μου αρέσει. Ούτε εξοχικό ούτε χωριό, οπότε οι πειραματισμοί μου είναι εξαιρετικά πιεσμένοι χρονικά και οι γνώσεις που αποκομίζουμε από τους γνώστες, πραγματικά πολύτιμες!!!
Προς Θεού να μην παρεξηγηθώ, δε διατυπώνω παράπονο, έχουν γραφτεί πολλά και απίθανα όμορφα πράγματα, προσπαθώ να συνεισφέρω στο να διατυπώνονται και απόψεις για πιο απλά πράγματα για την ομορφότερη και ορθότερη εισαγωγή στο κόσμο του αεροβόλου!  :) :) :)
Ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος accuracy lover

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3021
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #2 στις: 26 Απριλίου, 2008, 00:39:37 πμ »
       Το θέμα που άνοιξες φίλε STF εμπεριέχει πολύ συζήτηση και  οι οδηγίες - απόψεις που μπορεί να εκφραστούν ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές και βασικές απαιτήσεις από τον καθένα μας  αλλά στην πορεία υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες  όπως η οικονομική δυνατότητα του υποψήφιου αγοραστή, οι προηγούμενες εμπειρίες του από όπλα γενικά και από αεροβόλα ειδικότερα, οι προτροπές και η επίδραση ατόμων του περιβάλλοντός του  με γνώσεις άλλοτε άλλου βαθμού πάνω στο αντικείμενο, οι δυνατότητες προσφοράς στην αγορά της περιοχής του και τέλος οι αυστηρά προσωπικές του επιλογές/απαιτήσεις με μόνο κριτήριο το "γούστο"  (όπως αυτό αντιπροσωπεύεται με κύριο γνώμονα την εξωτερική εμφάνιση).  Άν ανατρέξεις λίγο στο θέμα  "ΑΝ  ΑΡΧΙΖΑΤΕ ΤΩΡΑ"  στην 1η σελίδα της  "Περί αεροβόλων συζήτησης"  θα διαβάσεις αρκετές γνώμες (μαζί και την δική μου) για το πώς θα έπρεπε να  είναι το  πρώτο αεροβόλο  ενός  νεοεισερχόμενου στον χώρο (με βάση τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει ως τώρα)  ώστε να προσφέρει  όλα όσα χρειάζεται  ένας σκοπευτής και να παραμένει για πάντα χρήσιμο.

Αποσυνδεδεμένος Einhorn

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 2167
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #3 στις: 26 Απριλίου, 2008, 10:58:07 πμ »
Σωστά σε όλα accuracy lover,
η έπιθυμία μου όμως παραμένει η ίδια, όντας αρκετά αρχάριος για να καταλαβαίνω τι θα ήθελα πραγματικά να μάθω γύρω από τα αεροβόλα, γράφω για το θέμα αυτό στο παρόν topic (Εισαγωγή στον κόσμο του αεροβόλου) ώστε όποιο νέο μέλος του Forum έρχεται να μπορεί να αναζητήσει απαντήσεις και σχόλια. Μετά τη δική σου απάντηση έχει μια ακόμη πληροφορία ώστε να πάει στο topic "περι αεροβόλων συζήτηση" και να βρει το θέμα: "ΑΝ ΑΡΧΙΖΑΤΕ ΤΩΡΑ".
Επί ένα χρόνο πριν ανακαλύψω το e-artemis και τώρα το aerovolo.gr (παρεπιπτόντος πήρατε χαμπάρι οτι μπήκε και στο google;) διάβαζα αρθράκια από κάποιο περιοδικό τα οποία σήμερα δε μπορώ να πω πως τα θεωρώ όλα σωστά, αναμφισβήτητα όμως με οδηγήσαν όμορφα σε ένα κόσμο πέρα από την πρώτη εντύπωση του να έχω ένα αεροβόλο και να "βαράω".
Το λέω αυτό γιατί το να εμπεριέχει ένα θέμα πολύ συζήτηση δεν είναι κακό. Αντιθέτως είναι καλό, ακόμη και αν υπάρχουν διαφωνίες μετά από πολλά σχόλια και συζητήσεις μένει ένα ζουμί για τον κάθε αναγνώστη από εμάς.
Οι απαντήσεις είναι πάντα χρησιμές ακόμα και όταν παραπέμπουν σε ένα άλλο topic για το καλό των αναγνωστών. Με γνώμωνα την προτροπή "δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις" προσπαθώ να θέτω ερωτήματα σε σωστά topic για να βοηθάω όχι μόνο τον εαυτό μου, αλλά όλους μας καθώς και το ιδιο το Forum.
Συγχωρέστε μου το τυχόν παρορμητισμό, αλλά έχω δει με πολύ αγάπη αυτή εδώ τη προσπάθεια του παρόντος ενός και μοναδικού Forum με θέμα τον Αεροβολισμό.

