Αποστολέας Θέμα: Άδεια εισαγωγής αεροβόλου απο εξωτερικό  (Αναγνώστηκε 61126 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Thorin

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 2341
  • I shoot therefore I am
    • Σκοπευτική Λέσχη "ΖΕΥΣ"
Απ: Άδεια εισαγωγής αεροβόλου απο εξωτερικό
« Απάντηση #75 στις: 13 Αυγούστου, 2010, 19:57:43 μμ »
O νομος κανει αναφορα, αλλα συνηθως παρερμηνευεται...
Steyr LP-10 - FWB C55 --- Baikal IJ-35M
Diana mod.38 4,5 - Weihrauch HW77 4,5 - Umarex 850 4,5 - Gamo Shadow 640 4,5
S&W 586 6" - Walther CP99 - Daisy 44 6" & 8" - Crosman 357 4" & 8" - ΗW40PCA

Αποσυνδεδεμένος fanioles

  • Μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 40
Απ: Άδεια εισαγωγής αεροβόλου απο εξωτερικό
« Απάντηση #76 στις: 14 Αυγούστου, 2010, 15:42:47 μμ »
Ν 2168/1993 / Α-147 Οπλα-Πυρομαχικά-Εκρηκτικές ύλες-κλπ.θέματα
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ.2168.Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 1: ‘Εννοια όρων - ‘Εκταση εφαρμογής.

1. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου:
    α. Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα ή χημικές ουσίες ή ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά και ιδίως κάθε πυροβόλο όπλο, χειροβομβίδα και νάρκη κάθε τύπου, όπως και κάθε συσκευή που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα.
    γ. Αεροβόλα είναι τα όπλα που λειτουργούν με συμπιεζόμενο αέρα ή με χρήση διοξειδίου του άνθρακα και εκτοξεύουν σφαιρίδιο από μεταλλική, πλαστική ή άλλη ύλη.
    δ. Πυρομαχικά είναι τα πάσης φύσεως εφόδια βολής, ιδίως τα φυσίγγια πολεμικών τυφεκίων, αυτομάτων, πολυβόλων, πιστολιών και περιστρόφων, τα βλήματα βαρέων όπλων και πυροβολικού, καθώς και τα συστήματα, που αποτελούνται από εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είναι ή να βληθούν με όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς. Στην έννοια των πυρομαχικών περιλαμβάνονται και τα ενεργά επί μέρους στοιχεία αυτών (καψύλλια, κάλυκες, βολίδες, βραδύκαυστα υλικά κ.λ.π.), καθώς και τα φυσίγγια βλαπτικών χημικών ουσιών.

2. Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα:
    α. Σιγαστήρες, που τοποθετούνται σε οποιοδήποτε όπλο.
    β. Συσκευές ή εγκαταστάσεις, που προορίζονται για το φωτισμό του στόχου ή του σκοπεύτρου του όπλου.
    γ. Σκοπευτικές οφθαλμίδες όπλων και πάσης φύσεως σκόπευτρα, ως και εξομοιωτές σκοποβολής.



Άρθρο 2: Εισαγωγή από το εξωτερικό.

2. Με άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, επιτρέπεται η εισαγωγή από το εξωτερικό:
    α. Περιστρόφων, πιστολιών, αεροβόλων και κυνηγετικών όπλων, καθώς και ανταλλακτικών, μερών και φυσιγγίων αυτών. Προκειμένου περί ανταλλακτικών κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων, η ανωτέρω άδεια απαιτείται μόνο για την εισαγωγή μηχανισμών κλείστρου, θαλαμών και κανών.


6. Επιτρέπεται η εισαγωγή χωρίς άδεια από χώρες μη μέλη της Ε.Ο.Κ..
    γ. Ενός αεροβόλου όπλου, από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους.


10. Για τα όπλα και λοιπά αντικείμενα του παρόντος άρθρου, που προέρχονται από χώρες μέλη της Ε.Ο.Κ., απαιτείται άδεια μεταφοράς, η οποία χορηγείται με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την άδεια εισαγωγής και από τις διατάξεις του άρθρου 26 του παρόντος νόμου. Κατ’ εξαίρεση, δεν απαιτείται άδεια μεταφοράς μέχρι 2 κυνηγετικών όπλων της κατηγορίας Β’ και μέχρι 3 αεροβόλων όπλων, που προορίζονται για ατομική χρήση.

Με bold είναι τα επίμαχα και αυτά που μας αφορούν.


Έχω φέρει απο το Hong Kong αρκετές φορές αεροβόλα Airsoft.  Λόγω επαγγέλματος κιόλας (διεθνείς μεταφορές) μου είναι γνωστή η διαδικασία.

Αυτά που χρειάζονται είναι:

1. Μια υπέυθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής οτι "τα αντικείμενα της φορτωτικής "ταδε" προορίζονται για προσωπική χρήση και είμαι άνω των δεκαοκτώ ετών."
2. Μια φωτοτυπία της ταυτότητας με γνήσιο υπογραφής.

προεραιτικά και αν κάνει κολήματα ο τελώνης του στέλνουμε και τον νόμο τυπωμένο με τα επίμαχα σημεία.  

Εφόσον ενα αεροβόλο επιτρέπεται να εξαχθεί απο κάποια χώρα, στην Ελλάδα επιτρέπεται να εισαχθεί αρκει να είμαστε ενήλικοι και να είναι μόνο ενα (1)..

Πόσο κοστίζει αυτο?


Αν έρθει με τα ΕΛΤΑ, το πιθανότερο είναι να πληρώσουμε μόνο €3 αν η αξία του δέματος είναι μέχρι $60-$70. Αν είναι παραπάνω, και κατα τη κρίση του τελώνη θα πληρώσουμε εισαγωγικό φόρο περίπου 26-27% της εμπορικής αξίας με τα μεταφορικά.
Απαιτείται προσωπικό τρέξιμο στο Βενιζέλος για τις διατυπώσεις εκτός αν ο τελώνης εν υπηρεσία είναι καλός και αρκεστεί στα φαξ (χλωμό)

Αν έρθει με κάποια κούριερ.

Η κάθε μία κούριερ έχει τη δική της πολιτική και αφορά στα πόσα θέλει να πάρει απο τον απροστάτευτο ιδιώτη.
Τα πάγια έξοδα μιας εισαγωγής με κούριερ είναι περίπου €35 για το αεροδρόμιο (handling και αποθηκευτικά) συν την αμοιβή του εκτελωνιστή που είναι διαφορετική απο εταιρεία σε εταιρεία συν τον εισαγωγικό.

Ας δούμε ενα παράδειγμα.

Εστω το αεροβόλο έχει $1000 και τα μεταφορικα άλλα $50 = 1050 : 1,25 (ισοτιμία $/€) = €840 Χ εισαγωγικό περιπου 27% = €1066 + 35 (αεροδρόμιο) + 60 αν ειναι UPS ή 120 αν είναι TΝΤ

Αραγε με τη φτηνή κούριερ πάμε στα €1160 και με την ακριβότερη στα  €1220  

Αυτός ο τρόπος βέβαια γίνεται με την ευκολία του οτι ο εκτελωνιστής της κουριερ θα κανει τα παντα για μας με τα φαξ που θα του στειλουμε (η σκαναρισμένα) χωρίς να πάμε στο αεροδρόμιο και τα πράγματα θα έρθουν σπίτι μας.

Φυσικά υπάρχει τρόπος να μας κοστίσει πολύ φτηνότερα όλο αυτό αλλα για ευνόητους λόγους δε μπορώ να γράψω δημόσια.