Αποστολέας Θέμα: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου  (Αναγνώστηκε 371441 φορές)

Αποσυνδεδεμένος iraklis2010

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 1459
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #270 στις: 12 Ιουνίου, 2012, 20:22:59 μμ »
Φιλε Τακη θα ξεκινησω τελειως αναποδα και θα σε πληροφορησω οτι το κυνηγι με αεροβολο ειτε LIGHT ειτε MAGNUM  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  στην Ελλαδα.
Η αγορα αεροβολου δεν χρειαζεται αδεια η δηλωση στην αστυνομια(τουλαχιστον ακομα).
Για το αεροβολο που ενδιαφερεσαι θα σου ελεγα απλα οτι υπαρχουν πολυ καλιτερα στα λεφτα του, επησεις πριν προβεις στην αγορα αεροβολου θα σου προτεινα να διαβασεις στο Φορουμ οχι μονο για το Stoeger αλλα και για αλλα οπλα βλεπε(HW, COMETA,SLAVIA).
Κανεις δεν βγηκε χαμενος ''διαβαζωντας και αγοραζωντας'' αντιθετως καποιοι βγηκαν χαμενοι ''αγοραζωντας και διαβαζωντας'' ;)

thanks ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. ΑΠΛΑ ΣΤΗΡΙΧΤΙΚΑ ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ SILENT ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ KAI STO OTI EINAI SXETIKA  ΔΥΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΞΟΣΟΥ ΤΟΥ ΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ 189Ε ΜΕ ΔΙΟΠΤΡΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.... ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ , ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ? ΑΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙ ? ΤΙ ΘΑ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΜΕ ΣΠΑΣΤΗ ΚΑΝΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Ή ΠΛΑΙ ??? ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ CUSTOM ΑΕΡΟΒΟΛΑ ΜΕ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 5,5 ΚΑΙ ΠΟΠΥ ΔΥΝΑΤΑ. ΑΥΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ???
Πρωτα απο ολα πρεπει να βαλεις τα πραγματα σε μια σειρα.Τι ακριβως ζητας απο ενα αεροβολο,ποσα χρηματα διαθετεις,ανοικτα σκοπευτικα η διοπτρα,ελατηριο η προσυμπιεσμενο, 4,5  5,5  6,35 υπαρχουν πολλα ερωτηματα τα οποια εξαρτωνται απο το πρωτο ερωτημα,τι ζητας απο το οπλο σου, και τι ειδος σκοποβολης σε ενδιαφερει.
Για ταχυτητες που δινουν οι εταιριες μην δινεις σημασια και πολυ γιατι γινωνται με πολυ ελαφρια βληματακια και τα οποια δεν θα χρησιμοποιησεις ποτε.
Δεν ξερω αν βρισκεσαι Γερμανια και ερθεις Ελλαδα, αλλα να ξερεις οτι αν αγορασεις απο εκει εχουν οριο δυναμης τα 6 ποδολιβρα και κομενο ελατηριο.Για αδεια στην εισοδο δεν νομιζω να χρειαζεται αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
Φιλε Τακη κατσε διαβασε και για τα ελατηρια και για τα προσυμπιεσμενα να καταλαβεις τις διαφορες και στον τροπο λειτουργειας καθε συστηματος που θα σε βοηθησει να διαλεξεις προς τα που θα πας.
Φιλικη συμβουλη..............ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ.
ΑΕΤΣ ΕΠΛΑΣΤΑ ΑΣΟΝ ΘΕΟ
ΑΕΤΣ ΣΗ ΓΗΝ ΕΒΡΕΘΑ
ΚΑΜΙΑΝ ΚΙ ΠΟΥΣΜΑΝΕΨΑ
ΠΟΝΤΙΟΣ ΝΤΕ ΓΕΝΝΕΘΑ

HW  90  5,5 LAZAGLIDE BY DRAGON WALNUT BY HERCULES
DIANA 48 4,5 HANDMADE STOK IROCO BY HERCULES
SLAVIA 630 4,5  WALNUT BY HERCULES.....LAZAGLIDE AND VENOM  BY DRAGON