Με εκτίμηση

Στέφανος!

Αποσυνδεδεμένος accuracy lover

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3021
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #4 στις: 26 Απριλίου, 2008, 11:39:49 πμ »
          Πρίν την έλευση της εποχής του διαδικτύου και την καταιγιστική  ροή των πάσης φύσεως πληροφοριών (χρήσιμων και διαφωτιστικών αλλά και άχρηστων και αποπροσανατολιστικών συνάμα) η μόνη μας πληροφόρηση ήταν τα  ελληνικά έντυπα του χώρου (περιοδικά με θέμα το κυνήγι) και για όσους είχαν την ευκαιρία να διαμένουν  μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα με πρόσβαση στον τύπο του εξωτερικού κάποια ξενόγλωσσα περιοδικά (κυρίως Αγγλικά). Μπορώ να πώ ότι τις καλύτερες παρουσιάσεις και το περισσότερο ενδιαφέρον για το αεροβόλο το βρήκα στο περιοδικό "ΚΥΝΗΓΙ & ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ"  του οποίου ο εκδότης (Νικήτας Κυπρίδημος)  είχε και έχει μέγα πάθος με τα όπλα και ειδικά με τα αεροβόλα. Έφτασε μάλιστα κάποτε να εκδώσει περιοδικό ειδικό για τα αεροβόλα με τον τίτλο "ΤΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ" με τεχνικά άρθρα και παρουσιάσεις προϊόντων - δυστυχώς η αγορά όμως δεν ήταν μάλλον έτοιμη (και ώριμη) για κάτι τέτοιο κι έτσι η προσπάθεια του σταμάτησε άδοξα μετά το 2ο τεύχος. Τώρα πιά αρθρογραφεί  στο ένθετο ΕΘΝΟΣ-Κυνήγι (το οποίο παρακολουθώ ανελλιπώς) κυρίως για πυροβόλα - που και που όμως (όπως και στην έκδοση του κάθε ετήσιου οδηγού αγοράς για το κυνήγι) γράφει και για τα αεροβόλα. Όσο για τα ξενόγλωσσα έντυπα επαληθεύτηκαν οι υποψίες μου ότι πολλά από τα τότε γραφόμενά τους ήταν "μαγειρεμένα" ώστε να διαφημίζουν το Α ή το Β προϊόν αποκρύπτοντας επιμελώς τα "κουσούρια" του και διατυμπανίζοντας τις αρετές του - προφανώς η κάθε φίρμα σαν διαφημιζόμενη στο έντυπο χρηματοδοτούσε και έπαιζε το ρόλο του σπόνσορα  υπαγορεύοντας την κριτική των προϊόντων της.
         

