- H χρήση αεροβόλου στην ύπαιθρο χωρίς κυνηγετική άδεια μπορει de facto να θεωρηθεί λαθροθηρία. Αν υποθέσουμε οτι το κυνηγι με αεροβόλα είναι νομιμο και εγω λαθροθήρας τι καλύτερο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ως προκάλυμμα απο μερικους διεσπαρμένους χαρτινους , τενεκεδένιους η FT στοχους στην περιοχή που ξερω ότι κρατα πουλια....
- η χρήση αεροβόλου ακομα και σε ιδιόκτητο χωράφι είναι παράνομη. Για κλειστο χώρο δεν γνωρίζω αλλα φανταζομαι δεν υπάρχει και πρακτικό θέμα εφοσον το όπλο δέν ακουγεται πολύ (π.χ ολυμπιακά αεροβόλα κλπ). Η χρηση παρελκομένων είναι παράνομη παντού.
- Συμφωνω απόλυτα με τον dotUser ότι τα αεροβόλα θα πρέπει να απεμπλακούν τελείως απο την ΣΚΟΕ. Το εργο έχει ξαναπαιχτεί και σε άλλα αθλήματα όπου η επίσημη ομοσπονδία (ΕΛΠΑ κλπ) με τα χρόνια μετατρέπεται σε ένα γραφειοκρατικό - αντιδραστικό μηχανισμο βολέματος ημετέρων που ελάχιστα αγαπούν και ενδιαφέρονται για το άθλημα - ενδιαφέρονται όμως πολυ για την βολή τους. Οταν προ καιρου προσπάθησα να βγάλω άδεια για Οφθαλμίδιο για τα αεροβόλα μου η Αστυνομία -όπως όφειλε εκ του νόμου - μου ζήτησε βεβαίωση απο το σύλλογό μου (πυροβόλων) οτι το αεροβόλο ειναι καταάλληλο για running target κλπ. Και ενω δεν είχα πρόβλημα απο τον σύλλογο να δημιουργησει και τμημα τετοιων αγωνισμάτων αρκει να έπαιρνα βεβαίωση απο την ΣΚΟΕ εκει μίλησα τηλεφωνικά με ένα βαριεστημένο και αγενή τύπο ό οποίοςο οποίος μου απέκλεισε πρακτικά την χορήγηση πιστοποιητικού (που ξέρουμε εμεις που θα χρησιμοποιείς το αεροβόλο σου.... καλα στείλε αποδεικτικά αγορας και SN του όπλου και θα δουμε αλλα εμεις δε δίνουμε πιστοποιητικά κλπ). Μάλιστα σκόπιμα επηρρεάζουν τους νομοθέτες να επιτρέπουνμόνο αγωνισματα της ISSF των οποιων η ΣΚΟΕ αποτελει τον εν Ελλάδι αντιπ΄ροσωπο. Ισως η λύση θα ήταν η ιδρυση μιας άλλης ομοσπονδίας αεροβόλων που θα περιελάμβανε όλα τα αθλήματα αεροβόλου η οποία θα ήταν παρουσα στην τροποποίηση του νομου του 93 περι όπλων.
Σωστά όλα τα παραπάνω γραφόμενα από τον Stealth (ως συνήθως). Απλά θέλω να καταθέσω την αποψή μου καθώς λόγω ενασχόλησης μου με το αεροβόλο ως ερασιτέχνης σκοπευτής, επίδοξος κυνηγός και ως πρώην επαγγελματίας σε σχετικη επιχείρηση ότι τα αεροβόλα για να προκόψουν στην Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερωθούν από πολλές κατευθύνσεις.
1. Σκοπευτικά θα πρέπει σίγουρα να αποφευχθεί η ΣΚΟΕ προκειμένου να ανθίσει το FT ΠΑΝΤΟΥ και σε χώρους εντός της φύσης όπως σε όλο τον κόσμο. Τυχόν αναμιξης της ΣΚΟΕ σας προκαταβάλω ότι θα γυρίσει τις εξελίξεις πίσω και στους υπόλοιπους τομείς (κυνήγι εμπόριο κλπ). Λόγω των παραπάνω πιστευω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι οι προσπάθεια κάποιων μελών να ακολουθήσουν τον δρόμο μεσω ΣΚΟΕ είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ λαθος και επικίνδυνη. Πιθανόν να είναι καλοπροαίρετη λόγω αγνοιας αλλά δεν παυει να είναι λαθεμένη ως επιλογή.