Αποσυνδεδεμένος diana350magnum

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 2158
  • Cricket kalibrgun 5.5 (κουασιμόδος).
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #271 στις: 12 Ιουνίου, 2012, 20:31:03 μμ »
Φίλε takis_pm καλώς όρισες. Μέσα στο forum θα βρείς όσες απαντήσεις χρειάζεσαι για ότι σε ενδιαφέρει και σε απασχολεί. Το να κάνεις καταιγισμό ερωτήσεων και να περιμένεις μέσα σε δύο αράδες να βρείς την λύση δε νομίζω να είναι ότι πιο σωστό. Επίσης αν θέλεις γράφε με Πεζά γιατί φαίνεται πως φωνάζεις.
Ουδείς χειρότερος εχθρός του ευεργετηθέντος...

Προσοχή στα μοναχικά κοπρόσκυλα...!

Αποσυνδεδεμένος CloudZero

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 1
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #272 στις: 21 Ιουνίου, 2012, 14:14:38 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.
Εντελώς αρχάριος και εγώ στον κόσμο του αεροβόλου. Κόλησα το μικρόβιο ρίχνοντας με ένα gamo ενός φίλου (παρόλο που τις περισσότερες βολές τις έστειλα στο gamo του καραγκιόζη :P)
Αποφάσισα λοιπόν να αποκτήσω και εγώ το δικό μου οπλάκι. Μετά απο ψάξιμο και δίαβασμα στο πολύ καλό αυτό forum κατέληξα να κινηθώ και εγώ προς Weihrauch. Σκεφτομαι συγκεκριμένα για το HW 90 που είναι gas ram. Βλέπω όμως ότι οι περισσότεροι προτιμούν τα αεροβόλα ελατηρίου οπότε δεν ξέρω αν πράτω σωστά.
Θα το χρησιμοποιήσω για σκοποβολή και πέρα απο απλούς στόχους, θέλω να ρίχνω και σε ντενεκεδάκια και μπουκάλια καμιά φορά , οπότε είναι προτιμότερο να επιλέξω 4.5, ή 5.5?

Ευχαριστώ προκαταβολικώς :)

