Εγω έχω παρατηρήσει σε διοπρα οτι με την παραλαξη στο 0 δηλαδή τέρμα βιδωμένο σε συγκεκριμένο φόντο το σταυρόνημα φαίνεται καθαρά μόλις αλλάζω φόντο και λιγο απόσταση (ούτε μισό μετρο) τότε το σταυρόνημα θολώνει και αν ξεβιδώσω την ρύθμιση της παραλαξης τα πράγματα γίνονται χειρότερα... Αυτο που διόρθωσε την κατάσταση ήταν το λιγότερο ζουμ και μια μικρή αλλαγή του ματιού στον πίσω φακό της διόπτρας. Επίσης μεγάλη εντύπωση μου έκανε οτι όταν είχα και τα δυο μάτια ανοικτά μπορούσα να δω το σταυρόνημα καθαρά χωρίς να θολώνει εύκολα. Βέβαια όταν εφτει το φως το σταυρωνημα ειναι δύσκολο στην εστίαση έως αδύνατο. Στα 20κατι μέτρα βολεύομαι με χ9 ζουμ γιατι στο χ12 η εστίαση ειναι παλούκι. Ειναι φυσιολογικά όλα αυτά ή κάνω κάπου λάθος?
αν η διοπτρα ειναι εστω μιας αποδεκτης ποιοτητας,ρυθμισμενη σωστα και εσυ τοποθετημενος σωστα,γνωμη μου ειναι οτι δεν θα επρεπε να συμβαινουν αυτα που αναφερεις.
το ματι δεν το μετακινουμε ποτε σε σχεση με τον προσοφθαλμιο φακο. το καθαρισμα που επιθυμεις κατα την διαρκεια των βολων θα ελθει ρυθμιζοντας την παραλλαξη μονο και το ζουμ βεβαια αναλογα την αποσταση. τον προσοφθαλμιο τον ρυθμιζουμε μια φορα στην αρχη και τον αφηνουμε στην ησυχια του. θα πειραχτει μονο απο αλλον σκοπευτη (δεν εχουμε ολοι τα ιδια ματια..) ,η' αν αλλαξει κατι στο ματι σου στην πορεια (καποια μεταβολη σε τυχον μυωπια,πρεσβυωπεια,αστιγματισμο,αλλαγη φακων,με η' χωρις γυαλια,κλπ,κλπ).
αν παρατηρηρησεις βιντεο και φωτο απο αγωνες θα δεις οτι μεγαλη μεριδα σκοπευτων χρησιμοποιουν ενα ελαστικο καλυμα του πισω φακου,μια προεκταση ουσιαστικα, που σκοπος του ειναι αυτος ακριβως. να μην αφηνει το ματι να μετακινηθει(συμπληρωματικα δεν αφηνει και φως/ανακλαση να περασει). το τοποθετει παντα στην ιδια θεση,οποτε και λαθος παραλλαξης να υπαρχει,τουλαχιστον ειναι παντα το ιδιο και δεν εχει επιπτωσεις στην σκοπευση.
σε μεγαλες μεγενθυσεις ακομα και καλα οπτικα (οχι τα κορυφαια,ας πουμε μεσης προς καλης ποιοτητας)θολωνουν καποια στιγμη,μην σε ανησυχει υπερβολικα αυτο.
με ψαξιμο και υπομονη θα το βρεις...