Δεν ξέρουν αν είναι αεροβόλο. Εκεί συνοψίζεται όλη η δυσκολία του τελωνείου. Καλως η κακώς στα τελωνεία δουλεύουν υπάλληλοι που δεν έχουν καμία σχεση με το αεροβόλο ή και το πυροβόλο. Στην δική μου περίπτωση μου είχαν ζητήσει στη επιστολή αδεια εισαγωγής κλπ κλπ. Πηγα λοιπόν στο τελωνείο πείραια με ένα αντίγραφο του Νομου 2168/93. Αρχικά αμφισβητήθηκε το ότι είναι αεροβόλο όμως ευτυχως το baikal ειναι SSP και τους έγινε επίδειξη επιτόπου πως οπλίζει κλπ κλπ. Ευτυχώς επίσης το εγχειρίδιο χρήσης ήταν μεταφρασμένο στα αγγλικά επίσης οπότε βοήθησε να καταλάβουν ότι το Baikal είναι αεροβόλο. Σε εκείνο το σημείο πιστεψα ότι τελειωσαν τα βασανά μου. Αμ δε. Η δημόσιος υπάλληλος ήθελε αδεια εισαγωγής. Της εξήγούσα λοιπόν ότι απο χώρα εκτός ΕΟΚ (Αμέρικα) δεν χρειάζεται. Ήταν και αρκετα χρόνια πρίν και δεν ειχαν βγει κάποιες διατάξεις. Όχι επεμενε. Μόνο αν το εφερνα ο ιδιος απο αμερική με αεροπλάνο θα μπορόυσα να το εισάγω χωρίς αδεια ( αυτό γιατι η προηγούμενη θέση της ήταν στο τελωνειο του ελληνικού και έτσι είχε μάθει ). Καθίσαμε με την κυρία λοιπόν και τον νόμο και κάναμε αναγνωση. Για κακή μου τύχη δεν ήξερε αναγνωση. Το εδάφιο λέει (και δεν έχει αλάξει ως τώρα)
"6. Επιτρέπεται η εισαγωγή χωρίς άδεια από χώρες μη μέλη της Ε.Ο.Κ..
α. Ενός κυνηγετικού όπλου, μιας ανταλλακτικής κάνης και 500 φυσιγγίων αυτού, από αλλοδαπούς ή ομογενείς με ξένη υπηκοότητα ή Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, για προσωπική τους χρήση. Η εισαγωγή αυτή γίνεται με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και με τον όρο της επανεξαγωγής του όπλου και της κάνης. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις στο τελωνείο εισόδου και στη συνέχεια χορηγείται προσωρινή άδεια κατοχής του όπλου αυτού από την αρμόδια αστυνομική αρχή του σημείου εισόδου.
β. Ενός (1) κυνηγετικού όπλου κατηγορίας Β, μιας (1) ανταλλακτικής κάνης και 500 φυσιγγίων αυτού, από Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή ομογενείς, που αποσκοπούν σε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ή Έλληνες ταξιδιώτες, εφόσον οι ανωτέρω έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
γ. Ενός αεροβόλου όπλου, από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους."
Το γ. λοιπόν μου επιτρέπει χωρις αδεια την εισαγωγή ενός αεροβόλου. Αμ δε. διαβαζε μόνο το "Επιτρέπεται η εισαγωγή χωρίς άδεια από χώρες μη μέλη της Ε.Ο.Κ. + περίπτωση (α)" παρακατω δεν προχωρούσε (Αν ήμουν καθηγητής της στο λύκειο θα της είχα βαλει κάτω της βάσης στα Νέα Ελληνικά). Μετά απο ενα δίωρο καταλήξαμε να πάρουμε την ΓΑΔΑ τηλ όπου ο αξιωματικός της απάντησησε ότι σαφώς και μπορούσα να κανω την εισαγωγή χωρις αδεια. Περιχαρής λοιπόν και για να βγάλει απο πάνω της και την ευθύνη μου ετοίμασε το χαρτί εκτελώνισμού μαζί με φόρους δασμούς κλπ. πανω στο οποίο με κόκκινο στυλό και τεράστια γραμματα έγραψε πως "μετα απο τηλ επικοινωνια με ΓΑΔΑ δεν χρειάζεται αδεια".
Ο νόμος απο όσο ξέρω συνεχίζει και επιτρέπει την εισαγωγή απο εκτός ΕΟΚ ενός αεροβόλου όπλου απο ιδιώτη. Ίσως όμως πια χρειάζεται μια άδεια μεταφοράς. Αυτό δεν το γνωρίζω.
Γιατί το εφερα απο αμερική? γιατι ήταν και είναι πάμφηνο σε σχέση με την τιμή του δικού μας εισαγωγέα. Δυστηχώς όμως η EAA έκλεισε και πλέον δύσκολα βρίσκεις baikal στην αμερική.
Αρα συμπέρασμα ναι στην αμερική αλλα μόνο αν κάτι αξίζει. Να έχει το λιγότερη μιση τιμή απο ότι εδώ η να μην το βρίσκεις εδω με την καμία.