Αποσυνδεδεμένος accuracy lover

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3021
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #273 στις: 21 Ιουνίου, 2012, 16:39:22 μμ »
                Καλώς ήρθες στο forum φίλε CloudZero.  Μιάς και δηλώνεις αρχάριος στον κόσμο του αεροβόλου πολύ καλά κάνεις και το "ψάχνεις" πρίν να προβείς στην πρώτη σου αγορά. Δεν γνωρίζω τις προσωπικές προτιμήσεις σου ή το είδος σκοποβολής που σε ενδιαφέρει αλλά ούτε και τα κριτήρια που σε ώθησαν να στραφείς πρός το HW 90 σαν πιθανή επιλογή. Λαμβάνοντας υπ' όψη την συνήθη συμπεριφορά όλων των "νέων" στο αεροβόλο ανθρώπων (ένα στάδιο που περάσαμε όλοι μας κάποτε) θα έλεγα πώς σε ενδιαφέρει η μέγιστη δύναμη, μέγιστη ταχύτητα, ισχύς και τα σχετικά - κάτι γνωστό στην "αργκό" των όπλων σαν "μαγκνουμίτιδα". Θεωρώ υποχρέωσή μου να σου παραθέσω μερικες απόψεις με την μορφή συμβουλής/φιλικής παραίνεσης έστω κι άν δεν ληφθούν υπ' όψη.
       Το HW 90 ζυγίζει 4 κιλά κι έχει μήκος (με την κάννη των 50 cm) 116 περίπου εκατοστά - δεν είναι ούτε ελαφρύ, ούτε μέσου βάρους και οι διαστάσεις του μόνο μικρές δεν είναι. Άν προσθέσεις μια τηλεσκοπική διόπτρα και μια μονοκόματη βάση (απολύτως απαραίτητη στο όπλο αυτό) το σύνολο μπορεί να φτάσει άνετα τα 4,5 κιλά και βάλε. Άν έχεις σκοπό να το στηρίζεις πάντα σε βάσεις και στηρίγματα δεν θα έχεις πρόβλημα, άν αποφασίσεις όμως να ρίχνεις κρατώντας το στα χέρια θα κουραστείς γρήγορα και θα το βάλεις στην άκρη.
       Είναι το δυνατότερο εργοστασιακό αεροβόλο της εταιρείας αυτής (εκτός των προσυμπιεσμένων) και το σύστημα του gas ram έχει λιγότερους κραδασμούς κατά τις βολές με αντίτιμο όμως την μεγαλύτερη δύναμη που πρέπει να ασκήσει ο χειριστής του για την κάθε όπλιση. Μια δύναμη που δεν αναλογεί με αυτή των ελατηρίων και ίσως κουράζει πιό γρήγορα ελαττώνοντας την όρεξη για πολλές βολές. Η δύναμή του (για την οποία και θα το προτιμήσει ο αγοραστής του) είναι πρακτικά μη ωφέλιμη στο διαμέτρημα των 4,5 mm γιατί σε τέτοια επίπεδα ταχυτήτων οι περισσότερες βολίδες της αγοράς κινούνται πολύ κοντά σε υπερηχητική ταχύτητα με συνέπεια να μην έχει την ακρίβεια που θέλεις ή αυτή που μπορεί να επιτύχει το όπλο. Το HW 90 το παίρνεις σε διαμέτρημα 5,5 mm ή και 6,35 mm - όχι σε 4,5 mm (εκτός άν σκοπεύεις να του "ρίξεις" την δύναμη κάνοντάς το πιό αδύναμο - πράγμα που δεν έχει ουσιαστικό νόημα, να αγοράζεις ένα "δυνατό" αεροβόλο και μετά να του ελαττώνεις τη δύναμη μόνο και μόνο για να έχει μια αξιοπρεπή βλητική συμπεριφορά). Άν είσαι αποφασισμένος για την απόκτησή του με το καλό να το πάρεις αλλά σε 5,5 mm - το 4,5 mm ξέχνα το.
       Η "δύναμη" ενός αεροβόλου δεν έχει πάντα άμεση συνάρτηση με την ακρίβειά του ούτε συμβαδίζει απαραίτητα η μία με την άλλη - όταν το καταλάβεις και το συνειδητοποιήσεις αυτό θα δείς τα πράγματα με άλλη ματιά.
        Δες και το HW 95 της ίδιας εταιρείας που είναι φθηνότερο, ελαφρύτερο, πιό συμπαγές, αρκετά δυνατό και πολύ ακριβές για κάθε χρήση, ειδικά στο διαμέτρημα των 4,5 mm που το προτείνουν οι περισσότεροι. Σαν πρώτη επιλογή για αρχάριο σου συστήνω το HW 50S πάλι στα 4,5 mm που είναι κατά τη γνώμη μου το "απόσταγμα" πολλών ετών εμπειρίας του εργοστασίου αυτού στα αεροβόλα - δεν είναι το δυνατότερο (ο λόγος που το προσπερνούν βιαστικά όσοι κυνηγούν τις "επιδόσεις") αλλά σίγουρα είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα αεροβόλα στον κόσμο.



Αποσυνδεδεμένος DELOS

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 25
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #274 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 15:54:38 μμ »
Χαιρετώ την παρέα του aerovolo.gr,

Ο λόγος που αποφάσισα να ζητήσω την συνδρομή σας είναι η αγορά πρώτου αεροβόλου, και λέω πρώτου γιατί αν και στην εφηβεία μου την δεκαετία του ’70 έχω ρίξει πάρα πολλές βολές με αεροβόλα, κανένα από αυτά δεν ήταν δικό μου.