artistrifler

  • Επισκέπτης
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #5 στις: 26 Απριλίου, 2008, 15:43:18 μμ »
Προς  accuracy lover.
Συμφωνω απολυτως με την αναφορα σου στον Κυριο Ν.ΚΥΠΡΙΔΗΜΟ
Ειμαι αναγνωστης του απο τοτε που κυκλοφορησε το περιοδικο του.
Θελω να προσθεσω οτι εγκατελειψε καριερα νομικου για να ασχοληθει
με τις εκδοσεις περιοδικων (Μεγαλο ρισκο) .
Ειναι ο ανθρωπος που εφερε την ''ανοιξη'' στην χωρα μας στον τομεα αυτον του ειδικου τυπου. Αρκει να διαβασει κανεις αντιστοιχα περιοδικα πριν το 1983 για να καταλαβει  τι ''Μεσαιωνικες ''  συνθηκες πληροφορησης επικρατουσαν. Ανθρωπος με απιστευτες γνωσεις με χιουμορ και με αγαπη
για τις ποιοτικες χειροποιητες κατασκευες. Τα ''ρεπορταζ αγορας'' ηταν
πραγματικα διαμαντια . 
Οι συνεργατες του και φιλοι του που εγραφαν ειναι οτι καλυτερο διαθετουμε
στην χωρα μας. Ολοι κορυφαιοι . Ο Μηχανολογος -οπλουργος , ο
  Συλλεκτης  γνωριζεις  σε ποιους αναφερομαι.
Μαζι με τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ στον ΔΑΣΚΑΛΟ θα αναφερω ενα χαριτωμενο του αρθρο με τιτλο ''Αερας κοπανιστος'' Αναφεροταν σε σκοποβολη με αεροβολα πιστολια
με στοχους τραπουλοχαρτα  για δυο η περισσοτερα  ατομα  με τους κανονισμους του ποκερ  οπου το ρολο του μοιρασματος  ειχε η επιτυχημενη  βολη  σε ενα απο αυτα. Διασκεδαση - αποφορτιση απο την προπονηση -χαλαρωση  ηταν αυτα που προσεφερε και νομιζω οτι ο σκοπος  του ηταν η ακουσια απαλλαγη απο την πιεση μεσα απο το παιχνιδι.   

 

Αποσυνδεδεμένος accuracy lover

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3021
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #6 στις: 27 Απριλίου, 2008, 18:25:54 μμ »
     ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ  ΚΑΙ  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΦΙΛΟΥΣ  ΤΟΥ  FORUM!
        Σε καταλαβαίνω φίλε  ARTIST  RIFLER.  Έχω όλα τα τεύχη του περιοδικού και τα διατηρώ σε άψογη κατάσταση έχοντας σκοπό κάποια στιγμή στο μέλλον να τα δέσω σε τόμους αλλά όλο το αναβάλλω. Κατά καιρούς τα ανοίγω και τα ξαναδιαβάζω και πάντα βρίσκω κάτι χρήσιμο και πρακτικό. Λυπήθηκα πολύ όταν ανέστειλε την λειτουργία του περιοδικού και ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους έγκυρους και καλούς αρθρογράφους άλλων εντύπων συντελώντας στην δημιουργία του ενθέτου ΕΘΝΟΣ-Κυνήγι. Παρ' όλα αυτά  συλλέγω το εν λόγω ένθετο  από την πρώτη κυκλοφορία του (στα τόσα χρόνια έχω χάσει ένα τεύχος - δυστυχώς) και απολαμβάνω το απόσταγμα των έγκυρων γνώσεων που δίνονται απλόχερα στον κάθε αναγνώστη.   Εν τούτοις δεν παύω να νοσταλγώ την εποχή της έκδοσης του περιοδικού όταν με αγωνία περίμενα την κυκλοφορία του για να μάθω κάτι σωστό και χρήσιμο στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει. Αισθάνομαι την ανάγκη να πώ δημόσια κι εγώ ένα μεγάλο  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ   στον  άξιο αυτόν άνθρωπο που με την συνεχή προσπάθειά του, την επιμονή, το ήθος, την μεταδοτικότητα που διακρίνει κάθε καλό δάσκαλο, το μεράκι και την άσβεστη αγάπη του για το κυνήγι, τα όπλα και τη σκοποβολή  έδωσε τα φώτα του και γαλούχησε με σωστό τρόπο πολλούς από εμάς δείχνοντας  νέους τρόπους προσέγγισης των θεμάτων και  διδάσκοντάς μας  να διερευνούμε και να αναλύουμε με κριτική και αντικειμενική σκέψη κάθε άποψη και παλιά ή νέα γνώση, να την δοκιμάζουμε και να μην την δεχόμαστε αγγόγυστα ως δεδομένη.
          Σε προηγούμενο μήνυμά μου έγραψα για την προσπάθεια έκδοσης του τριμηνιαίου περιοδικού με θέμα το αεροβόλο και παρέλειψα να αναφέρω  την έκδοση του βιβλίου του (που προηγήθηκε χρονικά) με θέμα και τίτλο (τι άλλο ; ) "ΤΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ" στο οποίο ανέλυε τα πάντα περί του αγαπημένου του τύπου όπλου  και είχε πλήρεις οδηγίες για την σωστή στάση, κράτημα, αναπνοή σκόπευση και βολή  στην Ολυμπιακή Σκοποβολή με τουφέκι και πιστόλι 10 m (με πολλές χρήσιμες πληροφορίες και αρκετές έγχρωμες φωτογραφίες). Πολύ καλό  εγχειρίδιο για την εποχή του αλλά και διαχρονικά νομίζω - έχω ένα αντίτυπο από την πρώτη έκδοση.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Απριλίου, 2008, 23:12:19 μμ από accuracy lover »

