Μπορεί κάποιος να μου πει, τελικά, πως μπορούμε να βγάλουμε άδεια για διόπτρα? Ισχύουν αυτά που γράφονταν παλιότερα ότι δεν γίνονται επίσημα αθλήματα από την ΣΚΟΕ που απαιτούν διόπτρα?
Από την νομοθεσία, που έχω ξεψαχνίσει και έχω περάσει όλες τις αναθεωρήσεις μέχρι την τελευταία, χωρίς να είμαι νομικός, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο παράθυρο για τα αεροβόλα. Αν και έχουν προσθέσει τα εξής αλληλοσυγκρουόμενα εδάφια:
ια. Εξάρτημα όπλου είναι κάθε συμπληρωματικό αυτοτελές στοιχείο, το οποίο είναι τοποθετημένο ή προσαρμόζεται σε αυτό και δεν είναι απαραίτητο για την λειτουργία του.
Δηλαδή και τα σκοπευτικά και οι διόπτρες θα μπορούσε κάποιος λογικά σκεπτόμενος να πει. Και στην συνέχεια έρχεται αυτό:
6. Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου:
δ. Εξαρτήματα όπλου.
Αλλά φυσικά όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές υπάρχει και αυτό:
3. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται επίσης:
γ. Σκοπευτικές διόπτρες όπλων και πάσης φύσεως σκόπευτρα, ως και εξομοιωτές σκοποβολής.
Θα είχε ίσως νόημα, μια συλλογική κίνηση, μάλλον από την ΣΚΟΕ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να γίνει μια μικρή αναθεώρηση στο νόμο που να εξαιρεί ή να διευκολύνει την άδεια αγοράς διόπτρας για χρήση σε αεροβόλο. π.χ. θα μπορούσε να αλλάξει αυτό:
3. Για την κατοχή αεροβόλων όπλων και τυφεκίων αλιείας δεν απαιτείται άδεια. Απαγορεύεται η κατοχή τους από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
σε κάτι σαν αυτό:
3. Για την κατοχή αεροβόλων όπλων και εξαρτημάτων σκόπευσης αυτών, καθώς και τυφεκίων αλιείας δεν απαιτείται άδεια. Απαγορεύεται η κατοχή τους από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Πάντως διαβάζοντας τον νόμο για την κατοχή όπλων, στην παράγραφο 2 (και αλλού) αναφέρεται σε πυροβόλα όπλα και στις σκοπευτικές διόπτρες που προορίζονται για αυτά, ενώ στην 3η παράγραφο αναφέρεται σε αεροβόλα όπλα και "ψαρο-τυφέκια" ξεχωριστά, δίνοντας μου την αμυδρή εντύπωση ότι ο νομοθέτης ήθελε αρχικά να εκδίδονται άδειες για τις διόπτρες των πυροβόλων. Πάντως στο νόμο αναφέρεται γενικά σε σκοπευτικά όπλα, τα οποία ορίζονται από την ΣΚΟΕ! Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, όταν γράφηκε ο νόμος νομίζω τα αεροβόλα δεν είχαν ράγες για διόπτρες
Αν θέλετε μπορώ να ανεβάσω τον νόμο στην τελική του μορφή. Δεν έχω γράψει μόνο τα θέματα του στρατού γιατί...βαρέθηκα και... δεν μας/με αφορούν...
Αναμένω τις απαντήσεις σχετικά με τα αθλήματα της ΣΚΟΕ και αν δεν είναι εκτός θέματος (πάρα πολύ, γιατί είναι) θα εκτιμούσα και μια σύντομη περιγραφή του πως και τι απαιτείται για να γραφείς σε σκοπευτικό όμιλο αν μπορώ έτσι να έχω άδεια διόπτρας. π.χ. Πάω με το αεροβόλο μου και λέω ήρθα, κάντε στην μπάντα ρίχνω!

Ευχαριστώ και συγνώμη για το "σεντόνι",
Δημήτρης