Τώρα, το ζητούμενο είναι το εξής: Κατ’ αρχήν υπάρχει οικονομικό όριο των 400€. Το PCP το αποκλείω γιατί εκτός του ότι είναι εκτός οικονομικού ορίου στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να μπλέξω και με φιάλες και τα συναφή. Θέλω κάτι που σχετικά εύκολα και γρήγορα να μπορέσω να το ρυθμίσω και να έχω μία παραδεκτή ακρίβεια στις βολές. Οι αποστάσεις που θα ρίχνω δεν πιστεύω να ξεπερνούν τα 60-70 μέτρα. Η χρήση του όπλου θα είναι κυρίως διασκέδαση – σκοποβολή. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα του θορύβου γιατί το σημείο που κυρίως θα χρησιμοποιώ το όπλο είναι κατοικημένη περιοχή.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος βλέπω ότι το WEIRAUH HW 95 σε 4,5 mm με κάποια διόπτρα φαίνεται να πλησιάζει στα δεδομένα μου, δεν ξέρω όμως πως θα μπορούσα να αντιμετωπίσω τον θόρυβο.

Τέλος αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δίνω σίγουρα μεγαλύτερη σημασία στην ακρίβεια παρά στην δύναμη. Σε αυτό με επηρέασε πολύ ο accuracy lover του οποίου πολλά μηνύματα έχω διαβάσει τόσο εδώ όσο και στο e-artemis.

Σπύρος

Αποσυνδεδεμένος MASTORAS

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 7115
  • Πας μη Ελλην βαρβαρος
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #275 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 16:26:12 μμ »
Καλως ηρθες Σπυρο.
Καλη η επιλογη σου για το HW, αλλα αν θελεις πληρη ησυχια πρεπει να στραφεις στα προσυμπιεσμενα καθως τα ελατηρια βγαζουν τον περισοτερο ηχο απο τον μηχανισμο τους και οχι απο την κανη.
Βεβαια καλο θα ηταν να δοκιμασεις καποια πριν αγορασεις, μπορεις να ερθεις μεχρι το Σχιστο ΣΚ ή με καποιο αλλο μελος απο το φορουμ αν εισαι εκτυος Αθηνων.

ΑΟΦΑ

AA S400 MPR FT <<Ενδοξη Ελληνική Σημαία>>
HAMMERLI AR20 FT
FWB 603 pcp
AA S400 5,5
Diana 60 <<by blackxx>>
HW 77 4.5
Umarex 850pcp 4.5

Αποσυνδεδεμένος oldtimer

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 1705
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #276 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 16:29:04 μμ »
μπορεις να δεις κι αυτο...

http://www.sportwaffen-schneider.de/product_info.php/cPath/40_1678_942_944_950/products_id/14204
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Αποσυνδεδεμένος DELOS

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 25
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #277 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 16:54:21 μμ »
Καλως ηρθες Σπυρο.
Καλη η επιλογη σου για το HW, αλλα αν θελεις πληρη ησυχια πρεπει να στραφεις στα προσυμπιεσμενα καθως τα ελατηρια βγαζουν τον περισοτερο ηχο απο τον μηχανισμο τους και οχι απο την κανη.
Βεβαια καλο θα ηταν να δοκιμασεις καποια πριν αγορασεις, μπορεις να ερθεις μεχρι το Σχιστο ΣΚ ή με καποιο αλλο μελος απο το φορουμ αν εισαι εκτυος Αθηνων.
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Δυστυχώς μένω Θεσσαλονίκη οπότε ο Σχιστός αποκλείεται στο άμεσο μέλλον. Ίσως κάποια φορά που θα επισκεφτώ την μητέρα μου και τον αδερφό μου.

Σχετικά με το θέμα του θορύβου σκεπτόμουν μήπως το συγκεκριμένο όπλο επιδέχεται την τοποθέτηση κάποιου εξαρτήματος στην κάνη που μειώνει αισθητά τον θόρυβο.