artistrifler

  • Επισκέπτης
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #7 στις: 27 Απριλίου, 2008, 21:44:27 μμ »
Προς  accuracy lover
Προσυπογραφω καθε λεξη. Φοβερο κειμενο.
Η αγαπη σου στην ακριβεια διακρινεται ΚΑΙ στον τροπο που χρησιμοποιεις
τις λεξεις.Δεν πιστευω οτι θα μπορουσε να γραφτει κατι καλυτερο που να 
αναφερεται στον Νικητα Κυπριδημο και στην προσφορα του.

Αποσυνδεδεμένος thimios

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 18
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #8 στις: 22 Μαΐου, 2008, 16:49:02 μμ »
Τον τελευταιο καιρο διαβαζω συνεχεια το forum προσπαθωντας να μαθω οσο πιο πολλα μπορω γυρω απο τα αεροβολα και τα παρελκομενα..
Εχω να πω οτι ειμαι εντυπωσιασμενος απο την ποιοτητα αλλα και την σοβαροτητα των μελων.(οκ φτανουν τα καλα λογια..  ;D  ;D)
Αυτο που λειπει κατα την γνωμη μου ειναι ενας οδηγος Αγορας καταρχας για τους αρχαριους (Φυσικα υπαρχει ενα Θεμα απο τον STF το οποιο ειναι καλο αλλα δεν εχει λεπτομεριες που κατα την γνωμη μου θα βοηθουσαν.)
Για να μπω στο ζουμι:
Οταν παω σε ενα μαγαζι και ζητησω να δω καποια αεροβολα τι κοιταω ?Φυσικα την μαρκα ,χωρα προελευσης κλπ..Αλλα πως κρινω αμα τελικα το αεροβολο μου ταιριαζει?
Οταν το πιανω στα χερια μου τι πρεπει να καταλαβω?Ας πουμε αμα ειναι βαρυ η οχι ?Αμα εχει ανοιχτα σκοπευτικα η οχι ?αμα οπλιζει ευκολα?αμα εχει ανακρουση ?Αμα το κοντακι ειναι καλο για εμενα πως το καταλαβαινω?Το μηκος της κανης να ειναι μεγαλο η μικρο?κλπ κλπ και οτι αλλο παιζει ρολο σε μια αγορα.
Φυσικα υπαρχει το θεμα της υποκειμενικοτητας αλλα νομιζω οτι οι βασικες αρχες ειναι ιδιες για ολους.

Ελπιζω να καταλαβατε τι εννοω,θα αναμενω τις απαντησεις.

