Πολύ διαφωτιστικό θέμα για τις διόπτρες. Μπράβο σε όσους έχουν γράψει τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ένα θέμα που δεν έχει θιχτεί (εδώ τουλάχιστον), και μια συναφή ερώτηση:
Αν κάποιος δεν ασχολείται με field target και προφανώς δεν κυνηγάει με αεροβόλο αφού απαγορεύεται, γιατί να πάρει διόπτρα με mil dot? Η μάλλον, για το κάνω πιο συγκεκριμένο το ερώτημα και να απαντιέται πιο εύκολα, κάποιος που κάνει σκοποβολή bench-rest, άντε και μη σοβαρή σκοποβολή για να χτυπάει κουτάκια κλπ σε τι θα του χρειαστεί το mil-dot?
Από κάποια πράγματα που διάβασα, οι "επαγγελματίες" του bench-rest προτιμούν σταθερή μεγέθυνση (όπως έχει ειπωθεί), x30 και πάνω, και το σταυρόνημα το θέλουν όσο πιο λεπτό γίνεται, με κάποιους να προτιμούν και με κενό στο κέντρο, και σίγουρα όχι με mil-dot καθώς το πάχος των κουκίδων δεν βοηθάει. Χωρίς να έχω ρίξει ποτέ με διόπτρα, και από την μικρή μου εμπειρία με ανοιχτά σκοπευτικά στα 9-10m, νομίζω έχει λογική όλο αυτό.Το πιο δύσκολο για μένα είναι να στοχεύω στο ίδιο ακριβώς σημείο, το οποίο με τα χοντρά ανοιχτά σκοπευτικά και την μυωπική μου όραση είναι μπελάς. Με μια διόπτρα όμως με μεγάλη μεγέθυνση, και πολύ λεπτό σταυρόνημα που θα μπορείς με ακρίβεια να επιλέγεις σε πιο σημείο θα το βάζεις (με την όποια απόκλιση/δυσκολία λόγω αστάθειας/μεγέθυνσης κλπ) θα μπορείς να επιτύχεις (θεωρητικά) πιο "καλές" βολές (γκρουπ/κέντρο).
Αν κάποια στιγμή αποφασίσω (το πορτοφόλι μου πιο σωστά) να πάρω διόπτρα, η οποία θα είναι για bench-rest και χαζό-σκοποβολή μάλλον δεν θα είναι με mil-dot και θα διαβάσω λίγο ακόμα για τα μειονεκτήματα του ζουμ για να αποφασίσω αν θα πάρω κάποια 4-9/12/16 ή με σταθερή μεγέθυνση αν και δεν έχω δει κάποια με σταθερή στο x12 ή λίγο μεγαλύτερη στα χρήματα που κοιτάω.