Σπύρος

Αποσυνδεδεμένος MASTORAS

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 7115
  • Πας μη Ελλην βαρβαρος
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #278 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 16:59:32 μμ »
Μπορεις να βαλεις με καποια μικρη πατεντα αλλα η μειωση θα ειναι περι το 20%

ΑΟΦΑ

AA S400 MPR FT <<Ενδοξη Ελληνική Σημαία>>
HAMMERLI AR20 FT
FWB 603 pcp
AA S400 5,5
Diana 60 <<by blackxx>>
HW 77 4.5
Umarex 850pcp 4.5

Αποσυνδεδεμένος DELOS

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 25
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #279 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 17:05:07 μμ »
μπορεις να δεις κι αυτο...

http://www.sportwaffen-schneider.de/product_info.php/cPath/40_1678_942_944_950/products_id/14204
Μου κάνει εντύπωση ότι δεν το βρίσκω στη Ελληνική αγορά.
Και από διόπτρα τι κάνω;
Σπύρος

Αποσυνδεδεμένος DELOS

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 25
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #280 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 17:09:30 μμ »
Μπορεις να βαλεις με καποια μικρη πατεντα αλλα η μειωση θα ειναι περι το 20%
Δηλαδή;

Αποσυνδεδεμένος MASTORAS

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 7115
  • Πας μη Ελλην βαρβαρος
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #281 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 18:11:48 μμ »
Ανοιξε την φωτο στο λινκ που εβαλε ο oldtimer για να δεις πως θα ειναι με σιγαστηρα. Το συγκεκριμενο μοντελο στο λινκ εχει αλλα δεν εχουν ολα.
Διοπτρα που θα αντεξει σιγουρα ειναι η leapers αλλα επισης και η hawke οι οποιες ειναι πιστοποιημενες για ελατηριο. Κανε την αρχη με το οπλο και τα υπολοιπα θα τα βρουμε.

ΑΟΦΑ

AA S400 MPR FT <<Ενδοξη Ελληνική Σημαία>>
HAMMERLI AR20 FT
FWB 603 pcp
AA S400 5,5
Diana 60 <<by blackxx>>
HW 77 4.5
Umarex 850pcp 4.5

Αποσυνδεδεμένος DELOS

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 25
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #282 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 19:08:12 μμ »
Ανοιξε την φωτο στο λινκ που εβαλε ο oldtimer για να δεις πως θα ειναι με σιγαστηρα. Το συγκεκριμενο μοντελο στο λινκ εχει αλλα δεν εχουν ολα.
Διοπτρα που θα αντεξει σιγουρα ειναι η leapers αλλα επισης και η hawke οι οποιες ειναι πιστοποιημενες για ελατηριο. Κανε την αρχη με το οπλο και τα υπολοιπα θα τα βρουμε.
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.
Κρίνεις συμφέρουσα την αγορά του πακέτου(όπλο-σιγαστήρας) από το συγκεκριμένο κατάστημα;

Αποσυνδεδεμένος MASTORAS

  • Συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 7115
  • Πας μη Ελλην βαρβαρος
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #283 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 19:13:02 μμ »
Ναι νομιζω οτι εχει μακραν καλυτερη τιμη.

ΑΟΦΑ

AA S400 MPR FT <<Ενδοξη Ελληνική Σημαία>>
HAMMERLI AR20 FT
FWB 603 pcp
AA S400 5,5
Diana 60 <<by blackxx>>
HW 77 4.5
Umarex 850pcp 4.5

Αποσυνδεδεμένος accuracy lover

  • Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 3021
Απ: Η σωστή επιλογή του πρώτου αεροβόλου
« Απάντηση #284 στις: 05 Σεπτεμβρίου, 2012, 21:29:28 μμ »

            Καλησπέρα φίλε DELOS και καλώς ήρθες στο forum. Εύχομαι καλή περιήγηση στα θέματά του.