2. Το κυνήγι είναι επιθυμητό όπως έχετε δει από την πληθώρα των μελών του forum αλλά και πελατών με τους οποίους έχω ελθει σε επαφή όσο ήμουν σχετικός επαγγελματίας. Αυτό από μόνο του αρκεί καθώς αποτελεί αίτημα πολιτών και χρηστών αεροβόλου. Ταυτόχρονα είναι συγκριτικά οικολογικό και σαφέστατα "ποιο κυνήγι" ενώ ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκτελείται προσφέρει δυνατότητα παρατήρησεις της φύσης. Φυσικά όπως καθε τι θα πρέπει να διέπετε από κανόνες.
3. ΕΜΠΟΡΙΟ ... εδώ η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ! Η πλέον αναχρονιστική και παραλογη νομοθεσία παγκοσμίως η οποία δημιουργεί απίστευτους φραγμούς τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους υποψήφιους χρήστες πελάτες. Οι δυσκολίες στις εισαγωγές είναι ο πλέον ανασταλτικός παραγοντας επενδύσεων και σαφέστατα μείωσης της Ελληνικής αγοράς. Να μην αναφερθώ στο θέμα των τιμών που όπως θα έχετε διαπιστώσει ξεχωρίζουν χαρακτηριστικά από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαικών αγορών προς τα επάνω. Η πλήρης απαγόρευση όλων των σκοπευτικών βοηθημάτων (προτόγνωρη παγκοσμίως επίσης) ελαχιστοποιεί τις δυνατότητες χρήσης των πλέον αξιόπιστων αεροβόλων όπλων καθώς χωρίς αυτά δεν μπορεί καποιος να εκμεταλλευτεί ουτε το 10% των δυνατοτήτων τους. Κανένας τομέας αθλητικός ή σε σχέση με χόμπυ δεν ανθισε χωρίς τους επαγγελματίες αλλά ουτε και δημιουργησε υγιες επαγγελματισμό - ανταγωνισμό όσο έμεινε εγκλωβισμένος από νομοθετικούς περιορισμούς και αλλες αγγιλώσεις.
Η εξέλιξη λοιπόν θα προκύψει με την εξής σειρά κατα σειρά προτεραίοτητας και σημασίας ως παρακάτω:
1. Αλλαγή της νομοθεσίας περί όπλων, με ξεχωριστή αναφορά σε πλήρη απελευθέρωση διαδικασιών εισαγωγής, διάθεσης και χρήσης αεροβόλων όπλων και σκοπευτικών στα πρότυπα της Ευρώπης. Τυχόν διαβάθμιση ή περιορισμοί χρήσης ανάλογα με δύναμη διαμέτρημα κλπ (αν και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχουν) δεν θα σταματούσαν διόλου την ευχαρίστηση του χρήστη με τον όρο να υπάρχουν οι δυνατότητες με σχετικές διαδικασίες απόκτησης του επιθυμητού αεροβόλου αλλης ισχύως κλπ
2. Κυνηγετική χρήση και σκοπευτική χρήση στα πρότυπα του FT σε χώρους ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ σκοπευτήρια ΣΚΟΕ (αν ούτε και τέτοια υπάρχουν στην Ελλάδα) ταυτόχρονα. Οι όροι διεξαγωγής του κυνηγιού και της σκοποβολής μπορούν να συμφωνηθούν στην πορεία. Αλλωστε υπάρχουν δεδομένα - πρότυπα αλλων ευρωπαικών χωρών.
Βάση των παραπάνω δεν υφίσταται λόγος διαφωνιών πέρα από την συνήθη μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών ασχετα με το μέσο εξασκησης της θήρας. Σε αυτές τις διαφωνίες όμως το μέσω δεν έχει σημασία. Εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμιγώς ως σκοπευτικό ή κυνηγετικό κατα επιθυμία του χρήστη, μπορεί ο χρήστης να καθορίσει τον τρόπο χρήσης για τον εαυτό του. Τα δικαιώματα χρήσης τα καθορίζει η εκάστοτε νομοθεσία και τυχόν παραπονά - διαφωνίες θα πρέπει να αφορούν αυτήν και όχι τον νόμιμο χρήστη και το μέσο (αεροβόλο).