Θυμιος

YΓ:Aμα νομιζετε οτι πρεπει να το μεταφερετε στο "Εισαγωγη στον κοσμο του Αεροβολου" η να σβηστει γιατι οι ερωτησεις καλυπτονται ,ελευθερα

« Τελευταία τροποποίηση: 15 Δεκεμβρίου, 2008, 23:58:42 μμ από Einhorn »

Αποσυνδεδεμένος tropos

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 29
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #9 στις: 22 Μαΐου, 2008, 17:06:37 μμ »
καλησπερα σε ολους
συμφωνω με το φιλο και με οσα εγραψε στο μηνυμα του. νεος και εγω στο χωρο με αναζητησεις αλλα και με αναγκη καθοδηγησης

ευχαριστω εκ των προτερων για οποια βοηθεια
Gamo CFX
Crosman 357 Revolver

Αποσυνδεδεμένος NewOrder

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 89
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #10 στις: 22 Μαΐου, 2008, 17:14:39 μμ »
 Όπως έγινε και με εμένα ,όλες οι απαντήσεις σας θα καλυφθουν με το παραπάνω :), θα θελα όμως να προσθέσω οτι εάν ένας αρχάριος δεν ξέρει απο αεροβόλα μια φορα :'(, τότε δεν ξέρει απο βλήματα (και μη....) ;) ;) ;)πολλές φορές :P
Beretta 9000s, skif 3000,  ΑΤΑΑ
(ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ)
BSA METEOR

Αποσυνδεδεμένος stealth

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 133
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #11 στις: 22 Μαΐου, 2008, 18:51:15 μμ »
1. Oπως όλα τα πράγματα στη ζωή ετσι κι εδω η σκεψη αρχίζει απο το κοστος (ποσα χρήματα διαθέτω ?)
2. Τι απαιτησεις έχω απο το αεροβόλο ? (διασκέδαση (plinking), κυνηγι ( sorry μου ξεφυγε  ::)) , σκοποβολη). Αυτα καθορίζουν την απαιτουμενη ακρίβεια και ισχυ και βεβαίως την τιμη
3. Θέλω να έχω αυτονομία αλλα σχετικα δύσκολη σκόπευση ? (αεροβόλο ελατηρίου) ή μηπως λειτουργία χωρίς ανάκρουση (PCP) αλλα εξάρτηση απο εξοπλισμό για γέμισμα με αερα ?
4. Σε τι απόσταση θα χρησιμοποιώ το αεροβόλο. Μικρή (~ 15 μ, οποτε μπορω να ρίχνω και με ανοιχτα σκοπευτικά) ή μεγαλύτερη αποτε θελω και διοπτρα (επιπλέον κόστος)
5. Απο τα αεροβόλα που πληρουν τις προϋποθέσεις που θετω πιο έχει το καλύτερο "ζύγισμα" στην επώμιση, ποιο είναι το ποιο όμορφο, αξιόπιστο και ισως πιο υποστηρίζεται απο αντιπροσωπεια στην Ελλαδα ?. Γενικα θα προτιμηθει αεροβόλο που "κάθεται" πιο καλα στο σκοπευτη και της πιο αξιοπιστης εταιρείας.