     
        Αναφέρεις κάπου στο αρχικό μήνυμά σου πώς το υποψήφιο για αγορά αεροβόλο θα χρησιμοποιηθεί σε κατοικημένη περιοχή και κάπου αλλού πώς οι αποστάσεις βολής δεν θα ξεπερνούν τα 60-70 μέτρα.  Εννοείς κάποιον οικισμό με αραιή δόμηση; (εξοχικά, χωριό κλπ)  Το λέω γιατί σε κανονική πόλη δεν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες αποστάσεις χώρια που η σκοποβολή σε τέτοια περιβάλλοντα ενέχει μεγάλους κινδύνους (θέματα ασφαλείας, κίνδυνοι ατυχημάτων αλλά κυρίως νομικής φύσεως - ουσιαστικά και τυπικά η σκοποβολή εντός πόλεων απαγορεύεται).
 
       
       Στο θέμα του όπλου τώρα. Άν προέχει η απόλυτη ησυχία (πολύ χαμηλό ηχητικό ίχνος της βολής) τότε (όπως πολύ σωστά σε συμβούλεψε ο φίλος  MASTORAS) τα προσυμπιεσμένα (PCP) έχουν το προβάδισμα γιατί μπορούν να ρυθμιστούν σε διάφορα επίπεδα ισχύος και με την προσθήκη κατάλληλου εξαρτήματος γίνονται πρακτικά αθόρυβα. Εκτός της αγοράς του αεροβόλου (οι τιμές των καλών PCP είναι πιό υψηλές από αυτές των ελατηρίων) επιβαρυνόμαστε βέβαια με την αγορά όλων των απαραίτητων παρελκομένων (τρόμπα ή φιάλη, σωληνάκια και αντάπτορες γεμίσματος) αλλά το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.
 
        Άν απορρίψουμε τα προσυμπιεσμένα και στραφούμε στα ελατηρίου έχουμε τις εξής επιλογές.
 
      - Τουφέκια χαμηλής ισχύος (με χαμηλή αρχική ταχύτητα βολίδας) που δεν παράγουν υπερβολικό θόρυβο κατά την βολή και δεν απαιτείται οπωσδήποτε η προσθήκη εξτρά αξεσουάρ για ελάττωση του ήχου. Σε διαμέτρημα 4,5 mm και με ισχύ κοντά στις 6-7 ποδόλιμπρες (ταχύτητα βολίδας 170-180 m/sec) είναι πανεύκολα στην όπλιση, ελαφριά και πολύ ξεκούραστα για συνεχείς βολές σε όλες τις θέσεις σκόπευσης με τις ώρες...  Δεν έχουν την δύναμη για μεγάλες αποστάσεις αλλά από τα 5 έως τα 30 και κάτι μέτρα "ζωγραφίζουν" στην κυριολεξία - ότι τους λείπει σε ισχύ το αντισταθμίζουν σε ακρίβεια κι ευκολία όπλισης. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το κλασσικό HW 30S (από την ίδια εταιρεία) ή το Slavia 631.
 
      - Τουφέκια μεσαίας ή μεγάλης ισχύος (όπως το HW 95 που αναφέρθηκε αλλά και πολλά άλλα διαφορετικών βαθμίδων ποιότητας και τιμής). Ο κανόνας είναι πώς όταν ανεβαίνει η δύναμη ανεβαίνει και το επίπεδο των θορύβων κάθε είδους - μηχανικοί (από την κίνηση/εκτόνωση ελατηρίου & πιστονιού) και από την εκτόνωση του αέρα στο στόμιο της κάννης. Τα όπλα είναι βαρύτερα, πιό "ζόρικα" στην όπλιση (κουραστικά για πολύωρη χρήση) και για να "ησυχάσουν" κάπως χωρίς να ελαττώσουμε σκόπιμα την ισχύ τους (είναι "δώρον-άδωρον") πρέπει να προστεθεί το "ησυχαστήρι" και να "περιποιηθούμε" λίγο τον εσωτερικό μηχανισμό για να λειτουργεί ομαλότερα (αυτό γίνεται και με την συνεχή χρήση του όπλου, ο μηχανισμός "στρώνει" σιγά-σιγά σε σχέση με την αρχή). Σε σχέση με τα προσυμπιεσμένα θα ακούγονται περισσότερο ενώ με την "δύναμή" τους θα έχουν καλύτερη τροχιά βολής και στις μεγαλύτερες αποστάσεις.
 
      Μια άλλη επιλογή που υπάρχει αλλά δεν είναι ευρέως γνωστή ή διαδεδομένη στην πατρίδα μας είναι τα τουφέκια με ενσωματωμένη αντλία πολλαπλών συμπιέσεων. Στην αγορά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές από τις κατασκευάστριες εταιρείες, ουσιαστικά μιλάμε για Αμερικάνικα αεροβόλα (η μεγαλύτερη αγορά τους) ή σπανιότερα κάποια Κινέζικα (αντίγραφα παλιών Ιαπωνέζικων μοντέλλων που άφησαν εποχή παλιότερα). Δεν βρίσκονται κι εύκολα, ούτε είναι πολύ φθηνά αλλά πάλι δεν αγγίζουν τις τιμές των PCP. Είναι πολύ απλές κατασκευές, λειτουργούν με "τρομπαρισιές" (εμβολισμούς) της ενσωματωμένης τρόμπας τους που μπορούν να ποικίλλουν σε αριθμό (από 2 έως 8 συνήθως), γεμίζονται με μια βολίδα κάθε φορά, δεν έχουν καθόλου κραδασμούς, είναι πολύ ελαφριά, δεν έχουν και τις καλύτερες σκανδάλες ενώ έχουν τον ίδιο θόρυβο με τα προσυμπιεσμένα - μόλις μπεί το "εξάρτημα" γίνονται το ίδιο ήσυχα με εκείνα. Απαλλασόμαστε από φιάλες, τρόμπες κλπ, ο θόρυβος εξαφανίζεται αλλά το τίμημα είναι οι "τρομπαρισιές" (έχουν κι αυτές το ρόλο τους πάντως - με 2-3 εμβολισμούς της τρόμπας έχουμε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε άνετα σε κοντινές αποστάσεις 10-15 m, άν θέλουμε περισσότερη δύναμη για μακρύτερα τις κάνουμε 5 ή 6 και η ταχύτητα της βολίδας αυξάνεται ανάλογα). Παραδείγματα τέτοιων όπλων είναι τα Αμερικάνικα Sheridan (γνωστά στους παλιότερους από την δεκαετία του 80)  - η νεότερη έκδοση (BENJAMIN SHERIDAN 397 στα 4,5 mm) είναι αυτή:

       http://www.npapadakis.gr/product.php?products_id=151

        Μια άλλη προσέγγιση στο ίδιο θέμα (τα Κινέζικα αντίγραφα που λέγαμε) είναι αυτό:

      http://www.versandhaus-schneider.de/product_info.php/cPath/40_1678_790_106/products_id/23433

    Το αναφέρω με επιφύλαξη πάντως γιατί δεν ξέρω άν μπορεί να προσαρμοστεί (ρυθμιστεί) σε κανονικές προδιαγραφές μεγαλύτερης ισχύος απ' αυτές που λέει το Γερμανικό site και αναφέρονται στα όρια ισχύος της ελεύθερης αγοράς αεροβόλων στην Γερμανία (κάτω από 7,5 Joules = 5,5 ποδόλιμπρες).

       
        Άς μην παραβλέπουμε επίσης και τον θόρυβο από το χτύπημα της βολίδας στον στόχο - άν σημαδεύουμε χάρτινους στόχους σε μεταλλική βληματοπαγίδα (ή τενεκεδάκια, κονσερβοκούτια  ή άλλα παρόμοια αντικείμενα) μπορεί μέν η βολή να μην ακούγεται (και να μην ενοχλεί) αλλά θα ακούγεται ο ήχος του στόχου.