Φιλικα Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος thimios

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 18
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #12 στις: 22 Μαΐου, 2008, 18:57:19 μμ »
1. Oπως όλα τα πράγματα στη ζωή ετσι κι εδω η σκεψη αρχίζει απο το κοστος (ποσα χρήματα διαθέτω ?)
2. Τι απαιτησεις έχω απο το αεροβόλο ? (διασκέδαση (plinking), κυνηγι ( sorry μου ξεφυγε  ::)) , σκοποβολη). Αυτα καθορίζουν την απαιτουμενη ακρίβεια και ισχυ και βεβαίως την τιμη
3. Θέλω να έχω αυτονομία αλλα σχετικα δύσκολη σκόπευση ? (αεροβόλο ελατηρίου) ή μηπως λειτουργία χωρίς ανάκρουση (PCP) αλλα εξάρτηση απο εξοπλισμό για γέμισμα με αερα ?
4. Σε τι απόσταση θα χρησιμοποιώ το αεροβόλο. Μικρή (~ 15 μ, οποτε μπορω να ρίχνω και με ανοιχτα σκοπευτικά) ή μεγαλύτερη αποτε θελω και διοπτρα (επιπλέον κόστος)
5. Απο τα αεροβόλα που πληρουν τις προϋποθέσεις που θετω πιο έχει το καλύτερο "ζύγισμα" στην επώμιση, ποιο είναι το ποιο όμορφο, αξιόπιστο και ισως πιο υποστηρίζεται απο αντιπροσωπεια στην Ελλαδα ?. Γενικα θα προτιμηθει αεροβόλο που "κάθεται" πιο καλα στο σκοπευτη και της πιο αξιοπιστης εταιρείας.

Φιλικα Δημητρης
Πολυ σημαντικο το 4 και το 5..(δεν ηξερα για τα ~15μ.. )
Σορρυ που το ρωταω αλλα τι εννοεις ζυγισμα ??(ειμαι και λιγο ασχετος) ,καταλαβαινω οτι εννοεις να ισορροπει το οπλο χωρις να πηγαινει το βαρος μπροστα η πισω ε?

Ευχαριστω για την απαντηση Δημητρη ,περιμενω και τους υπολοιπους "Experts"

Αποσυνδεδεμένος accuracy lover

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3021
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #13 στις: 22 Μαΐου, 2008, 20:21:14 μμ »
       Πολύ σωστά όλα όσα παραθέτει ο φίλος stealth. Ο παράγοντας "εμφάνιση - προσωπικό γούστο" είναι διαφορετικός για τον καθένα (π.χ. σε μένα δεν αρέσουν τα πλαστικά κοντάκια - άλλοι τα προτιμούν, άλλος θεωρεί τα κοντά μικρού μεγέθους όπλα πιό ευκολομεταχείριστα ενώ άλλος προτιμά τα μακρύκαννα και πιό ογκώδη κ.ο.κ.) αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κάθε επιλογή μας. Τι κι άν οι ειδικοί και μη εκθειάζουν το τάδε μοντέλλο της δείνα εταιρείας που είναι αντικειμενικά αξιόλογο και άριστο  άν σε σένα δεν αρέσει ούτε η όψη ούτε το κράτημά του; Ακόμα κι αν δεν τίθεται θέμα χρημάτων και το αγοράσεις  ποτέ δεν θα αισθάνεσαι αληθινά άνετα μ' αυτό και θα θέλεις να πάρεις κάτι άλλο. Μπορώ π.χ. να σου απαριθμώ για ώρα τα πλεονεκτήματα και την ποιότητα που έχει ένα όπλο της Weihrauch σε λογική τιμή - όταν όμως το δείς και το επωμίσεις μπορεί να μην σου αρέσει καθόλου.
          Όσο για την απόσταση χρήσης των ανοιχτών σκοπευτικών η άποψή μου διαφέρει λίγο από του φίλου stealth - η χρήση τους δεν περιορίζεται λόγω απόστασης  αλλά λόγω αλλαγής του μεγέθους του στόχου σ' αυτήν. Δεν μπορούμε να σημαδέψουμε με ευκολία ένα κέρμα στα 20 και βάλε μέτρα (παράδειγμα) γιατί μπορεί να μην το βλέπουμε κάν, ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού όμως μπορούμε να το στήσουμε στα 30-40 m και να του αλλάξουμε τα φώτα. Μη έχοντας διόπτρα  όταν επιθυμώ να ρίξω σε μια κάπως μεγαλύτερη απόσταση  φτιάχνω έναν στόχο με μεγαλύτερο μέγεθος  από τους συνήθεις  (με μεγαλύτερη διάμετρο κύκλου) κι έτσι κάνω τη δουλειά μου χωρίς να δυσκολεύμαι να διακρίνω τι σημαδεύω. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση της διόπτρας  αλλά για αρχή (ή στην ανάγκη έστω) μας κάνουν και τα ανοιχτά σκοπευτικά.
          Είναι αλήθεια πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να δώσουμε ακριβή εικόνα των όσων εννοούμε  με τα γραφόμενά μας και μόνο -  το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να βρεθούμε κάπου (όπως το κατάφεραν οι φίλοι μας πρό λίγων ημερών) ώστε η όλη συζήτηση να γινόταν με παράλληλη επίδειξη και χρήση του κάθε τύπου όπλου και των παρελκομένων του.
                        Φιλικά,
              Κώστας




Αποσυνδεδεμένος Einhorn

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 2167
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #14 στις: 22 Μαΐου, 2008, 20:47:11 μμ »
Θα πρότεινα στους συντονιστές το παρόν θέμα όντως να μεταφερθεί στο "Εισαγωγη στον κοσμο του Αεροβολου". Είναι πολύ όμορφο θέμα έτσι όπως αρχίζουν οι απαντήσεις να έρχονται, και θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς στο μέλλον. Ας μπορούν να το βρούν εύκολα!
Θα εκφράσω μια γνώμη που συμπτωματικά τριγύριζε χθές στο μυαλό μου.

Ένα μόνο φτάνει, όποιο αεροβόλο και να αγοράσεις μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να κάνεις τα εξής:
   α) Να σου αρέσει. Η τιμή δεν έχει σημασία. Μπορεί να είναι φθηνό, μπορεί να είναι ακριβό, αν σου αρέσει θα το πάρεις, σήμερα ή σε ένα χρόνο. Μόνο πρίν αποφασίσεις να πας να δείς από κοντά πολλά. Ας αρχίσει η οπτική έρευνα από το διαδίκτυο. Η μάρκα δεν έχει σημασία, σημασία έχει να αγαπήσεις το πρώτο σου αεροβόλο, και αν το χρησιμοποιήσεις αναπόφευκτα θα το αγαπήσεις.
   β) Να το εξαντλήσεις χρηστικά. Με αυτό το τρόπο θα καταλάβεις ποιά ήταν τα προτερήματα αυτού του αεροβόλου και ποιά τα μειονεκτήματα. Και τα συμπεράσματα σου θα είναι και πρακτικά και ουσιαστικά, δηλαδή επί της ουσίας θα ξέρεις αν του λείπει η δύναμη, η ευστοχία και πρακτικά αν είναι βαρύ, μακρύ κ.τ.λ. Σκεφτείτε το, έχω διαβάσει πολλές φορές από μέλη του forum για το αεροβόλο των παιδικών τους χρόνων που κατά πάσα πιθανότητα ήταν του πατέρα τους. Τότε δε υπήρχε καμία απολύτως επιλογή, και όμως αυτό που έμεινε ήταν η αγάπη για αυτό τον κόσμο, τον κόσμο του αεροβόλου.
   γ) Μη βιαστείς να αγοράσεις σύντομα δεύτερο και τρίτο. Εγώ το έκανα και τελικά χρησιμοποιώ κυρίως το ένα και μόλις πρόσφατα γνώρισα την αξία του καθενός από τα τρία που έχω. Επένδυσα χρήματα για κάτι που έμεινε πολύ καιρό στην αναμονή.
   δ) Προσπάθησε να είναι όσο πιο νόμιμο γίνεται γιατί θα είναι το πρώτο και μια κακή πρώτη εμπειρία μπορεί να σε διώξει από το χόμπυ.

Συμπέρασμα μου… Το πρώτο αεροβόλο πρέπει απλά να σου αρέσει, να το ερωτευτείς. Το δεύτερο, ίσως και το τρίτο θα είναι το σωστό για σένα. Ότι και να διαβάσεις, όσα και να μάθεις. Αλλιώς όλοι εδώ θα είχαμε τα ίδια αεροβόλα.

STF